Tuinkalender: oktober

25 september 2017 | Categorie: Kleuren , Onderhoud , Vijver-zwembad , Water-i/d-tuin , Herfst , Rozen , Border , Snoeien , Gazon , Tuinkalender

Herfst! Je merkt het aan alles: de kleuren, het rommelige van afgevallen blad, de geur in de tuin wordt anders en het weer begint steeds meer kuren te vertonen.

Daarnaast gaat de maximumtemperatuur natuurlijk al flink omlaag. Hoog tijd om voorbereidingen voor de winter te treffen! Het is misschien soms wat guur om in de tuin te werken, maar het is wel voldoening gevend. Beloon jezelf met een lekkere kop warme chocolademelk en de herfstsfeer is helemaal compleet!

Gazon

De bodem koelt veel langzamer af dan de lucht en is dan ook nog redelijk warm. Voor het gazon betekent dat je het nog prima kunt maaien. Het is zelfs goed om dat te doen, want daarmee voorkom je de vorming van mos. Hark het afgemaaide gras en eventueel afgevallen blad wel direct weg om een viltlaag en schimmelvorming te voorkomen.

Snoeien

Mocht je de notenbomen vorige maand nog niet onderhanden genomen hebben, dan kun je het ook nog prima in oktober doen. Heb je uit de kluiten gewassen stamrozen, kort deze dan voor de helft in om te voorkomen dat ze breken tijdens de najaarsstormen. Bij een beukenhaag kunnen eventuele uitschieters weer mooi in het gareel geknipt worden.

Onderhoud

Vijver

De vissen zijn minder actief en verplaatsen zich naar de diepere delen van de vijver. Ze eten dus ook minder en daarom is het belangrijk dat je ze minder voert: voer wat overblijft gaat rotten. Houd de watertemperatuur in de gaten: wanneer deze onder de 8 graden zakt, stop je met bijvoeren. Haal dode delen van de waterplanten weg en verwijder ook waterplanten die niet winterhard zijn. Winterhyacinten kun je in een emmer water weg zetten op een vorstvrije plaats. Heb je nog geen net over de vijver gespannen, doe het dan nu, zodat er geen blad meer in het water kan vallen.

Borders en beplanting

Hoewel het vaak behoorlijk buiig kan zijn in oktober, is het ook best mogelijk dat er nog droge perioden zijn. Vergeet dan niet je tuin te besproeien! Zet verder wat gezellige herfstbloeiers in je border, zoals asters. Net als in september geldt nu dat, omdat de bodem nog relatief warm is, het ook dé tijd is om je bollen te planten. Vorige maand noemden we al de sneeuwklokjes. Voor een vrolijke noot in februari/maart plant je bolletjes van narcissen, krokussen, irissen en blauwe druifjes en voor later in het voorjaar zet je er een paar mooi gekleurde tulpen in! Nieuwe vaste planten zet je op zijn laatst in oktober in de grond. Ook deze profiteren nog van de hoge bodemtemperatuur en kunnen zo goed aanslaan, waardoor ze sterk genoeg zijn om de winter door te komen. Ga systematisch door je tuin en verwijder afgevallen blad, uitgebloeide bloemen en dood plantenmateriaal. Hiermee voorkom je rotting, ziektes en ongedierte. Natuurlijk gooi je al dit afval op je composthoop.


Oktober kan qua temperatuur zowel in de hoogte als in de diepte nog flinke uitschieters vertonen. Laat je dus niet verrassen door de vorst en haal vorstgevoelige planten op tijd binnen!