Kleur in de wintertuin

5 december 2014 | Categorie: Boom , Kleuren , Beplanting , Winter , Inspiratie-decoratie | Reacties: 6

Het is een onderschat tuinseizoen; de winter.

Met het korter worden van de dagen lijkt ook de interesse voor de tuin te verdwijnen. Pas wanneer de eerste voorjaarszon in maart verschijnt, worden we weer wakker. Wat veel te weinig mensen weten is dat een wintertuin buitengewoon kleurrijk kan zijn. Er valt te combineren met winterbloeiende planten, planten die in de winter opvallen met hun gekleurde takken en decoratieve stammen en voor wie oog heeft voor detail zijn er prachtige details waarneembaar zoals decoratieve stekels en doorns, mooie knoppen en lang aanblijvende bessen en zaaddozen. 

Aandacht voor decoratieve stammen 

Betula Pendula  Betula 'Inverleith' Betula costata

Van links naar rechts Betula pendula, Betula 'Inverleith' en de Betula costata.

Betula albosinensis Betula utilis Betula alleghaniensis  

Van rechts naar links, Betula alleghaniensis, Betula utilis en de Betula albosinensis. 

Assortiment Esdoorns ofwel Acer

Interessant is zeker ook het sortiment esdoorns, ofwel Acer. Er zijn verschillende soorten met gekleurde stammen en takken. De slangenhuidesdoorns vallen op met de gestreepte groene basten en bij Acer griseum laat de roodbruine bast los in flinterdunne laagjes. Warm zalmoranje is de bast bij Acer conspicuum ‘Phoenix’ en bijna rood is de bast van Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'.

Acer conspicuum ‘Phoenix’ Acer davidii Acer griseum Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'

Van rechts naar links Acer conspicuum'Phoenix', Acer davidii, Acer griseum en de Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'

Op naar een koude kleurrijke winter

Wie goed kijkt, ontdekt meer, veel meer. De keuze in decoratieve stammen is divers. Met name in arboreta is het aanbod, en dus de verassing,  groot. Gespecialiseerde boomkwekers hebben de soorten vaak in hun sortiment. Het vraagt misschien wat zoeken maar dat zoeken loont. Op naar een koude maar kleurrijke winter!

Prunus schmittii Diospyros virginiana Zelkova serrata

Van rechts naar links Prunus schmittii, Diospyros virginiana en de Zelkova serrata

Wat is uw mooiste winterplant?

Laat ons weten wat uw mooiste winterplant is. Stuur een mail naar info@tekenjetuin.nl met een foto van uw mooiste winterplant, of reageer via onderstaand formulier. 

We zijn benieuwd naar uw plant!

 ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');