Bovendien smaken ze dan ook dubbel zo lekker! Er zijn vele verschillende soorten tomaten, maar ze vragen allemaal wel de nodige verzorging. Toch is het kweken van deze rode heerlijkheden helemaal niet moeilijk. Hieronder vertellen we hoe ook jij binnenkort de tomaten die je nodig hebt in de keuken, zo uit je eigen tuin kunt plukken!
Zaaien
In maart is het de ideale tijd om tomaten te zaaien. Voor een goede ontkieming is warmte belangrijk. Zet de bak daarom op de warmste plek in huis of kas, liefst rond de 25 graden. Daarom is het slim om te zaaien in een minikas of de bak af te dekken met een glasplaat of doorzichtig plastic. In beide gevallen kies je voor een plekje in de zon. Op het moment dat de kiemen boven de grond komen, is de temperatuur van ondergeschikt belang aan de hoeveelheid licht. De jonge kiemen moeten volop in het licht staan, het liefst van bovenaf, zodat ze niet scheef gaan groeien. Staan je plantjes bij het raam, dan moet je regelmatig de bak omkeren, om scheefgroei te voorkomen.
Standplaats
In ons klimaat kunnen jonge tomatenplantjes pas na half mei naar buiten. Zet ze, tot ze naar buiten kunnen op een plek met veel licht die niet te warm is. Verder is het goed om ze op mooie dagen vast buiten te zetten om vast aan de weersomstandigheden te wennen.
Na 15 mei kunnen ze dus in de vaste grond of in pot naar buiten. De keuze van de standplaats is daarbij erg belangrijk. Tomaten houden van zon en, hoewel ze veel water drinken, zijn gevoelig voor regen. De tere bladeren kunnen namelijk snel gaan schimmelen als ze nat zijn. Daarom kies je het best een beschutte plek onder een afdak. Je hebt er dus geen tuin voor nodig; een balkon of serre is ook goed en in veel gevallen zelfs beter!
Verzorging
Om de sappige vruchten te laten groeien, hebben de plantjes behoefte aan heel veel water. Dat giet je dus niet op het blad, maar direct op de aarde en het liefst in de ochtend. Maar het water moet wel weg kunnen lopen, dit is vooral belangrijk als je de tomaat in een pot kweekt. ‘Natte voeten’ zijn funest!
Naarmate de planten groter worden, hebben ze een ondersteuning nodig. Zeker als ze op een gegeven moment vruchten dragen. Tijdens de groei moet je regelmatig ‘dieven’; de kleine scheuten die in de oksels ontstaan eraf trekken. Deze groeien anders uit en ontnemen veel krachten van de plant die anders gebruikt worden om tomaten te vormen.
Mest
Eventueel kun je tussen april en september elke twee weken bijmesten. Kies voor een biologische vloeibare meststof, die wordt het beste opgenomen.
Problemen
Een veel voorkomend probleem bij de kweek van tomaten is schimmelvorming. Er vormen zich dan vlekken op het blad die variëren van geel tot donkerbruin en aan de onderkant vormt zich witte pluis. Je kunt veel voorkomen door het blad droog te houden en eventueel preventief een biologisch product op basis van kopersulfaat gebruiken. Vanaf juni spuit je daar elke twee weken het blad aan de boven- en de onderkant mee in.