De start van het voorjaar

20 februari 2014 | Categorie: Voorjaar , Snoeien , Onderhoud , Lente , Inspiratie-decoratie

Hoewel we het idee hebben dat het al twee maanden voorjaar is, begint dat dit weekend pas echt! De beurs TuinIdee in Den Bosch is traditioneel hét startsein voor weer een nieuw groeiseizoen. 

In de Brabant hallen leggen hoveniers en tuinarchitecten hun tuin van de toekomst aan, presenteren kwekers hun uitgebreide assortiment en is van alles te zien over kassen, zwembaden, tuinmeubels, gereedschappen en noem maar op. Ook dit jaar belooft TuinIdee weer een bron van inspiratie te zijn.

Na zondag is het dus definitief voorjaar. Heerlijk! 

Moeten we daar de tuin nog op voorbereiden? Niet te veel. Het licht onderspitten van het inmiddels half verteerde herfstblad maakt het bodemleven blij, net als een bescheiden gift natuurlijke meststoffen. Verder vraagt het gazon een dun laagje kalk, liefst verrijkt met micro-organismen, en is de snoeischaar nodig voor het afknippen van alle restanten van vaste planten én het snoeien van bloemheesters die op jong hout bloeien. De vlinderstruik is daarvan het bekendste voorbeeld. Snoei geeft groei dus de vele nieuwe scheuten die spoedig weer verschijnen, beloven een uitbundige bloei in de zomer. Zomerbloeiende Ceanothus, Caryopteris, Potentilla, Spiraea japonica en Perovskia en zijn andere bloemheesters die nu terug geknipt mogen worden. 

Voorjaar tuin


ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');