Tuinafscheiding: gluren naar de buren, of juist liever niet?

4 november 2016 | Categorie: Afscheiding , Beplanting , Hagen , Onderhoudsvriendelijk , Duurzaam

Vaak functioneert de tuinafscheiding als een soort sjabloon; een houvast waarbinnen of omheen men vervolgens de tuin ontwerpt. De redenen voor het plaatsen van een afscheiding zijn zeer divers; bescherming, beschutting, privacy, het afbakenen van eigendom of als indeling voor de tuin in bijvoorbeeld een sier- en een moestuin gedeelte.

Daarom zijn er ook vele soorten tuinafscheiding. We onderscheiden bijvoorbeeld kunstmatige, natuurlijke en levende materialen die voor de opbouw kunnen worden gebruikt. Wil je vooral veiligheid tegen indringers, dan zal je waarschijnlijk eerder kiezen voor een stalen hek of een stevige schutting. Maar, om een apart gedeelte te creëren voor de moestuin, kies je misschien eerder voor een buxushaag of stapelmuurtje.

Of je nu een eind wil maken aan het gluren van de buren, of gewoon iets decoratiefs wilt, de mogelijkheden die je voor de aanleg van een tuinafscheiding hebt, zijn zeer divers. In deze tweedelige blog, bespreken we ze allemaal en, zoals gewoonlijk, geven we veel aandacht aan de ‘groene’ opties van natuurlijke materialen.

Heggen en hagen

Een heg of een haag is een mooie, natuurlijke manier om je tuin in te delen en/of te omheinen. Je kunt kiezen voor soorten die hoog worden, zoals Laurier, zodat je privacy wordt gewaarborgd. Er zijn ook struiken die lager blijven en ook heel geschikt zijn om een mooie heg of haag te maken, zoals bijvoorbeeld Liguster. Het verschil tussen een heg en een haag is dat een haag mooi strak wordt geschoren en bij een heg de struiken minder vaak gesnoeid worden en meer mogen uitgroeien. De eerste zal dan ook minder bloei geven dan de tweede, die vrij kan groeien.

Een rijtje bomen of heesters geeft trouwens ook vaak het gewenste effect, vooral als je wat groter woont. Bomen zijn heel geschikt voor erfafscheiding en bieden beschutting tegen weer en wind. Maar je kunt ook denken aan een rij heesters langs de oprijlaan, wat een fraai effect geeft. Het grootste nadeel van levende tuinafscheiding is dat het veel meer onderhoud kost dan niet levende alternatieven.

Haag met bomen

Een erg mooie haagsoort een haag met bomen. Deze bestaat dan uit een lage haag met daarin, meestal zo om de drie meter, bomen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor laagstam fruitboompjes; zo krijg je een schitterende afscheiding die ook nog eens wat opbrengt! In het voorjaar zitten de boompjes vol met bloesem die, afhankelijk van de soort, heerlijk ruikt. Ook een fraaie mogelijkheid is een lage haag, zo tot een meter hoog, waarin leibomen staan. De leibomen vertakken op ongeveer twee meter hoogte. Het resultaat is dus een haag met een open ruimte erboven en daarboven de boomtakken. Het biedt privacy, maar maakt tegelijkertijd een heel open en ruimtelijke indruk.

Vlechtheg

Het maken van een mooie vlechtheg is best bewerkelijk, maar dan heb je ook wat; een haast ondoordringbare afscheiding, waar de vogels heel blij mee zullen zijn. In het kort gezegd, plant je kleine struiken en tijdens de groei vlecht je die steeds in elkaar. Wanneer de heg een bepaalde hoogte heeft bereikt, moet deze worden gelegd. Dat betekent dat de stammetjes dicht bij de grond bijna helemaal worden doorgehakt of -gezaagd en de heg wordt platgelegd. Alles kan dan weer uitlopen en nieuwe takken zullen zodanig verticaal door de gelegde takken groeien. Uiteindelijk ontstaat er zo een ondoordringbaar vlechtwerk, wat een ideale broed- en vluchtplaats is voor de vogels! Plaats je zo’n heg op een open, windrijke zijde van je tuin, dan biedt hij ook beschutting tegen de wind!

Natuurlijke, niet levende materialen

Wanneer je wél een mooie, natuurlijke look wilt, maar toch niet veel tijd kwijt wil zijn aan onderhoud, is het slim om te kiezen voor andere natuurlijk, niet levende materialen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hout of natuursteen.

Wilgenscherm

Een wilgenscherm is eigenlijk een tussenvorm; tussen levend en niet levend materiaal. Het is een afscheiding van gevlochten wilgentenen; het afval van de snoeibeurten van de Wilg. Daarbij steekt men een aantal dikkere takken in de grond en worden de dunnere twijgen daartussen gevlochten. Door te variëren met de dikke en de dunne twijgen, kun je patronen invlechten als je dat wil. Het leuke van een wilgenscherm is dat de takken die je gebruikt nogal eens wortel willen schieten. Zo heb je dus een semi-levende tuinafscheiding!

Wilgenschermen zijn kant-en-klaar te koop, maar je kunt ook in het vroege voorjaar goed rondkijken in je omgeving. Daar waar er wilgen worden gesnoeid, mag je in de meeste gevallen het hout gewoon meenemen en gebruiken.

Andere Schermsoorten

Ook met andere materialen kun je een prachtig scherm maken. Denk bijvoorbeeld aan riet- of heidematten. Bamboeschermen zijn, in tegenstelling tot riet en heide, ijzersterk! Bovendien heb je de keuze uit verschillende diktematen.

Kastanjehout

Kastanjehout neemt een bijzondere plaats in. Het wordt ook wel het hardhout van Europa genoemd en wordt op eigen bodem gekweekt. Hiermee is er dus nauwelijks transportvervuiling omdat het hout niet ingevlogen hoeft te worden, er hoeven geen regenwouden te worden gekapt en het hout gaat heel lang mee. Kortom, duurzamer kan haast niet. Deze houtsoort kan worden toegepast in verschillende vormen; als hekwerk, samengesteld van gekloofde latten, als een soort gevlochten schutting of bijvoorbeeld als hekwerk, gecombineerd met een stalen rail. Via onze webshop leveren wij hout van ‘Van Vliet Kastanjehout’. Hun motto is; ‘duurzaam en eerlijk hout van dichtbij’. Dat zegt eigenlijk al genoeg!

In de volgende blog over tuinafscheiding lees je alles over de afscheidingen, gemaakt van ander, niet levend, natuurlijke materiaal, of materialen die door de mens vervaardigd zijn.