Tuinkalender: maart

1 maart 2017 | Categorie: Tuinkalender , Beplanting , Winter , Onderhoud , Snoeien , Voorjaar , Gazon

‘Maartse buien die beduien dat de zomer aan komt kruien’

Een bekende uitspraak en of het nou echt van die buien afhankelijk is of niet, de zomer komt er inderdaad aan. Als je straks volop van je tuin wilt genieten, is dit de juiste maand om je handen flink uit de mouwen te steken!

Het gazon

Om het gras gezond te houden en het de kans te geven om een frisgroene, dichte grasmat te vormen, is het nodig om nu te verticuteren. Maart (en september) is daarvoor uitermate geschikt omdat het gras dan minder snel groeit en dus meer de kans heeft te herstellen. Verticuteren kan je machinaal doen met een speciale machine, maar het kan ook handmatig met een speciale verticuteerhark. Heb je die ook niet, dan hark je met een gewone hark eerst de viltlaag weg (alle organische rommel die tussen de sprietjes is blijven liggen en zo een laag gevormd heeft) en daarna bewerk je de grasmat met een grasprikker. Zo krijgen de wortels volop ruimte en zuurstof en krijgt het gazon de kans om mooi vol te worden.

Na afloop van het verticuteren strooi je een mengsel van compost en zand over het gras en kun je voor het eerst de maandelijkse bemesting uitstrooien. Kale plekken kun je ook bijzaaien.

Snoeien en meer

Mocht je het in februari nog niet gedaan hebben, dan is het nu de tijd om zomer- en najaarsbloeiers te snoeien. Voorjaarsbloeiers snoei je nu absoluut niet, anders knip je de takken met de bloemknoppen weg. Maar heesters zoals de Vlinderstruik (Buddleia davidii), de Kornoelje (Cornus) en de Pluimhortensia (Hydrangea) kun je tot eind maart kort terugsnoeien. Erg enthousiaste klimrozen kun je ook wat inperken. Waak er daarbij wel voor dat je niet de hoofdtakken afknipt. Knotwilgen kunnen ook tot eind maart gesnoeid worden. Verder is het tijd om de klimop onder handen te nemen. Loshangende takken die de grond raken, zullen anders wortels vormen en gaan woekeren. Knip de klimop flink terug, voor een mooie, volle begroeiing in de zomer. Check ook takken die op de muur, houtwerk en dergelijk zijn gehecht en verwijder die.

Mocht je een haag, heester of zelfs boom hebben die je wilt verplanten, dan is maart de beste tijd om dat te doen. Omdat het blad dan nog niet is uitgelopen, kun je verplanten met blote wortel en kan de heester weer goed aanslaan.

Had je plannen voor de aanleg van een watergeefsysteem? Omdat in maart de vorst hoogstwaarschijnlijk uit de grond is en het groen nog niet is uitgelopen, kun je dit ook in maart nog prima doen. Heb je net aangelegde of jonge plantbedden, dit geldt uiteraard ook voor de moestuin, dan kun je deze beter beschermen met een speciaal net. Voor vogels vormen de zaadjes en frisse groene blaadjes een waar feestmaal!

In de moestuin is nu ook veel werk te doen. Plant je jonge afgeharde groenteplanten zoals koolrabi, bloemkolen en slasoorten buiten. Verder is het nu ook de goede tijd om direct in volle grond te zaaien. Leg er nog wel een vliesdoek overheen om te beschermen tegen de ergste kou. Datzelfde doe je ook bij de bloemen van relatief kwetsbaar kleinfruit.  Verrijk de grond van de bessenstruiken met een laag compost.

 

Bij planten die van zure grond houden, zoals Camelia, Azalea, Heide, Pieris, Skimmia, Calluna en Rhododendron, strooi je een laag tuinturf rond de plant en werkt deze in met een hark of hak. De Rhododendron heeft echter een oppervlakkig wortelstelsel, dus daar werk je de turf beter niet in, maar laat deze gewoon liggen.

Onderhoud

Knip uitgebloeide narcissen direct weg, omdat ze anders zaaddozen gaan vormen waarmee ze energie verbruiken die anders naar andere planten kan gaan. Bovendien staat het netter.

Wanneer de watertemperatuur stijgt, worden de vissen in je vijver weer actiever. Geef ze wat voeding, maar nog niet teveel omdat er anders algengroei kan ontstaan. De waterplanten beginnen in het voorjaar ook weer uit te lopen. Oude, afgestorven delen moeten dan ook verwijderd worden. Ligt er vuil op de bodem, dan moet dat opgeruimd worden anders verzuurt de bodem.

Andere klusjes

Heb je nog ongebruikte nestkastjes in de schuur liggen? Hang ze dan nu, nog vóór de broedtijd op. Zorg dat de opening op het oosten of noordoosten gericht is.

Wanneer er geen erge nachtvorst meer wordt voorspeld, mag eventuele winterbescherming die je in het najaar bij kwetsbare planten hebt aangebracht, nu weggehaald en opgeruimd worden.

Start nu ook met de bestrijding van slakken. Het is belangrijk om daar op tijd mee te beginnen, want in april leggen ze namelijk eitjes en vermenigvuldigen ze zich dus snel.

Kortom, genoeg te doen deze maand, met of zonder maartse buien!