a

Grondverbetering

Dat weet je waarschijnlijk al wel, maar wat is nu eigenlijk humus? Wikipedia meldt het volgende: “Humus is het traag afbreekbare deel van de organische stof in de bodem; organische stof is al het dode organische materiaal dat in de bodem aanwezig is. Humus wordt gevormd door de ontbinding van plantaardig en dierlijk materiaal. Vaak wordt het woord humus gebruikt als synoniem voor compost, dit is onjuist. Compost is een resultaat van een door mensen gecontroleerd ontbindingsproces.”

Maar, even in ‘gewone mensentaal’ humus en compost zijn eigenlijk min of meer hetzelfde; je zou dus kunnen zeggen dat compost kunstmatige humus is. Van de samenstelling van humus kan men geen goede definitie geven, omdat dit helemaal afhankelijk is van het beginmateriaal en van de manier van ontstaan.

Hoe het ook zij, humus (of compost) zorgt voor een voedzame bodem en er komen allerlei bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen in de grond die er aan bijdragen dat de voedingsstoffen door de planten kunnen worden opgenomen. Kortom, je tuin kan niet zonder humus!

Natuurlijke mest en kunstmest; wat is het verschil?

Humusrijke grond is te herkennen aan de donkere kleur en daarbij geldt hoe meer humus, hoe donkerder. Om te zorgen voor een gezonde tuin met weelderig groen, moet je dus regelmatig de grond voorzien van humus. Met andere woorden; bemesten. Daarbij kan je kiezen tussen natuurlijk mest (compost of dierlijk) of kunstmest. Natuurlijke mest is uiteraard veel beter; het is minder belastend voor het milieu en bovendien zorgt het op termijn voor een betere grondstructuur.

Je kunt zowel plantaardige mest, ofwel compost, als dierlijke mest, zoals droge koeienmest, gebruiken. Natuurlijke mest wordt meer geleidelijk opgenomen en levert dus een stabielere grondkwaliteit op. Soms kan het, tijdens het groeiseizoen, goed zijn om wel wat kunstmest uit te strooien, omdat dit een stuk sneller door de planten wordt opgenomen. Maar over het algemeen is het aan te bevelen om voor natuurlijke producten te gaan.

Samenstelling

Zoals gezegd is het moeilijk te omschrijven wat nou precies de samenstelling is van humus. Bij kunstmest is dat natuurlijk wel goed vast te stellen, maar bij humus is de samenstelling wisselend. Een goede kunstmest bevat in ieder geval drie basisstoffen; Fosfor, Kali en Stikstof. Deze stoffen komen ook veel voor in humus.

  • Fosfor is van belang voor de groei van de uiteinden van de plant; de wortels en de bloemen
  • Kali draagt bij aan een goede opname van de voedingsstoffen
  • Stikstof is belangrijk voor de groei van blad

De balans tussen deze stoffen is uiteraard ook van belang. Zou er bijvoorbeeld een teveel aan stikstof in de mest zitten, dan krijg je een prachtige plant met veel blad, maar krijgen de bloemen weinig kans.

Wanneer bemesten?

Natuurlijke mest kan eigenlijk het hele jaar door in de tuin worden uitgestrooid. Met kunstmest moet je wel een beetje oppassen. Het uitstrooien van kunstmest na de zomer resulteert, door de snelle opname van de voedingsstoffen, in uitgroeiende planten aan het begin van de winter en dat maakt de planten extra gevoelig voor vorst. Gebruik dus alleen kunstmest in het voorjaar, tot uiterlijk eind juni.

Zelf je eigen compost of tuinaarde maken?

Dat is helemaal niet moeilijk! In onze volgende blog vertellen we je hoe.