Gras maaien: hoe en wanneer?

Hieronder vertellen we je er alles over.

Hoe vaker hoe beter

Als het om maaien gaat, geldt meestal; hoe vaker hoe beter. Door het regelmatig te maaien wordt het gras gestimuleerd om meer grassprietjes te vormen. Het is een soort verdedigingsmechanisme; als het niet in de hoogte kan groeien, dan groeit het gewoon in de breedte. Met als resultaat een rijke, volle grasmat! Bijkomend voordeel van frequent maaien, is dat onkruid en andere grassoorten geen kans krijgen om te groeien en zich uit te zaaien.

Misschien heb  je niet de tijd om heel vaak de maaier te pakken. Dan is het handig om te weten wat de aanbevolen minimum frequentie voor het maaien is. Deze is afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd van het jaar. In januari en februari bijvoorbeeld, hoef je niet te maaien. Vanaf maart begint het pas, dan maai je in het begin elke twee weken. In april, als het al warmer wordt en het gras al wat sneller groeit, maai je het best elke tien dagen. Tijdens de zomermaanden tot en met augustus is het goed om minstens eenmaal per week de grasmaaier tevoorschijn te halen. In september en oktober kan je het weer wat rustiger aan doen en is elke tien dagen voldoende. In november en december is het echt afhankelijk van het weer. Als het zacht weer is kun je maaien, maar vriest het, dan maai je uiteraard niet.

Hoe kun je het beste maaien?

Behalve de maaifrequentie is natuurlijk ook de manier waaróp je dat doet van belang. Zo is het bijvoorbeeld goed om elke maaibeurt in een andere richting te werken en (bij grotere gazons) een ander patroon toe te passen. Als je namelijk steeds in dezelfde richting werkt, worden de grassprietjes elke keer in die richting platgeduwd, waardoor het op den duur echt plat gaat liggen.

Maaihoogte

De juiste maaihoogte is ook iets waarover vaak verwarring bestaat. Een handige richtlijn voor het instellen van de lengte is om per maaibeurt niet meer dan ongeveer één derde van de lengte van het gras te maaien. Tijdens het seizoen, als het tenminste niet langdurig heet en droog is, kun je een lengte van ongeveer 2,5 centimeter aanhouden als standaard maaihoogte. Als het gras kort is, maakt het eerder extra grassprietjes aan en  krijg je een mooie, dichte grasmat. Maar, let er wel op dat korter gras ook kwetsbaarder is. Buiten het seizoen en tijdens grote hitte en droogte, kun je het beter iets langer laten. Een siergazon waarop nauwelijks wordt gelopen, kan je korter houden dan wanneer er wél veel op gelopen of gespeeld wordt.

Afwerking van de randen

Een mooie afwerking van de randen maakt je gazon perfect. Heb je een klein gazon, gebruik dan een kantsnijder om een mooie, scherpe lijn te creëren en uitstekende wortels en ‘verdwalende’ graskluiten af te snijden en  te verwijderen. Heb je een grote grasmat dan is het aan te bevelen om te investeren in een automatische graskantsnijder.

Welke grasmaaier kies je?

De keuze van het soort grasmaaier is vooral afhankelijk van de afmetingen van je gazon. Voor een kleine tuin waarbij de grasmat niet groter is dan zo’n 300 m2 is een eenvoudige handgrasmaaier, ook wel kooimesmaaier genoemd, voldoende. Het voordeel van deze optie is dat het milieuvriendelijk is en dat deze maaier bovendien maar weinig ruimte inneemt. Je kunt het gemaaide gras over het gazon uitstrooien, of verzamelen in speciale opvangbak.

Als de oppervlakte van je gazon groter is, dan is een het wel een flink karwei om dat met de handgrasmaaier te doen. Een elektrische grasmaaier is dan een stuk sneller en comfortabeler in gebruik. Hetzelfde geldt overigens ook voor een benzinemaaier of een maaier met accu. Daarnaast zou je ook een robotmaaier kunnen overwegen; dan heb je helemaal geen omkijken meer naar je gazon. Deze maait je grasmat volledig automatisch, maakt geen herrie en is redelijk milieuvriendelijk.

Voor echte grote gazons of grasvelden kun je ook een robotmaaier gebruiken. Een andere mogelijkheid is een zitmaaier. Deze zijn behoorlijk duur, maar gaan wel heel lang mee. Ze zijn echt bedoeld voor het ‘grovere’ werk. Wil je mooi afgewerkte zijkanten, dan zal je die alsnog met de handmaaier moeten afwerken.

Als je deze tips volgt, is jouw gazon binnen de kortste keren in optimale staat en geniet je van een dicht, zacht en sprankelend groene grasmat!