Tuinkalender: november

1 november 2017 | Categorie: Tuinkalender

Het is nu volop herfst en de winter staat al voor de deur! De dagen worden korter en er is toenemende kans op echte vorst. Veel nattigheid en guur weer zijn kenmerkend voor de novembermaand. Tijd om de handschoenen en de winterjas uit de kast te halen en aan de slag te gaan in de tuin!

Gazon

Maai het gras nog een laatste keer, daarna is het niet meer nodig. Hark regelmatig afgevallen blad van de grasmat. Het blad sluit de lichttoevoer naar het gras af, waardoor er lelijke gele plekken ontstaan. Bovendien gaat het blad uiteindelijke rotten en kan zo schimmel en andere ziekten veroorzaken. Een egaal groene grasmat, zonder plekken en blad ziet er bovendien veel netter uit. Als het echt al vriest en de sprietjes ook bevroren zijn, is het beter om niet meer over het gras te lopen. Dit geldt overigens ook wanneer de bodem erg nat is; door de druk van je voeten wordt deze minder water doorlatend!

Snoeien

De fruitstruiken zijn nu waarschijnlijk allemaal kaal en het is goed om ze flink terug te snoeien, zodat ze er, als ze in het voorjaar weer uitgroeien, jong en fris uitzien. Verder mag de appelboom en de knotwilg gesnoeid worden. Andere heesters en struiken mogen, als dat nog niet gebeurd is, ook nog gesnoeid worden op voorwaarde dat het niet vriest. Houd er bij het snoeien echter rekening mee dat de bloemschermen, zoals bij de (klim)hortensia, bescherming bieden tegen de kou. Wanneer het straks sneeuwt, zorgen deze bloemen bovendien voor een mooi silhouet in de tuin, dus het is het overwegen waard om deze niet af te knippen!

Onderhoud

Vijver

Vind je het moeilijk om het moment te bepalen wanneer je moet stoppen met het voeren van de vissen? Strooi dan steeds eerst een heel klein beetje voer en kijk of ze het komen halen. Op het moment dat ze dit niet meer doen, is het tijd om met voeren te stoppen.

Tijdens de winter verhuizen de vissen naar het diepere deel van de vijver. Alle lichaamsfuncties komen op een lager pitje te staan. Het is uiteraard belangrijk dat de vijver niet volledig bevriest en ook het oppervlak mag niet helemaal dichtvriezen. Bij lange, koude perioden moet je zorgen dat er een ‘wak’ in het ijs blijft, anders kan CO2 (gevormd door de vissen en de planten) niet uit het water ontsnappen en wordt de zuurstofconcentratie te laag. Zet eventueel een bos riet of stro rechtop in het water. Zelfs als het oppervlak helemaal dichtvriest, kunnen gassen nog via het riet ontsnappen.

Beplanting

Haal vorstgevoelige planten binnen. Zolang het niet vriest kun je nieuwe vaste planten in de volle grond zetten. Verwijder dode planten en ander dood materiaal en fleur je borders en terras een beetje op met wat winterviooltjes.

Kwetsbare vaste planten zijn gevoelig voor vorst en wind. Bescherm ze daarom door de wortelkluit af te dekken met bladeren of een laag compost en plaats vast schermen tegen wind. Losse takken van klimplanten moeten om dezelfde reden opgebonden worden.

Overige tips

Vergeet de buitenkraan niet af te sluiten wanneer het kwik onder de nul zakt. Is er onderhoud nodig aan je houtwerk, zoals de schutting of de schuur, dan is het nu een handige tijd om dat te uit te voeren. Doordat de planten minder uitbundig zijn, heb je meer zicht op wat je doet en beschadig je minder snel de planten in je tuin.

Wil je meer vogels in de tuin? Hier lees je hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe dan ook, zorg voor de vogels en de andere dieren: plaats nestkastjes en voer en zorg voor beschutte plekjes voor de egels. Jij wordt voor je werk beloond met gezellig kwetterende vogels in je tuin!

 

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');