Vogels in de tuin; hoe meer hoe leuker!

14 oktober 2016 | Categorie: Afscheiding , Natuurlijke-tuin , Onderhoud , Beplanting , Ecologie-rijk , Diervriendelijk | Reacties: 2

In de tuin bezig zijn, is voldoening gevend en ontspannend. Een mooie, goed onderhouden tuin is een lust voor het oog. Toch is het voor de vogels beter om het niet te overdrijven: zij houden wel van een ietwat rommelige tuin.

Daar kunnen ze lekker rondwroeten tussen neergevallen bladeren om  beestjes te pikken. Ze kunnen op zoek naar zaadjes van uitgebloeide planten en hebben voldoende gelegenheid om zich te verstoppen. Het advies van de vogelbescherming is dan ook om de tuin niet te schoon en netjes te maken. Maar, wat kun je dan wél doen en wat kun je beter laten?

Tuinonderhoud

In het najaar maakt men over het algemeen de tuin ‘winterklaar’. Dat is prima, maar denk daarbij ook aan de vogels! Probeer zoveel mogelijk ‘opruimwerk’ uit te stellen tot het vroege voorjaar, want dat vergroot de overlevingskansen van onze gevleugelde vriendjes. Laat afgevallen blad lekker onder de struiken liggen. Dat is overigens ook beter voor de tuin. Het blad vormt een isolerende laag op de bodem, waardoor de wortels van de planten beschermd worden tegen de kou. Vogels vinden het heerlijk om in dat blad te rommelen, op zoek naar sappige beestjes. Blad dat op het gazon ligt, kun je de border in harken of blazen. Dat is beter voor het gras en ziet er netter uit.

Uitgebloeide planten zijn ook een goede voedingsbron. Verwijder deze daarom pas in het voorjaar. Zo kunnen de zaadeters er de hele winter van snoepen. 

Snoeihout en afgevallen takken kun je verzamelen in een takkenril achter in de tuin. Het vormt een natuurlijke beschutting voor vogels. Snoei struiken zo min mogelijk en ieder geval niet allemaal tegelijk, want struiken zijn een belangrijke schuilplaats. Bessen dragende struiken snoei je het best in het vroege voorjaar.

Heb je nestkasten, dan maak je deze het best schoon in het najaar: november is daarvoor een ideale maand. Verwijder het nestmateriaal en overgiet het kastje met kokend water, dit doodt eventuele luizen en vlooien. Borstel het kastje verder schoon; zeep of schoonmaakmiddel is niet nodig. Mocht je nog geen nestkast hebben, hang deze dan nu op, want de kastjes vormen een perfecte schuilplaats tegen de kou tijdens de winter!

Moestuin

Hoewel je er als tuinier niet altijd blij mee zal zijn, is een moestuin een ware schatkamer voor vogels. Door te spitten komen er regenwormen en andere beestjes naar boven, waar merels en roodborstjes zich graag tegoed aan doen. Ongedierte, zoals bladluis en rupsen, zijn een feestmaal voor mussen en mezen. In de broedtijd verzamelen zaadeters ook kleine, zachte beestjes om aan hun jongen te voeren. Vinken eten graag de knoppen van de fruitbomen (dit moeten ze natuurlijk niet overdrijven…) en onder de bomen van bijvoorbeeld perzik of pruim, kun je soms een appelvink spotten, die met zijn ‘betonnen’ snavel de pitten van de steenvruchten kan openen. In het najaar vormt het achtergebleven fruit dat nog in de boom hangt of op de grond is gevallen, een heerlijk maaltje voor bijvoorbeeld koperwieken, kramsvogels en merels.

Om de vogels niet helemaal vrij spel te geven, kun je speciale beschermingsnetten over je gewassen hangen. Maar, laat de vogels wel ook meegenieten van je moestuin!

Tuinafval

Om al die vogels in je tuin te voeden, heb je goede beplanting nodig. En daarvoor heb je ook weer goede voeding nodig. Nou kun je natuurlijk kiezen voor kunstmest of compost, maar veel beter is het om je eigen tuin (en keuken-) afval zelf te verwerken tot natuurlijke, voedzame compost. Heb je een grote tuin, dan kun je daarvoor speciale bakken aanleggen, in een kleine tuin of op het balkon heb je meer aan een ton of kistje.

Op de bodem leg je eerst wat takken, daarover een laag van ongeveer drie centimeter keukenafval of plantenresten. Vervolgens een laag van zes centimeter, bestaande uit takjes, papier, karton, bladeren, hout etc. Dan volgt weer een laag van drie centimeter keukenafval of plantenresten. Blijf dit herhalen. Voeg ook af en toe wat grond uit de tuin, of potgrond, en eierschalen toe.

Het is belangrijk dat je zorgt dat het geheel niet uitdroogt en luchtig blijft. Dit laatste kun je bewerkstelligen door er een paar stokken in te steken. Het duurt een paar weken voordat de compost klaar is. Kijk naar het binnenste materiaal van je composthoop; is het donker, rul en een beetje plakkerig? Dan is het precies goed. Het vormt een perfecte voeding voor je planten; vol met allerlei mineralen. Zo kan je de tuin, en indirect de vogels, helemaal verwennen!