Onkruid wieden daar begint het mee…
Een goed begin is het halve werk. Zorg dus dat je er op tijd bij bent in mei en haal zorgvuldig alle opkomende onkruiden weg. Alleen schoffelen is niet voldoende, de zon is vaak nog niet krachtig genoeg om het geschoffelde onkruid te verbranden. Na een regenbui zullen deze dus snel weerf wortel schieten en vrolijk verder tieren. Met het vroeg in de groei verwijderen van onkruid voorkom je de aanwas van nieuwe onkruid scheuten later in het jaar. En dit is zeker bij onkruid zoals Zevenblad ook wel Tuinmansverdriet genoemt.
Tip: Let in het voorjaar op mooie vroegbloeiende planten die je onderweg tegenkomt, en bedenk of deze bloemen en planten passen in jou tuin. Maak hier een lijstje van jou favoriete bloemen en planten. Kies uit de lijst van meer dan 9000 planten en bewaar ze als favoriet.
Tuinmeubels naar buiten
Haal de tuinmeubelen naar buiten. Hebben ze de hele herfst en winter buiten gestaan controleer dan of de stoelen nog goed zijn en verwijder de groene aanslag. Let op wanneer je jouw stoelen schoonmaakt met een hogedrukreiniger, spuit niet te dicht op het hout. Door de harde straal maak je de structuur van het hout snel kapot.
Snoeien in de maand mei
Mei is de beste maand om de hagen weer te snoeien behalve de Taxus deze kunt u beter in Juni Snoeien. Let voor dat je gaat snoeien wel goed op eventuele vogelnesten in de groenblijvende heggen.
Ook de heesters die al in bloei hebben gestaan zoals de Forsythia, Ribes of de Chaenomeles kunnen nu het beste gesnoeid worden. Hierdoor behoudt je mooie struiken met jonge takken die elk jaar vol in bloei staan.
Overige snoeiwerkzaamheden
- Snoeien Buxus met een buxusschaar op een bewolkte dag. Let op pas na 15 mei (IJsheiligen)
- Uitknijpen zaaddozen
- Wegsnoeien groene takken bij bontbladige heesters
Onderhoud plantenborders
Over het verwijderen van onkruid en snoeien hebben we het al gehad, maar de borders verdienen nog meer aandacht.
Denk aan:
- plaatsen van steunmateriaal, bijvoorbeeld bamboestokken bij planten zoals bolhortensia’s
- Scheuren van vaste planten die al gebloeid hebben
- Bemesten van de borders
- Uitknijpen uitgebloeide Narcissen en Tulpen
Vergeet de vijver niet!
Haal overtollige planten zoals eendenkroos en algen uit de vijver. Vorstgevoelige soorten als de mosselplantjes en de waterhyacint kunnen nu ook de vijver in. Verplant eventueel bepaalde soorten zoals de waterlelie, deze kunt u tevens in stukken breken en apart opplanten. Nu het weer warmer word mogen de vissen weer regelmatig voer krijgen. Let op zorg dat al het voer wordt opgegeten. Strooi dus niet te veel.