De tuin als kijkdoos

11 juli 2014 | Categorie: Tuinontwerp , Afscheiding , Snoeien , Onderhoud , Hagen

Vrijwel altijd is een tuin door hoge hagen, schuttingen of muren omkaderd. Privacy staat nu eenmaal hoog op onze wensenlijst. Echter, moeten die wanden altijd hermetisch dicht zijn of mag er hier en daar ook een venster in?  

Gemetselde muren tuin

Privacy is vaak de eerste en belangrijkste wens van elke tuineigenaar. Logisch, de tuin is een privé buitenruimte en spiedende ogen zijn daar niet gewenst. Hoge wanden op de erfgrens zijn daarom de eerste elementen die verschijnen bij een nieuw vorm te geven tuin. Die wanden kunnen van groen, van hout of van steen zijn waarbij het vaak het mooist is wanneer er voor twee materialen wordt gekozen die liefst ook nog wat in hoogte verschillen, bijvoorbeeld muren van 1.80 m – wie kijkt daar nog overheen? – en hagen van 2.00 m of misschien nog wat hoger.  Belangrijk bij dat wisselen is altijd dat er nog enkele, desnoods kleine, bomen worden geplant die de overgang versoepelen van de hoge strakke wanden naar de wolkenlucht. Lei- en dakbomen zijn hiervoor ook goed te gebruiken, die versterken het lijnenspel dat met de wanden is neergezet.

Om een tuinontwerp interessant te maken, is het raadzaam om de materialen die op de erfgrens staan ook in de tuin terug te verwerken. Een hoge beukenhaag bijvoorbeeld kan in een lagere vorm rondom het terras worden gezet en de stenen van de grensmuur kunnen dezelfde zijn als die van de vijverrand. Zo ontstaat harmonie en rust, dat maakt de tuin tot een geheel.

Doorkijk met keien  

Hoge wanden hoeven zeker niet hermetisch dicht te zijn. Waar mogelijk kan het spannend zijn om te werken met doorkijkjes. Zo kan in een muur een venster gemetseld worden en wie handig is knipt dat met de heggeschaar  in een haag. Zo’n venster in de haag kan gedurende de zomer wat dichtgroeien, dan zijn de meeste mensen buiten dus is er de meeste kans op inkijk, maar tegen de herfst knip je ‘de gordijnen’ weer weg. Een venster in een haag of muur werkt verruimend, geeft diepte en zorgt voor verrassing. Wie durft?

Een andere ronde doorkijk maar dan in een hoge muur. De stenen waterbol trekt de aandacht en markeert de overgang van het ene naar het ander tuindeel. Langs beide zijden versterkt deze opening de tuinbeleving.  

Beukenhaagvenster

Vensters in hagen knippen kan ook.Probeer zo’n venster tijdens de aangroei van de haag te knippen. Dan groeien de zijkanten mooi met gebladerte dicht. Een venster knippen in een bestaande haag is lastiger. Dan zullen de zijwanden, afhankelijk van de plantsoort, niet of heel traag met blad dichtgroeien.