Jong of oud maakt niet uit; beiden hebben een onverzadigbare vraatzucht en jouw tuin is voor hun een feestmaal. Natuurlijk gaat dat dan ten koste van jouw groene planten in de tuin en de nieuwe zaailingen in je moestuin!
Hoe herken je schade door slakken?
Ook rupsen kunnen zich te goed doen aan je eetbare tuin, maar schade, aangebracht door slakken, is vrij makkelijk te herkennen. Jonge zaailingen eet de slak helemaal op, tot net boven de grond. Bij planten met grotere bladeren (de Hosta is bijvoorbeeld favoriet bij deze slijmerds) vreten ze grote gaten in het blad. Je kunt duidelijk zien dat het de slakken zijn die hun buikje volgevreten hebben, doordat ze slijmsporen achterlaten.
Wat kun je ertegen doen?
Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden. In grootmoeders tijd strooiden we koffiedik rond kwetsbare planten, omdat slakken daar niet van houden. Tegenwoordig zijn er speciale slakkenkorrels te koop. De slakken zijn er dol op, maar na het eten ervan, verliest de slak zijn eetlust en kruipt terug in zijn schuilplaats, waar hij uiteindelijk sterft.
Een natuurlijke slakkenlokker is gistrijk bier. Gebruik het bier in een val, waar de slak niet meer uit kan. Je kunt dan later de slakken op een andere plek weer uitzetten. Er zijn speciale slakkenvallen verkrijgbaar voor dit doel. Je kunt de val ook gebruiken in combinatie met slakkenkorrels.
Een slakkenbeschermingsring is ideaal voor in de moestuin, ter bescherming van de jonge zaailingen. Je plaatst deze eenvoudigweg om je jonge plantjes heen en de slakken kunnen er niet meer bij komen.
Tot slot kun je ook nog gebruik maken van natuurlijke vijanden van de slak. Koester daarom de merels, egels en eenden, die allemaal graag zo af en toe een slakje verslinden. Maar dat is niet iets wat je echt in de hand hebt uiteraard. Wat je wel kunt doen is aaltjes of nematoden inzetten. Het zijn wormen en natuurlijke vijanden van de slak en bovendien volkomen biologisch en, behalve voor de slak, absoluut onschadelijk!