Tuinkalender: juni

1 juni 2017 | Categorie: Gazon , Beplanting , Zomer , Tuinkalender

Stralend blauwe lucht en een lekker zonnetje. Dat is juni (althans, dat hopen we!) Als het weer een beetje meewerkt, kunnen we deze maand volop genieten van onze tuin en zwoele zomeravonden doorbrengen op het terras, lekker met een drankje en wat te knabbelen erbij. Natuurlijk willen we ook deze maand de tuin zo mooi mogelijk houden en dat betekent; werk aan de winkel!

Terras

Vorige maand heb je al je tuinmeubels tevoorschijn gehaald en eventueel een onderhoudsbeurt gegeven. Misschien kan je terras nog wel een extraatje gebruiken, zoals een vuurkorf, verlichting of terrasverwarmer. Maak er een gezellig en comfortabel plekje van, dan kan je er tot diep in het najaar van genieten!

Het gazon

De grasmat heeft nu niet veel meer nodig dan 1 à 2 keer per week een maaibeurt. Maai bij voorkeur in de avond, dan droogt het gazon minder snel uit. Is het lang droog, dan moet er natuurlijk ook gesproeid worden.

Snoeien

De meeste hagen kunnen nu worden geschoren. Struiken die zijn uitgebloeid, mogen ook worden gesnoeid. Verwijder daarbij ook een paar van de oude, dikkere takken. Volgend jaar worden de bloemen gevormd op de takken die zich nu ontwikkelen, dus door nu te snoeien, krijg je mooie, compacte struiken. Denk bijvoorbeeld aan Spirea, Weigelia, Boerenjasmijn, Kolwitzia en Bruidsbloem.  

Voor al het snoeiwerk geldt dat dit het beste op een bewolkte dag gedaan kan worden. Na de langste dag, 21 juni, krijgt de beplanting een nieuwe groeispurt. Daarom is het goed om vóór de 21e al het snoeiwerk achter de rug te hebben. Bij hagen snoei je eind augustus nog een laatste keer, zodat je met mooie, volle en strakke hagen de winter ingaat.

Onderhoud

Als het lang achter elkaar warm en droog weer is, heeft je beplanting veel extra water nodig. Sproei regelmatig en bij voorkeur aan het eind van de dag, zodat bladeren niet verbranden doordat er waterdruppels op zitten. Heb je een bewateringssysteem, dan hoef je alleen maar de afgifte van de hoeveelheid water bij te stellen.

Verwijder onkruid, maar let op dat je daarbij niet de nieuwe zaailingen weghaalt. Peulen van sierheesters moet je afknippen, anders gaat er veel van de kracht van de plant naar de vorming van zaden. Denk bijvoorbeeld aan Blauwe Regen (Wisteria). Hetzelfde geldt voor de uitgebloeide bloemen van Rododendrons die van planten zoals Lupinen, Riddersporen, Wolfsmelk en Ereprijs.

De Rozen staan in juni volop in bloei. Maar het blijven kwetsbare planten. Controleer ze dus regelmatig op bladluis of andere ziekten en verwijder steeds de uitgebloeide bloemen om te voorkomen dat er rozebottels gevormd worden.

Verder is het goed om de borders te bemesten, want de planten kunnen best wat bijvoeding gebruiken.

Andere klusjes

Slakken bestrijden is helaas een steeds terugkerende klus. In de vijver moet er wederom onkruid gewied worden. Maar wanneer je jonge visjes hebt, is het beter om de beplanting mooi vol te houden, omdat zij zich er graag tussen verstoppen. Bij hogere temperaturen verdampt het water in de vijver, dus deze moet regelmatig bijgevuld worden. Doe er echter nooit in één keer een grote hoeveelheid water bij, omdat de vijver dan te veel en te plotseling afkoelt.

 

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');