Hergebruik, recyclen in de tuin.

Verrassende voorbeelden van hergebruik in de tuin. Zoals in deze foto; een wand waarin allerlei onbruikbaar materiaal is verwerkt. Hierin vinden veel insecten een prima overwinteringsplaats. 

Voor wie speurt naar oude materialen en gelijktijdig handig en creatief is, zijn de mogelijkeden onbegrensd.

Er is verrassend veel te hergebruiken en we zetten steeds meer vraagtekens bij de wegwerpmaaatschappij waar we in leven. Een goede ontwikkeling! Ook in de tuin heeft hergebruik zijn intrede al gedaan. Op allerlei verschillende manieren. In deze post zomaar wat verrassende voorbeelden. Mooi? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Belangerijker is om te zien wat er allemaal mogelijk is met materialen die maar al te vaak als onbruikbaar op de vuilnishoop belanden.

Hergebruik van materialen is minder milieubelastend. Bijkomend voordeel is dat het vaak enorm scheelt in de kosten. Praktisch alle producten zijn opnieuw te gebruiken in de tuin. Je kan bijvoorbeeld denken aan planten, tegels en snoeiafval. Door hergebruik kom je vaak tot creatieve ideeën, hierdoor creëer je een unieke tuin. Verhardingsmaterialen kunnen hergebruikt worden in de nieuwe bestrating, stapelmuurtjes of steenkorven. Snoeihout kan gebruikt worden als borderafscheiding, steunmateriaal voor beplanting of als plek voor allerlei insecten.  Maar u kunt er ook hoogteverschillen mee aanbrengen door er muurtjes van te stapelen.

Transparant tuinscherm met kop en schotel 

Een transparant tuinscherm van een hele collectie afgedankte kop en schotels. Gespot tijdens een tuinfestival in Chaumont sur Loire.

 Een wand gevuld met schelpen

Een wand gevuld met schelpen in de tuin, zoals die was te bewonderen op de Floriade. 

Bestrating met bielzen en natuursteentegels

In deze bestrating is gebruik gemaakt van natuursteentegels gecombineerd met antieke metselstenen en balken van afgedankt scheepshout.

Boog metselstenen met sempervivum

De afgedankte bakstenen in deze nieuw gemetselde boog kregen een tweede leven. Bovenop groeit een Sempervivum.

Boomstam gebruikt als bank

Boom omgezaagd? Gebruik de stam als bank en laat een Gunnera zich ontwikkelen tot parasol (of paraplu).

Van strandwandeling tot kunst

Een strandwandeling kan van alles opleveren. Wie creatief is maakt er een kunstwerk van voor tegen de tuinmuur.

Stapelmuur van gebroken tegels

Een stapelmuur van gebroken trottoirtegels. Rotsplanten vinden hun weg in de voegen. 

 

 


ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');