Wat zijn jouw tuinplannen voor 2016?

8 januari 2016 | Categorie: Natuurlijke-tuin , Beplanting , Winter , Eetbaar-moestuin | Reacties: 1

Weet jij al hoe je het een ander aan wilt gaan pakken in de tuin dit jaar? Misschien heb je al helemaal uitgestippeld wat je wil gaan doen en hoe en wanneer je dat aan gaat pakken, maar het kan ook zijn dat je er nog helemaal niet over hebt nagedacht.

Toch is het nu wel het juiste moment om dat te doen, omdat je daardoor ruim de tijd hebt de werkzaamheden te plannen. En dat er werk aan de winkel is, dat staat als een paal boven water; wat je plannen ook mogen zijn, in een tuin is er altijd wat te doen.

Groentetuin maken, of niet?

Een belangrijk aspect is het feit of je wel of geen moestuin wilt gaan maken. Het creëren van een goede groentetuin is erg leuk om te doen. Je produceert je eigen groenten en fruit, wat veel voldoening geeft en bovendien veel voordeliger en gezonder is. Maar bij een groentetuin is het nog belangrijker om alles goed te plannen, omdat er op tijd gezaaid, gemest en geoogst moet worden. Verschillende groentesoorten hebben ook verschillende tijden waarop dat moet gebeuren. Misschien heb je al een groentetuin en in dat geval weet je al dat een goede planning essentieel is.


Checklist

In deze nieuwsbrief gaan we niet in op de precieze details over hoe de dingen gedaan moeten worden, maar beperken we ons puur tot het inplannen van de taken. Het is handig om daarbij de volgende checklist te hanteren:

  • Wel/geen groentetuin?

Het lijkt misschien overdreven om deze vraag in de checklist op te nemen. Toch is het heel belangrijk om dit goed te overwegen, vaak wordt de hoeveelheid werk en verantwoording bij een moestuin onderschat, waardoor het bij voorbaat al gedoemd is te mislukken. Dus; heb je de tijd voor een moestuin en heb je er het geduld voor? Het is zonde om nu een stuk tuin te reserveren, in te zaaien etc. als je het niet doorzet. Dan kun je het beter gewoon een siertuin laten. 

  • Waar maak je de moestuin?


De ligging is belangrijk. Kies voor een plek dicht bij huis (dan zie je wanneer er gewied of bewaterd moet worden) waar minstens 6 tot 8 uur (zon)licht is. Verder moet de plek niet dicht naast bomen of struiken liggen en moet er na een regenbui geen water blijven staan.
 

  • Welke soorten ga je planten
 
Kies, als dit je eerste keer is, voor een paar makkelijke soorten zoals tomaten en courgette. Heb je wat meer handigheid/ervaring gekregen, dan kun je ook de wat moeilijkere soorten in je moestuin zetten.
 
  • Zorg dat je weet hoe de verzorging en onderhoud is
 
Het is uiteraard essentieel dat je weet welke verzorging de planten die je hebt, nodig hebben. Zorg dat je die kennis hebt en handel ernaar.

 

  • Maak voor je zelf een onderhoudskalender
 
Het is erg handig om een kalender te maken waarin je verwerkt wat er wanneer gedaan moet worden. Veel dingen wijzen zich vanzelf, maar andere zaken kun je makkelijk over het hoofd zien, zoals het juiste moment om te bemesten of snoeien.
 


Deze manier van plannen maakt alles heel overzichtelijk en het is iets dat je nu al kunt doen. Voor de siertuin kun je ook al een dergelijke planning maken. Maar bij een siertuin komt ook wat meer creativiteit kijken. Wat zijn de tuintrends eigenlijk en hoe maak je sfeer in de tuin? Daar gaat onze blog volgende week over!

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');