Tuinkalender: april

April is altijd een drukke maand in de tuin. Alles komt weer volop tot leven en dat merk je! De vogels beginnen te nestelen, het groen groeit als een tierelier en de vroege voorjaarsbloeiers zijn alweer bijna uitgebloeid. Kortom, genoeg klussen om aan te pakken!

Het gazon

Waarschijnlijk heb je het meeste onderhoud aan het gazon al vorige maand gedaan. Zo niet, dan is het hoog tijd om het gazon bemesten, kale plekken bij te zaaien en de gazonboorden af te steken. Verticuteren kun je ook nu nog doen, maar doe dat alleen bij droog weer. Is je gras al flink gegroeid, dan kun je het uiteraard maaien.

Snoeien

Voorjaarsbloeiers snoei je bij voorkeur net na de bloei. Dus, wat er nu is uitgebloeid, mag je terugsnoeien. Denk bijvoorbeeld aan Ribes, Forsythia en Japanse Sierkwee. Ook heideachtigen mogen nu gesnoeid worden. Een jaarlijkse knipbeurt houdt ze mooi compact en voorkomt kale plekken aan de onderkant. Wil je het helemaal goed doen, bestrooi de bodem rond de heidestruikjes dan na het snoeien dan met turf.
Andere heesters die nu gesnoeid mogen worden zijn de grijsbladige soorten, zoals Lavendel en Heiligenbloem (Santonila), snel groeiende haagplanten zoals Liguster en Taxus en vorstgevoelige heesters zoals Vlinderstruik (Buddleia) en Lavatera.  

Rozen zijn altijd een beetje bijzonder. Je snoeit ze bij voorkeur eind maart/begin april. Daarbij verwijder je eerst het oude, bruine hout. Dit is dood. Vervolgens kijk je even op de bodem: zijn er jonge scheuten die uit de grond komen? Deze moet je ook verwijderen, het liefst zo diep mogelijk. Daarna kun je gaan snoeien en daarbij knip je de takken af tot op twee ogen. Kies een oog dat naar buiten toe gericht is. Verwijder ook alle dunne takjes. Deze zijn zwak en zullen niet of weinig bloemen geven. Tot slot maak je de bodem schoon en onkruidvrij en je geeft eventueel mest. Aan het eind van de maand kun je de rozen inspuiten met een zacht schimmeldodend middel en een middel tegen bladluis.

Tip: Twijfel je over de juiste snoei-/bloeitijd van je heester? Zoek het even op in onze PlantenEncyclopedie!

Onderhoud

De plantenborders komen elke maand op dit lijstje te staan. Onkruid wieden en oud blad verwijderen zijn steeds terugkerende klusjes. Vooral nu is het belangrijk dat je opkomend onkruid meteen weghaalt, zodat het niet de kans krijgt om zich uit te zaaien. Nieuwe plantjes kun je nu direct in de grond zetten en daarmee fleurt je border in een keer enorm op!

Sommige borderplanten zullen de komende weken een groeispurt doormaken, maar ze zijn niet stevig genoeg om netjes rechtop te blijven zaan. Zeker naar flinke regenbui…. Daarom is het goed om daar nu vast steunmateriaal bij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan Ridderspoor, Floxen en Salomonszegel. Andere planten, zoals de Bolhortensia, worden op een gegeven moment topzwaar door de bloemen en kunnen ook wel wat ondersteuning gebruiken.

 

Voor het bijmesten van de borders is het nu ook de ideale tijd. Je maakt er je planten blij mee en krijgt er mooie, lang bloeiende planten en struiken van. Gebruik compost of een meststof met een hoog kalium- of potasgehalte en een wat lager stikstof- en fosforgehalte. Op de verpakking kun je zien hoe hoog deze waarden zijn.

Andere klusjes

Slakken bestrijden! Het geldt natuurlijk voor de hele tuin. Maar voor je moestuin is het nog belangrijker, tenslotte kweek je de groenten voor eigen gebruik en niet als feestmaal voor de slakken. In deze blog lees je hoe je deze kleine veelvraat te lijf kunt gaan.

De vijver kan nu ook wat extra aandacht gebruiken. De waterplanten dienen gecontroleerd te worden: verwijder de oude en dode bladeren en plaats wat nieuwe planten, indien nodig. Controleer of alles nog naar behoren functioneert en maak eventueel de bodem schoon. Er zijn speciale kniptangen en ‘stofzuigers’ voor dat doel verkrijgbaar.