Hoe bescherm je bijvoorbeeld de tropische planten of soorten uit het Middellandse Zeegebied tegen de vorst? Hieronder vertellen we het je.
De basis
Eigenlijk begint de bescherming tegen weersomstandigheden al bij het uitzoeken van een geschikte standplaats voor de plant. Zorg bij kwetsbare soorten (die niet of half winterhard zijn) altijd voor een beschutte plaats; bijvoorbeeld uit de wind en met zoveel mogelijk zonlicht. Ook de beschutting van een hoog object; boom, muur of schutting, is goed. Dit beschermt de plant tegen de impact van zware slagregen en wind.
Staan de planten in potten, dan zijn ze makkelijk te verplaatsen als de winter begint. Je zet ze op een beschutte plek, dicht bij het huis. Gaat het echt vriezen, dan moeten ze in de kas, schuur (maar niet te donker!) of veranda. Daar staan ze koel, maar zijn ze niet onderhevig aan echte vrieskoude. Waak er ook voor dat ze niet te nat staan; zorg er dus voor dat overtollig water kan afvloeien.
Maar als een plant eenmaal in de grond staat en goed geworteld is, dan verander je de standplaats uiteraard niet tijdens de winter. In dat geval kun je andere maatregelen nemen. Dit geldt overigens ook voor groenblijvende planten als het ook overdag onder het vriespunt blijft. De bladeren zijn namelijk kwetsbaar. Doordat het ‘s-nachts vriest en overdag veelal de zon schijnt, kan de plant al snel uitdrogen en kunnen de bladeren verbranden. Dek de plant daarom overdag af met iets dat bescherming biedt tegen het zonlicht, zoals een oude lap. Kleinere planten kunnen worden afgedekt met een laag bladeren, stro of dennentakken. Een andere methode om kleine planten te beschermen tegen de kou is een glazen pot (gewoon een oude jampot o.i.d.) over de plant zetten; een soort mini-kasje dus!
Hoeveel vorst een plant kan verdragen is van verschillende factoren afhankelijk. Ga daarom ook altijd een beetje op je gevoel af. Planten in potten zijn bijvoorbeeld veel kwetsbaarder, omdat de wortels minder beschermd zijn tegen de kou en de kluit dus eerder kan bevriezen. Groenblijvende planten die in de volle wind staan, kunnen ook minder hebben. Planten die in de wind staan, kunnen beschermd worden door rondom de plant (vooral aan de windzijde) een paar stokjes in de grond te zetten met dezelfde hoogte als de plant, of bij hele hoge exemplaren gebruik je bamboestokken. Daarover heen kan dan een doek of stromat gespannen worden, zodat deze de ergste wind en dus koude opvangt. Bij erge kou kan de ruimte tussen de plant en het doek dan ook nog gevuld worden met stro of blad.
Potplanten kunnen naar binnen, zoals gezegd. Maar mocht je daar geen plaats voor hebben, dan kunnen ze ook samen in een kist of bak gezet worden die dan aangevuld wordt met stro of droog blad. Ook bubbeltjesplastic isoleert goed en kan gebruikt worden om potten mee in te pakken. Maar, nogmaals, zorg altijd voor een goede afwatering; natte voeten die dan ook nog eens bevriezen, worden een plant meestal fataal!
Maak gebruik van verlichting
Tijdens de donkere dagen rond Kerst is het altijd gezellig om wat kerstverlichting in de tuin aan te brengen. Maar wist je dat het meteen ook een goede manier is om planten tegen strenge vorst te beschermen? Door bij een kwetsbare plant verlichting op te hangen, profiteert het van de warmte die de lampjes afgeven. Zo kun je dus twee pluspunten combineren; je beschermt je planten en het is nog gezellig ook!