Zwembad, vijver of zwemvijver aanleggen

22 december 2016 | Categorie: Tuinontwerp , Water-i/d-tuin , Vijver-zwembad , Buitenleven | Reacties: 1

Een mooie tuin wordt nog fraaier met een waterpartij erin. Maar wat kies je dan, een zwembad of een vijver? Misschien droom jij van een sprookjesachtige vijver, maar zou je de kinderen dolgelukkig maken met een zwembad.

Een lastig dilemma met een eenvoudige oplossing: je legt gewoon een zwemvijver aan! Het is een combinatie van de beste punten van een zwembad en een vijver: het kost weinig onderhoud, is milieuvriendelijk en ziet er heel natuurlijk uit. Maar, of je nu kiest voor een zwemvijver of toch liever een gewone vijver of zwembad in je tuin wil, het is wel iets waar je even goed over na moet denken.

Met welke aspecten moet je rekening houden?

Ontwerp: het ontwerp is iets dat uiteraard smaak gebonden is. Wil je iets dat recht en strak is, of iets dat wat klassieker oogt? Of ga je meer voor een ontwerp dat opgaat in de omgeving? Daarnaast is de beschikbare ruimte ook een factor waar je rekening mee moet houden.

Locatie: meestal heb je niet al te veel mogelijkheden voor het bepalen op welke plek de waterpartij moet komen. Maar mocht je wel enige keuze hebben, dan is het slim om rekening te houden met de ligging ten opzichte van de zon. Verder is het ook niet zo handig om het direct onder een grote boom aan te leggen, in verband met het blad dat dan in het water valt. Een ander aspect is privacy, maar, mocht je tuin open en zichtbaar zijn, dan kun je nog altijd een vorm van tuinafscheiding aanbrengen. Daar kun je overigens ook de sfeer en uitstraling mooi mee vervolmaken!

Beschikbaarheid elektriciteit: voor het gebruik van een pomp en verlichting is elektriciteit nodig. Daarom is het handig om dicht bij een elektrische aansluiting te blijven. Leg je het zwembad/de vijver toch liever verder van het huis, dan moet er een elektrische verbinding tot stand gebracht worden.

Materiaal: wij adviseren je om echt uitsluitend te kiezen voor materiaal van topkwaliteit. Het is misschien een wat grotere investering, maar het is wel de veiligste optie en op de lange termijn ook de goedkoopste, omdat je niet steeds reparaties hoeft uit te voeren.

Gebruik de tekentool!

Heb je goed nagedacht over al deze factoren en je keuze bepaald, dan kun je beginnen met het leukste gedeelte: het daadwerkelijke ontwerp. Misschien dat je daar iemand voor inhuurt, maar je kunt het ook zelf doen. Gebruik daarvoor de tekentool. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, vormen, begroeiing en zelfs fonteinen! De eventuele betegeling en tuinafscheiding bij/om het zwembad kan je dan ook meteen intekenen en zo krijg je een goed beeld van hoe jouw droomplan eruit zal komen te zien.

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');