a

De 10 beste tuintips bij winters weer

De 10 beste tuintips bij winters weer op een rijtje:

#1: Haal dik pak sneeuw weg

Een dun laagje sneeuw is prachtig om te zien: het bedekt het landschap en geeft een echt ‘winterwonderland’-gevoel. Planten kunnen prima tegen dit dunne laagje poedersneeuw. Maar sneeuwt het flink, dan komt er een dik pak op je planten terecht. Die kunnen daar zeker niet allemaal tegen! Door het gewicht van de sneeuw kunnen takken afbreken. Schud daarom voorzichtig de sneeuw van de takken af. Doe dit vooral bij coniferen, buxusbollen, hagen, bamboe en struiken.

#2: Mediterrane planten inpakken

Heb je Mediterrane planten of bomen in je tuin staan zoals de olijf, palmboom of oleander? Deze zijn vaak niet bestand tegen strenge vorst. Geeft de thermometer -5 of lager aan, dan wordt het tijd om dit soort planten met een speciale hoes tegen de kou te beschermen. Warmt het buiten weer wat op, laat de hoes dan niet onnodig lang zitten. Heb je geen hoes, dan kan een jute zak ook dienstdoen als beschermer. Of zet een rietmat om de plant heen die je wilt beschermen: dat houdt de wind ook flink tegen.

#3: Planten in potten

Ook planten die je in een pot hebt gezet op het terras, hebben het met strenge vorst zwaar. Zet ze tijdelijk op een beschutte, iets minder koude plek. Het schuurtje bijvoorbeeld, de garage of een droge, windvrije hoek van de veranda. Heb je alleen de keus tussen een garage- of kelderbox zonder licht of de huiskamer, kies dan toch voor de eerste optie. In de huiskamer is het namelijk te warm voor planten die gewend zijn om buiten te staan. En wil je ze toch liever buiten laten? Zet ze dan beschut neer tegen de muur van het huis, uit de wind dus. Eventueel kun je nog voor een laagje isolatie zorgen door wat stro of blad tussen de potten te duwen of de potten in te pakken met bubbeltjesfolie.

#4: Kruiden

Kruiden of kuipplanten kun je ook voorzien van een laagje bubbeltjesfolie. Het ziet misschien niet zo charmant uit, maar het helpt wel. De plant is beschermd tegen de kou en krijgt nog voldoende licht. Is de vorstperiode voorbij, haal dan het laagje bubbelfolie er wel weer snel vanaf om vochtophoping met als gevolg schimmels te voorkomen. Staat je salie, tijm, rozemarijn of peterselie in de volle grond, dan redden ze het waarschijnlijk ook zo wel, want ze zijn vorstbestendig. In potten, doe je er wel goed aan om ze te beschermen.

#5: Aarde op de rozen

Ben je een rozenfan? Dan wil je zeker dat deze straks weer prachtig bloeien. Om je struikrozen te beschermen tegen strenge vorst en sneeuw, kun je het beste een berg aarde om de voet van de rozen leggen. Heb je een roos op stam? Dan geldt een andere aanpak: doe een beschermhoes over de stamroos heen of wikkel aan het einde van de stam wat stro.

#6: De vijver sneeuwvrij maken

Heb je vissen in de vijver? Maak zeker een wak, maar doe dat met beleid. Niet zomaar met een hard voorwerp zoals een schep of hamer op het ijs slaan want dan verstoor je de vissen. Voorkomen is altijd beter dan genezen: begint het matig te vriezen, zet dan een bos stro of riet in de vijver. Dit voorkomt dat de vijver helemaal dichtvriest en de vissen door de schadelijke stoffen die er niet meer uit kunnen, zullen sterven. Heb je geen vissen in de vijver, maar wel waterplanten? Veeg dan met beleid het laagje sneeuw van de vijver af zodat je waterplanten genoeg licht krijgen.

Wist je dat?

Schijnt aan één kant van een boomstam de zon, maar ligt de andere kant van de stam in de schaduw en is deze zijde daardoor nog bevroren? Er kan dan veel kracht op de bast komen te staan. Zelfs zoveel, dat de bast openbarst. Wil je dit voorkomen, leg simpelweg een jute zak over de zonkant.

zon kant en ijs kant boom

#7: Niet snoeien, wel mulchlaagje

Je planten hebben het met strenge vorst extra moeilijk. Plaag ze niet door ze juist nu te snoeien. De meeste planten kunnen er niet tegen om met vorst gesnoeid te worden. Jeuken je handen om juist nu wat te doen in de tuin? Als je het nog niet hebt gedaan, kun je wel een mulchlaagje aanbrengen rondom planten. Dit is een laagje van houtsnippers, bladeren en compost, oftewel organisch materiaal. Deze laag heeft een isolerende werking waardoor de kou minder snel bij de plantwortels kan.

#8: Gazon + sneeuw = NIET LOPEN

Je gazon kan wel tegen een stootje. Een dikke sneeuwlaag zorgt er echt niet voor dat het gazon bevriest en afsterft. Wat wél schadelijk is, is lopen op een besneeuwd gazon, want dan kan het afbreken. Ook kan het gras verstikken door het gewicht van de sneeuw, die in elkaar gedrukt door het lopen, erop duwt.

niet lopen op sneeuw en gazon

#9: Decoratieve waterschaal

Een decoratieve waterschaal kan een lust voor het oog zijn én er komen ook nog eens dieren op af die er badderen en drinken. Een aanrader voor iedere tuin. Gaat het hard vriezen, check dan wel of de schaal tijdelijk naar binnen moet. Dat is afhankelijk van het materiaal van de schaal. Een stenen schaal kan kapotvriezen omdat het water door de vorst uitzet. Cortenstaal daarentegen neemt geen vocht op, en is daardoor wel vorstbestendig.

decoratieve schaal

#10: Help dieren

Eekhoorns, vogels en egeltjes kunnen bij strenge vorst en sneeuw wel een handje hulp van ons gebruiken omdat ze op eigen kracht weinig voedsel, zoals insecten, vinden. Strooi wat pinda’s, zaden, pitten, amandelen of walnoten op een hoger gelegen plekje, bijvoorbeeld de tuintafel. Je kunt ook een bakje met geschaafd ijs erbij zetten tegen de dorst.

Wil je veel vogels of andere dieren een pleziertje doen? Maak dan drie of vier verschillende voederplekjes in je tuin en kies niet voor één grote plek, want dan gaan de dieren onderling een strijd aan om het laatste nootje. Een beschutte plek half onder een struik is ook een goede plek voor een buffetje. Kies niet voor vetbollen in een plastic netje: het is niet duurzaam en vogels kunnen er verstrikt in raken. Wel diervriendelijk is een kastje als schuilplaats voor dieren. En het is sowieso verstandig om bladafval van de herfst niet rigoureus op te ruimen: die berg bladeren vormt een prima schuilplaats!

nootjes voor de dieren

Wil je per maand weten wat je aan de tuin kunt doen? Bekijk dan het tuinkalender-jaaroverzicht