De eerste bouwstenen bestonden uit klei en droogde men in de zon. Dat gebeurde al zo’n 6000 jaar geleden en gebeurt nog steeds in grote delen van de wereld. Nadeel is de beperkte duurzaamheid want gedroogde klei is altijd onderhevig aan regen, wind en zon. Vandaar dat het procedé werd aangepast en men besloot om de stenen te gaan bakken. Daarin waren de Romeinen de pioniers. Zo’n 2000 jaar geleden verschenen er in heel Europa, overal waar de Romeinen de macht hadden, bakfabrieken voor steen. In Nederland stond een grote fabriek bij Nijmegen, in de Ooipolder.
Met het vertrek van de Romeinen verdween jammer genoeg ook de kennis over het steenbakken. Vandaar dat men hier in Nederland en omringende landen tot de 13de veel bouwde met hout en stro. Slechts de gebouwen waarmee men wilde imponeren, zoals kerken, werden opgetrokken uit natuursteen. Pas toen Noord-Europese kloosterlingen contact gingen leggen met kloosters in Zuid-Europa, kwam de herintrede van de gebakken steen weer op gang.
Inmiddels heeft de gebakken steen zich eeuwenlang bewezen en is hij onmisbaar geworden. Ook als het gaat om de aanleg van bestrating in de tuin. Natuurlijk zijn er de afgelopen decennia tal van trends gepasseerd van diverse bestratingmaterialen, maar de gebakken steen is gebleven en zal altijd blijven.
100% natuur
De naam straatbaksteen vertelt veel maar schept ook meteen verwarring. De straatbaksteen is een gebakken steen en daarom hard en duurzaam, goed te gebruiken dus voor straten waarover zwaar materiaal rijdt. De stenen zijn echter zeker ook geschikt voor smalle paadjes in bescheiden tuinen waar enkel mensenvoeten passeren. De straatbaksteen is dus overal toepasbaar en zijn natuurlijke uitstraling vraagt om gebruik in de tuin. Of die tuin nu strak, modern, klassiek of eigentijds is!
Straatbakstenen zijn 100% natuur. De stenen worden gemaakt van rivierklei. In onze uiterwaarden wordt nog altijd meer klei afgezet dan gewonnen dus het weghalen van klei levert geen natuurschade op. Sterker nog, door het weghalen van de klei ontstaat vaak nieuwe natuur en blijven de vaarwegen veilig. Omdat straatbakstenen onder hoge temperaturen worden gebakken, zijn ze zo hard dat ze amper vocht en vuil opnemen. Onderhoudsvriendelijk dus, en dat willen we tegenwoordig allemaal. Extra is ook dat de kleuren niet vervagen, sterker nog, het natuurproduct wint zelfs aan ‘warmte’ wanneer hij langer ligt. De vele voegen tussen de stenen voorkomen wateroverlast bij hevige regenval en zorgen voor een goede waterhuishouding in de ondergrond. En omdat de stenen probleemloos meer dan 100 jaar meegaan, behouden ze hun waarde. Straatbaksteen; de natuur als basis!