Tuinkalender: januari

Het is pas januari en er zaten in december en begin januari best een paar flink koude dagen bij. Toch kan het zijn dat de eerste sneeuwklokjes al boven de grond uit komen piepen. Veel meer is er nog niet te beleven, behalve dan de gebruikelijke drukte op de voedertafel van de vogeltjes. Als je in de juiste omgeving woont, kun je zelfs soms een eekhoorntje of een bonte specht in de tuin spotten! 

Veel is er echter in de tuin niet te doen, dat is nog net wat te vroeg. Welke taken kun je deze maand wel uitvoeren? Om dat te beoordelen, is het goed om je tuin te doorlopen en te kijken wat er allemaal nodig is.

Als je ziet dat een boom of heester dode takken of oude vruchten heeft, kun je deze beter verwijderen. Zo elimineer je zwakke plekken en voorkom je ziekten en schimmels.

Mocht het kwik nog ver onder de nul dalen of er een straffe wind opkomen, dan is het slim om vorstgevoelige planten en kwetsbare jonge boompjes te beschermen. Verstevig deze laatste met een stok die je naast het stammetje in de grond steekt en plaats een doek om de vorstgevoelige planten.

Kijk tijdens je controleronde ook of schuttingen, betegeling, schuur/tuinhuisje en dergelijke nog allemaal in goede staat zijn. Ook het tuingereedschap kan worden gecheckt en eventueel gerepareerd en geolied worden.

Gazon

Heb je een gazon? Dan is het belangrijk om er niet over te lopen zolang het vriest. De sprietjes zijn dan namelijk breekbaar. Is de vorstperiode voorbij, dan verwijder je afgevallen blad en bewerk je het gazon met een prikrol. Dit verbetert de luchttoevoer en de waterafvoer.

Snoeien

Voor sommige heesters en bomen, zoals bijvoorbeeld fruitbomen, is januari een goede tijd om te snoeien. Als je erover twijfelt, kun je in onze PlantEncyclopedia opzoeken wat de beste snoeitijd is. Sommige soorten kunnen alleen gesnoeid worden wanneer het niet meer vriest. Dit jaar is het weer nogal wisselvallig, dus voor die soorten raden we je aan om nog even te wachten.

Andere plantensoorten die een sterke groei hebben, vooral klimplanten, mogen ook nu gesnoeid worden. Denk bijvoorbeeld aan klimop, klimhortensia, blauwe regen etc.

Aanplanten

Zodra de vorst uit de grond is, kunnen bladverliezende soorten geplant worden. Op dit moment vriest het, dus kun je deze taak na de vorst uitvoeren.


Gooi je tuinafval niet weg!

Snoei- en tuinafval kan je altijd opnieuw gebruiken, gooi het dus niet weg! Snijd rechte takken in de juiste lengte af en bewaar deze om als steunhout te gebruiken. De takken die het jaar daarvoor gebruikt zijn, kun je beter wel weggooien om ziektekiemen en schimmels geen kans te geven. Fijn tuinafval knip je in kleine stukjes en verdeel je over de composthoop. Dikke takken gebruik je als stookhout.  

Moestuin

De moestuin levert waarschijnlijk meer werk op dat de siertuin. Het is tijd om de wintergroenten te oogsten en om de eerste soorten te zaaien in zaaibakjes. Onkruid wieden is ook een immer terugkerende taak.

Verder kun je vast de grond omspitten, als de vorst er tenminste uit is. Dek het vervolgens af met een speciale folie. Dit zorgt voor een goede bodemstructuur en houdt de grond warmer en droger. Dit is een goede voorbereiding voor het inzaaien en de nieuwe aanplant straks. Daarnaast kan je nu ook de eventuele nieuwe indeling plannen.  

Plannen, ontwerpen en voorbereiden

Ben je van plan om dit jaar je tuin perfect te maken? Dan is het nu de goede tijd om te bedenken wat je wil. Echte verbouwingen kun je in onze tekentool natuurlijk mooi op ‘papier’ krijgen zodat je een goed beeld hebt van wat wel en niet mogelijk is en hoe je ideeën er in de praktijk uit zullen komen te zien. Als je het ervoor over hebt, zou je kunnen investeren in het MicroDrip systeem van Gardena. Het is even wat werk om het aan te leggen en kost ook wat, maar daarna heb je echt je handen vrij, want je hoeft nooit meer je tuin te besproeien en kunt het ook niet vergeten.

Bedenk ook eens wat tuinverlichting voor je doen. Door op de juiste plaatsen de juiste verlichting aan te brengen, geef je jouw tuin nét dat beetje extra! Lees de blog om wat meer inspiratie op te doen.

Ga je nieuw groen aanplanten? Houd dan rekening met de vogels! In deze tweedelige blog kun je lezen hoe je een vogelvriendelijke tuin kunt creëren.

Wij  hopen dat we je weer hebben kunnen inspireren om van je tuin je eigen paradijsje te maken. Weet je overigens al dat je op garDsign onder andere je tuin in 3D kan bekijken? Ook een leuke taak voor de januarimaand!