Nieuwe features mei 2019

23 mei 2019 | Categorie: garDsign®-handleiding , Updates

In 2019 is in samenwerking met onze gebruikers hard gewerkt aan vernieuwing en uitbreiding van de tools. Zoals de Beplantingsplanner, als aparte laag in de tekentool, een Plantlijst met eigenschappen (>9000 planten), bestellen rechtstreeks (met korting) bij de fabrikant, import-optie van een scherpe luchtfoto en nog veel meer. Zie onderstaand de uitleg per onderwerp.

Rechtstreeks (met korting) bestellen bij de fabrikant

Je kan nu in de bestellijst de consumentenprijs zien icm jouw korting. De producten kunnen rechtstreeks vanuit het tuinontwerp worden besteld bij het betreffende merk/ de fabrikant. Het bestellijstje kan gemakkelijk worden gewijzigd met de ‘wijzigknop’ of aangevuld door via de zoekknop producten toe te voegen.

Beplantingsplan in tekentool

Er is een aparte laag toegevoegd om een mooie weergave te kunnen maken voor het beplantingsplan. Je kan gemakkelijk switchen door bijvoorbeeld de laag bomen, struiken aan/uit te zetten. Of via instellingen te kiezen voor grijstinten-weergave. Een gebundelde plantlijst-label genereren in de tekening kan nu, door na het selecteren van de groep planten te klikken op ‘creëer bundel’.

Plantlijst met eigenschappen

Via de bestellijst kan er naar een separate Plantlijst worden geklikt. De gekozen planten worden met eigenschappen weergegeven. Het toevoegen werkt via de “zoek-knop”. Het wijzigen van de plant kan met het ‘pennetje’, de ‘wijzig-knop”. Er zijn meer dan 9000 planten gekoppeld aan de tekentool. In de tekentool kan al een andere naam worden meegegeven aan de betreffende plant. Dit wordt keurig gescheiden opgeteld in de Plantlijst.

Genereren Productlijst

In de Productlijst zijn alle getekende producten terug te vinden, met de download-knop kan de volledige Productlijst worden geëxporteerd. Het wijzigen en toevoegen werkt op dezelfde manier als in de Bestellijst en Plantlijst. Exporteren van de lijsten is mogelijk in de Productlijst, Plantlijst en Calculator.

Talud-kiezer

Naast de daken kan nu bij ieder oppervlak de talud-kiezer worden gekozen. De hoogte van het betreffende tekenicoon wordt automatisch overgenomen. Als je bijvoorbeeld een talud of helling hebt getekend kan je, dit ook als naam meegeven aan het getekende talud/dak. Het tekenen in de juiste laag heeft als bijkomend voordeel dat je met de lagenkiezer bijvoorbeeld het dak tijdelijk aan/uit kan zetten. De lagen kunnen ook aan/uitgezet worden bij het printen.

Polygon sluiten met hulplijnen

Bij het tekenen van bijvoorbeeld een muur kan je het laatste punt, de laatste hoek exact sluiten door te eindigen met ‘Polygon sluiten’. Je kan ook nadat een element getekend is nog gebruik maken van deze functie door het te selecteren in de tekening of Objecten/Lagen-lijst en te klikken op ‘Polygon sluiten’.

Printen met label zoom

Bijvoorbeeld de tekstabels, gebundelde labels en/of maatlijnen kunnen in de print op de gewenste maat worden in/uitgezoomd met ‘label zoom’. Hierdoor bieden we de vrijheid om de tekst in te stellen obv de gekozen schaal en wat voor jou leesbaar is.

First Person Camera

Maak gebruik van de functie ‘First Person Camera’ om door de tuin heen te manoeuvreren. De kijkrichting is de richting van de muis. Wandelen kan met de pijltjestoets of met de toetscombinatie ‘W-S-A-D’. ‘Alt + S’ is omlaag ‘Alt + W’ is omhoog. Tegelijkertijd de ‘Shift-toets’ ingedrukt houden is versnellen.

Hulptoetsen

Shift-toets: Is een veelvoorkomende sneltoets bijvoorbeeld om:

• te versnellen in de ‘First Person Camera

• haaks te tekenen tijdens het tekenen van een lijnstuk / oppervlak

• meerdere elementen te selecteren in de tekening of ‘Objecten/Lagen-lijst

• tijdens het scrollen met de muis door de tekening van richting veranderen met ‘Shift’

 

Ctrl-toets: Is een veelvoorkomende sneltoets bijvoorbeeld om:

• in/uit te zoomen tijdens het scrollen tegelijkertijd met de ‘Ctrl-toets’ ingedrukt

• te snappen tegelijketijd met de ‘ctrl-toets’ ingedrukt op het grid of een eerder getekend punt. Snappen kan ook tijdens het tekenen.

• om juist niet te snappen als bij instellingen de snap-toets uitgevinkt staat. 

Pilot import kavel met hoogwaardige scherpe luchtfoto

Er wordt (1e wk juni) als pilot een koppeling gerealiseerd met Cyclomedia een aanbieder van scherpe luchtfoto’s. Hierdoor wordt het nog gemakkelijker om een snelle opzet van een tuinontwerp te maken. Ook zonder uit te zoomen kan dan gewerkt worden met de luchtfoto, deze is op 10 cm nauwkeurig te gebruiken.