Houten terras aanleggen

3 april 2015 | Categorie: Tuinontwerp , Verharding , Hergebruik , Inspiratie-decoratie , Onderhoudsvriendelijk , Duurzaam | Reacties: 3

In deel twee van "terrassen de woonkamer in je tuin" alles over een houten terras aanleggen. Een houten terras straalt warmte uit en voelt prettig aan onder je (blote) voeten. Maar de aanleg van een houten terras vergt wel een goede voorbereiding.

Je terras plannen: deel 2

Welke houtsoort kies je?

Er zijn grofweg 4 soorten hout te onderscheiden die veel gebruikt worden om een terras aan te leggen. 

» Bankirai is een tropische houtsoort die voornamelijk uit Indonesie of Maleisië komt. Bankirai gaat lang mee en is zeer resistent tegen schimmels. De verwerking van deze houtsoort in je terras is ten opzichte van andere houtsoorten behoorlijk bewerkelijker.

» Lariks is een naaldhoutsoort die vaak uit Nederland komt, is redelijk eenvoudig te verwerken en heeft een hoge levensduur, het kan voor komen dat het hout wat bloed, hars afgeeft. 

» Geïmpregneerd grenen waarschijnlijk de meest bekende houtsoort voor verwerking in allerlei producten in de tuin, zoals tuinhuizen en schutting. Grenen is geïmpregneerd en heeft daardoor een langere levensduur. Verder is het een eenvoudig te verwerken houtsoort die voornamelijk uit Europa komt. Nadeel van Grenen is wel dat het soms veel bloed (hars afgeeft).

» Composiet WPC bestaat voor 70% uit hout en 30% uit kunststof. Het ziet eruit als echt hout en heeft als voordeel dat het uv en weerstbestendig is. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen vocht. 

De fundering van een houten terras.

Vlakke ondergrond

Voordat je begint met je terras moet je goed nadenken over de fundering. Zorg voor een draagkrachtige ondergrond van je terrasconstructie. Als het oppervlak waarop het terras komt te rusten niet vlak is ben je veel tijd kwijt aan egalisatie werkzaamheden.  Belangrijk is om spanningen in het materiaal te voorkomen.

Hout is een natuurproduct en werkt zeker wanneer er veel spanning in de constructie is. 

Handige tips

» De onderconstructie en terrasplanken moet van dezelfde houtsoort zijn. 

» Afstanden tussen de liggers moeten niet te groot zijn, wanneer afstanden te groot zijn kunnen planken doorbuigen en gaan veren waardoor er grootte spanningen op de constructie komen te staan.

  • Dikte terrasplank 20mm -> afstand tussen de liggers 40 cm
  • Dikte terrasplank 25 - 45mm  -> afstand tussen de liggers 50 cm  

Terras op poten
Een terras dat duidelijk boven het niveau van de tuin ligt, kan het beste op poten geplaatst worden. Je plaatst eerst de poten in de aarde en verbind deze daarna met een ligger, haaks op de richting van de terrasplanken. Zorg ook met een terras op poten dat je de afstanden hanteert zoals hierboven aangegeven. 

Terras op betontegels 
Oude terras tegels zijn ideaal als ondersteuning voor de houten onderconstructie. Zorg dat je het zandbed eerst goed egaal gelegd hebt. Daarna breng je een worteldoek aan deze voorkomt dat je onkruid groei krijgt tussen je terrasplanken door. Daarnaast voorkomt het doek uitspoeling van het zand door regen. 

Terras op betonfundering
De meest stabiele fundering is uiteraard een betonfundering. De aanleg van een betonfundering vergt echter behoorlijk wat tijd en enige kennis. Zo moet er een goede wapening aangebracht worden om te voorkomen dat de fundering scheurt. Let ook op een goed afschot om te voorkomen dat er water op de fundering blijft staan of je huis in stroomt. 

Gebruik hout met het FSC®-Keurmerk?

Waarom vraagt u zich af? Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer wordt bedoelt; bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.

Gebruik dus FSC!
Door FSC te gebruiken, draagt u direct bij aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Omdat u het bos op deze manier economische waarde geeft, zorgt u ervoor dat het behouden blijft. En dat is belangrijk, want u wilt toch ook eeuwig blijven genieten van zowel onze bossen als van de natuurlijke producten hout en papier? 

Zou u kiezen voor hout met het FSC-Keurmerk? Laat het ons weten via onderstaand reactie formulier!

Deel 1 van je terras plannen teruglezen? Klik hier»