Herfstblog deel 2; een kleurrijke wintertuin

21 oktober 2015 | Categorie: Kleuren , Border , Onderhoud , Herfst , Beplanting , Winter , Eetbaar-moestuin | Reacties: 3

In de winter zijn de meeste planten en bomen kaal en ziet een tuin er veelal nogal doods uit. Toch zijn er goede manieren waarop je een tuin, ook in de winter, aantrekkelijk en minder grijs kunt maken. 

Een belangrijke manier om dat te bereiken is bijvoorbeeld door het plaatsen van vaste planten die in de winter hun blad niet verliezen en door te kiezen voor winterbloeiers of heesters die kleurrijke bessen dragen in de winterperiode. Denk bijvoorbeeld aan de fraaie, winterjasmijn met fleurige, goudgele bloemen die zelfs als het vriest dat het kraakt een vrolijk tintje aan je tuin geeft!

Maar je kunt ook kiezen voor rood, oranje of zelfs paarse kleuren. In de vorm van blad, bloemen, bottels of bessen. De sneeuwbes  en de duindoorn zijn mooie voorbeelden van kleurige bessendragers. De sneeuwbes, de naam suggereert het al een beetje, heeft fraaie witte bessen, de duindoorn draagt mooie donkergele bessen en de Callicarpa heeft fel paars gekleurde bessen. 

  

De hulst is natuurlijk ook een oude bekende; het blad blijft gezellig groen en er komen vrolijke rode bessen aan die,  na een nachtje vorst, zo typisch berijpt zijn. Echt kerstspul!

Ook mooi rood zijn de bottels van de botanische roos. De struik trekt overigens ook veel vogels naar de tuin want die lusten wel een hapje bottel! Het leuke van deze roos is dat hij in veel verschillende ‘uitvoeringen’ verkrijgbaar is; als klimplant, als gewone struik en op stam.

Zo zijn er heel veel soorten winterbloeiende of bessen dragende heesters die ook in de winter voor een vrolijke nooit kunnen zorgen. Daarnaast zijn er ook planten die fraai blad hebben dat ook tijdens de koude maanden blijft zitten en veelal mooi verkleurd als de temperatuur begint te dalen of bomen met mooi gekleurde takken zoals de Kornoelje.

Andere vaste planten zijn juist erg mooi door de uitgebloeide bloemschermen die in de plant blijven zitten en, vooral als het gesneeuwd heeft, de tuin een mooi silhouet geven. Voorbeelden hiervan zijn de rozerode bergamotplant, de hortensia en sedum.

Je ziet dus dat je, door slim aan te planten, ook in de winter een kleurrijke tuin kunt hebben! Daarnaast kan je de tuin natuurlijk ook mooi aankleden door het toepassen van accessoires zoals beelden en verlichting. Let er wel goed op dat wat je in tuin zet ook vorstbestendig is. Bloempotten zijn bijvoorbeeld meestal niet geschikt, omdat deze, als er water in staat en de temperatuur onder de nul zakt, kapot vriezen. Vergeet ook de vogels niet! Het is leuk om vogels de winter door te helpen door voer op te hangen. De meesjes, merels en andere soorten zorgen voor een gezellige drukte in de tuin. Afhankelijk van waar je woont kan je ook de wat schuwere en zeldzame soorten naar je tuin trekken, zoals de Vlaamse Gaai, Boomklever of zelfs de Grote Bonte Specht! Bovendien kunnen de voerplaatsen ook als accessoire dienen. Denk bijvoorbeeld aan een leuk vogelhuisje of voerhanger of -standaard. Kortom, een wintertuin hoeft beslist geen saaie, grijze plaats te zijn. Gebruik je creativiteit om het uitzicht op je tuin ook tijdens de donkerste maanden zo mooi mogelijk te maken!