Een tuin op het zuiden

28 mei 2014 | Categorie: Tuinontwerp , Verharding , Onderhoud , Inspiratie-decoratie

Bij de aankoop van een nieuw huis staat het altijd hoog op de verlanglijst, een tuin die naar het zuiden is gericht. Is die wens wel terecht? Wat zijn de nadelen wanneer de tuin een andere richting op wijst?

Een tuin die precies naar het zuiden is gericht, heeft vanaf de ochtend tot de late middag zon op de zuidgevel. Dat zien veel mensen als voordeel. Binnen is het heel de dag licht en het zonneterras kan meteen aansluiten op de gevel. Lekker praktisch.

Terras gelijk aan huis of achterin de tuin?

Hier gaat het eigenlijk al meteen fout. Het is namelijk een groot misverstand om te denken dat een terras direct moet aansluiten op de gevel van de woning. Het kan veel spannender zijn om dat terras juist op enige afstand van die gevel te plaatsen. Daarmee wordt voorkomen dat de horizontale stenen vlakte van het terras naadloos overgaat in de verticale stenen vlakte van de gevel. Wie tussen die twee steenvlakken ruimte openlaat en deze ruimte invult met groen, maakt het geheel veel zachter, veel natuurlijker. Ook al is die ruimte slechts  30 centimeter voor bijvoorbeeld een lavendelhaagje en/of wat transparante klimplanten. Zelfs zo’n kleine aanpassing zorgt al voor een groot effect!

Optimaal genieten! Een tuin op het zuiden?

Een ander misverstand is dat een tuin naar het zuiden gericht moet zijn om optimaal van de zon te kunnen genieten. Ook in een tuin die een andere richting op wijst, is er altijd ruimte voor de zon. Alles heeft hier te maken met creatief ontwerpen. Wie het terras in een naar het noorden gerichte tuin enkele meters van de gevel legt – om zo toch voldoende zon op te vangen – creëert een veel interessantere vormgeving. Met zo’n terras op enkele meters afstand van de keukendeur is het probleem van schaduw op dat terras al behoorlijk ingedamd. Bedenk daarbij dat het eetterras vooral in de namiddag centraal staat en op dat moment van de dag schijnt de zon al vanuit het zuidoosten.

Wie voor meerdere terrassen in de tuin kiest, heeft altijd ergens zon en schaduw. Ongeacht de zonnestand. Een tip is wel om de terrassen op voldoende afstand van elkaar te leggen. Door ze verspreid door de tuin te plaatsen, is er overal een ander zicht op tuin én huis. Op die manier wordt een tuin optimaal benut en blijft ook het huis een belangrijke rol spelen. Dat laatste aspect wordt nog te vaak over het hoofd gezien. 

Terras-achter-in-de-tuinTwee terrassen op afstand van elkaar. Zo is er altijd wel een plek in de zon of de schaduw te vinden. Plus de zichtlijnen richten zich niet alleen vanuit het huis naar de tuin maar ook vanuit de tuin naar het huis.

Terras-aan-huisEen terras direct aan de woning verschuift het groen meteen een stuk naar achter. Jammer want ook tijdens ‘binnendagen’ wil je optimaal van al het groen kunnen genieten.  Probeer daarom, net als in dit geval, vanaf het terras meteen wat hogere beplanting te plaatsen.  Kies niet voor een aansluitend vlak gazon, dat haalt alle verrassing weg.   

Knus hoekje achter in de tuinHet wordt vaak onderschat bij het ontwerpen van een tuin, maar hoe mooi is het om ook helemaal achter in de tuin een klein terras of simpelweg alleen een bank te plaatsen. In dit geval een beschaduwd plekje onder een overkapping begroeit met klimrozen.