Tuinkalender: augustus

1 augustus 2017 | Categorie: Onderhoud , Zomer , Onderhoudsvriendelijk , Tuinkalender

Augustus is meestal één van de warmste maanden van het jaar. Toch begint het groeien en bloeien in de tuin al langzaam wat minder te worden. Dit komt onder andere doordat we de langste dag van het jaar alweer een tijdje achter de rug hebben. In West Europa is het altijd maar afwachten wat het weer doet, dus raden we je aan om zoveel mogelijk vooral te genieten van je tuin en het mooie weer!

Mocht je nog op vakantie gaan, dan is het slim om van te voren alles wat extra aandacht te geven. In het artikel ‘hoe blijft je tuin mooi tijdens de vakantie’ lees je daar meer over. Thuisblijven betekent niet dat je alleen maar achterover kunt leunen. Natuurlijk is er wel het een en ander te doen om alles in goede staat te houden. Maar, ‘na gedane arbeid is het goed rusten’ en dat geldt uiteraard helemaal voor je tuin!

Gazon

We vallen een beetje in herhaling, want vorige maand zeiden we het ook al: voor het gazon hangt veel af van het weer. Tijdens droge, zonnige perioden kan het gras beter wat langer blijven. Is het juist nat, dan maai je het wat korter. Maaien en sproeien doe je bij voorkeur in de avond, zo voorkom je dat het gras verbrandt en profiteert de grasmat meer van het water, omdat het minder snel verdampt. De maandelijkse mestbeurt geef je het liefst voor een regenbui.

Snoeien

Hagen en heggen snoei je deze maand voor het laatst. Bij coniferen is het belangrijk dat de haag aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant, zodat de onderste takken ook voldoende licht krijgen. Als je het lastig vindt om dit mooi recht te krijgen, kun je gebruik maken van een spandraad, als een soort liniaal: deze span je tussen het ene en het andere uiteinde van haag , zodat je langs de draad kunt knippen om een keurig resultaat te verkrijgen.

Bessenstruiken moeten nu ook gesnoeid worden, mits de oogst achter de rug is. De takken die vruchten droegen moeten daarbij tot op de grond teruggesnoeid worden.

Bij rozen en andere bloeiers moeten de uitgebloeide bloemen wederom steeds weg geknipt worden. Bij de lavendel knip je het best het hele takje/aar af. Zorg wel dat er voldoende groen overblijft in verband met de winterhardheid.

 

Onderhoud

Water geven! Ook hier is weer veel afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar, als we er vanuit gaan dat augustus een zomers weertje brengt, sproei je regelmatig en bij voorkeur in de avond. Ook je vijver moet je in de gaten houden en steeds water geven wanneer de stand door verdamping lager is geworden. In augustus zijn de jonge reigers net uitgevlogen en ze zijn hongerig! Vooral in de schemering willen ze nog wel eens een visje uit jouw vijver pikken. Je kunt dat voorkomen door een net over het water te spannen, of een speciale reigerverjager te halen bij het tuincentrum. Als het goed is heb je vorige maand al gezorgd voor voldoende zuurstof producerende waterplanten, maar mocht het water toch troebel worden, haal er dan nog een paar bij of zet watervlooien uit.

Hoge planten, zoals zonnebloemen, kunnen deze maand ineens een groeispurt doormaken. Bind ze op aan stokken, om te voorkomen dat ze tijdens een regenbui of harde wind plat gaan liggen.

Tip: Uitgebloeide bloemen van de zonnebloem kun je afknippen en drogen om de pitjes later aan de vogels te voeren!

In de moestuin heb je het nu druk met oogsten. Blijf alert op slakken en schimmels! Bij tomatenplanten top je de hoofdscheut, want daar komen geen vruchten meer aan. Zorg dat je bij komkommer en courgette niet te lang wacht met oogsten, anders wordt het vruchtvlees taai.

Bij de druif knip je de bladeren die schaduw op de druiventrossen werpen weg. Want daarin lijken druiven op ons: hoe meer zon ze krijgen, hoe zoeter ze worden!