Een terras aanleggen? Dat kun je heel gemakkelijk zelf!
1: Straatbakstenen leg je in rivierzand (ophoogzand). Je begint met het uitzetten van het zandcunet (de plaats waar het zand onder de bestrating moet komen) en graaft minimaal 20 centimeter af.
2: Vul nu het zandcunet met rivierzand en verdicht deze. Het beste is het om dit met een trilplaat te doen. Het niveau zal daardoor ca. 5 centimeter zakken en je krijgt een stevige en vlakke ondergrond. Vul het zandcunet verder aan en verdicht opnieuw.
3: Vervolgens dient het geheel vlak afgestreken te worden. Dat kan het best door er paslatten in te leggen. die exact de juiste hellingshoek hebben en over deze latten een afreilat te trekken. Let op: om goed af te wateren moet je terras een centimeter per meter aflopen.
4: Het is belangrijk dat je een kantopsluiting rond je pad of terras hebt. Dan blijft de bestrating ook op termijn strak liggen. Gebruik hiervoor speciale banden of staande stenen. Om de juiste afstand tussen de kantopsluiting te bepalen, kan je het beste een rij stenen uitleggen in het legpatroon dat je zal gebruiken. Voor de plaatsing van de kantopsluiting kun je kiezen voor een verborgen rand, waarbij de kantopsluiting twee tot drie centimeter lager ligt dan de uiteindelijke verharding. Anderen kiezen ervoor om de kantopsluiting op de zelfde hoogte te laten komen. Dat is toch vooral een kwestie van smaak.
5: Op de afgewerkte ‘straatlaag’ plaats je nu de straatbakstenen. Begin steeds aan de buitenzijde te werken en loop niet op de ‘straatlaag’ anders beschadigt deze en kan je opnieuw beginnen. Straatbakstenen leg je in verband met een kleine voeg. Je maakt stenen op maat door ze te hakken, te zagen met een diamantzaag of te knippen met een steenknipper (dergelijk gereedschap is te huur). Straatbaksteen is een natuurproduct. Dat betekend dat er kleine kleur- en maatverschillen tussen en binnen partijen kunnen zitten. We raden je aan de stenen van verschillende partijen eerst te mengen voor je gaat leggen.
6: Als het terras gelegd is, moet het ingeveegd worden met inveegsplit, zand of brekerzand. Zo vul je de voegen. Doe dit direct na het leggen, veeg vervolgens het split weer van de bestrating af en tril het geheel goed af met de trilplaat. Daarna het zand opnieuw aanbrengen en invegen. Laat het losse zand gerust op de bestrating liggen en herhaal het invegen een paar dagen later nog een keer.
Onderhoud? lekker makkelijk: schoonspuiten en klaar!
Straatbaksteen is bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij de dichtheid en geringe wateropname van het materiaal hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. Moet je het terras toch schoonmaken, dan blijkt dat terrassen en tuinpaden die je aanlegt met straatbaksteen, zich heel erg gemakkelijk laten onderhouden:
1: Haal alle losse onderdelen van het terras zodat je lekker kunt werken.
2: Borstel het terras goed schoon met een stevige bezem.
3: Spuit de bestrating schoon met een hogedrukreiniger.
4: Vaak spuit je de voegen ook een beetje leeg. Voeg het terras daarom opnieuw met schoon brekerzand. Het kalk daarin zal mosvorming in de toekomst ook tegengaan. Natuurlijk werkt een hogedrukreiniger het allersnelst, maar ook boenen met de bezem en spuiten met een tuinslang geeft een bevredigend resultaat.