Tuinkalender: mei

In mei begin je echt al te merken dat de zomer in aantocht is. De borders staan volop in bloei en het gazon is mooi, diepgroen. De eerste jonge vogeltjes komen al uit de eitjes en als je een nest in je tuin hebt, is dat goed te horen! Bovendien vliegen pa en ma continu af en aan met wormpjes en allerlei ander lekkers. Qua weer kan het, zoals in ons kikkerlandje gebruikelijk is, alle kanten op. Maar of het nou regent of dat de zon schijnt: in de tuin is genoeg te doen!

Het gazon

De groei zit er nu goed in en dat betekent dat je regelmatig moet maaien. Houd ook het weer in de gaten. Soms, als het veel regent, blijft er op bepaalde plekken water op het gazon staan. Steek op die plek een grasprikker of een riek in de grasmat en beweeg deze heen en weer. Zo creëer je drainagegaten en kan het water de bodem inlopen. Het is nu ook een goede tijd om het gras bij te mesten. Strooi de mest bij voorkeur vóór een regenbui over de grasmat, zodat het, samen met het hemelwater, in de bodem wordt opgenomen.

Snoeien

Als het goed is, heb je het meeste snoeiwerk al gedaan. Maar de snoei van groenblijvende hagen, zoals hulst, buxus, coniferen en liguster kan ook nu nog prima gedaan worden. Het kan uiterlijk tot in augustus worden uitgesteld. Voor de ‘genezing’ van de snoeiplekken is het beter als het niet al te heet en zonnig is, dus doe deze klus bij voorkeur op een bewolkte dag. Maar, kijk altijd eerst even of er geen nestjes in de struik zitten!

Onderhoud

Loop je tuin door en kijk of er zaaddozen, bijvoorbeeld van uitgebloeide seringen en rododendrons zijn. Verwijder deze om zaadvorming te voorkomen en zo de groei van de struiken te bevorderen.

Ook de plantenborders controleer en onderhoud je systematisch. Planten die het nu nog steeds niet doen, hebben de winter niet overleefd en die kun je dus verwijderen. Vaste planten die al gebloeid hebben, kun je nu eventueel scheuren. Verwijder onkruid, strooi mest en hark tot slot de grond aan. Je border ziet er zo weer netjes uit.

 

Na ijsheiligen (15 mei) kunnen potplanten en vorstgevoelige planten weer naar buiten. Het is nu dan ook de perfecte tijd om je terras op te fleuren met vrolijke bloemen en planten. Maar ook dieper de tuin in kun je op deze manier snel voor wat extra kleur zorgen: een hanging basket aan de pergola of boomtak staat erg gezellig!

Klimplanten groeien nu als kool. Controleer ze en bind ze vast waar dat nodig is.

Andere klusjes

In mei haal je ook je tuinmeubels weer tevoorschijn. Controleer of alles nog in goede staat is. Houten tuinmeubels en ook bergingen, hekken en schuttingen geef je een onderhoudsbeurt. Beitsen doe je het best op een droge dag.

Richt je terras of balkon weer gezellig in en maak het klaar voor de zomer.

Koppel je regenpijp af en plaats er een regenton of ander opvangsysteem onder. Zo kun je gebruik maken van het hemelwater en voorkom je overbelasting van het riool. In de blog ‘Nooit meer van de regen in de drup’ lees je hoe je wateroverlast in de tuin kunt voorkomen.

Plaats een waterbak voor de vogels.

De vissen in de vijver worden hongerig en kunnen nu regelmatig worden bijgevoerd. Geef echter niet teveel want dat is niet goed voor zowel de vissen en als de waterkwaliteit. Werp ook eens een kritisch oog op de rand van de vijver. Als het daar een beetje kaal is, kun je er van die typische waterkantplanten neerzetten, zoals lisdodden of kattenstaart. Je creëert er een mooie dieptewerking mee en het geeft je vijver een natuurlijke uitstraling. Wat extra waterplanten, zoals lelies, maakt het hele plaatje af en is bovendien aantrekkelijk voor kikkertjes en salamanders.

Heb je een zandbak voor de kinderen? Die zullen er nu wel vaker in gaan spelen dus is het goed om het zand te verversen!