Hoe blijft je tuin mooi tijdens je vakantie?

Water

Water is de belangrijkste factor voor je tuin, zeker tijdens je afwezigheid. Als het drie weken heet en droog is en je planten krijgen geen water, dan zullen de meeste half afsterven, maar ook het gazon wordt geel, de oogst in de moestuin mislukt etc. etc. Droogte vormt dan ook het grootste gevaar voor je tuin. Het is natuurlijk ideaal als je goede buren hebt die de boel af en toe natsproeien en je potplanten water geven.

Maar wat nou als je buren ook op vakantie gaan, of als je niet zo’n goed contact hebt? Dan biedt een automatische waterinstallatie en/of tuinsproeier uitkomst. Deze bewateringsystemen zijn speciaal ontworpen voor een tijdelijke afwezigheid van de bewoner. Denk bijvoorbeeld aan vakantiebewatering waarmee je zo’n 36 potplanten automatisch water kunt geven en die je simpelweg op de buitenkraan aansluit. Er zijn verschillende standen mogelijk en je hoeft alleen maar in te stellen hoeveel millimeter water je planten dagelijks moeten krijgen.

Het best zet je de potten op een schaduwrijk plekje. In de zon drogen ze te snel uit. Heb je geen waterinstallatie, zet de potten dan in een bak water of vul een petfles met water en zet deze ondersteboven met de hals in de aarde. Het water wordt dan geleidelijk aan afgegeven. Als je langere tijd weg gaat, is het slim om je potplanten zolang in te graven op een schaduwrijk plekje in de tuin. Zo drogen ze veel minder snel uit en hoef je geen aparte waterinstallatie te plaatsen.

Overigens kun je nu op de Tekenjetuin tool de bewatering van je tuin direct intekenen tijdens  het ontwerpen van je tuin. Je kunt dan een handig systeem opzetten waarmee je tuin zowel normaal als tijdens je vakantie altijd optimaal bewaterd wordt.

Andere zaken om vóór je vertrek in orde te maken

Behalve de bewatering, zijn er ook nog andere punten waar je even aandacht aan moet besteden voordat je vertrekt. Je gazon bijvoorbeeld. Deze kan nog een keer gemaaid worden, zodat het niet verwilderd tijdens je afwezigheid. Maar doe het minder kort dan normaal zodat de grasmat minder snel uitdroogt. Maai het gras niet korter dan twee-derde van de lengte.

Loop ook nog een keer je tuin door en verwijder alle bloemen die (bijna) uitgebloeid zijn. Zo stimuleer je de planten om verder te bloeien en voorkom je dat de bloei stagneert. In de moestuin kun je het best groente en fruit dat rijp of bijna rijp is, plukken. Als het blijft hangen gaat het namelijk rotten of schimmelen en kun je ongedierte en vogels aantrekken die je moestuintje helemaal kapot maken.

Onkruid blijft lastig en groeit tijdens de zomermaanden extra snel. Als het nou alleen maar lelijk zou staan, zou het niet zo erg zijn en kon je het gewoon laten wachten tot je terugkomt. Het punt is dat deze plantjes ook vocht en voeding onttrekken aan de bodem; vocht en voeding die eigenlijk voor de andere begroeiing in de tuin bedoeld is! Het is misschien vervelend, maar het is echt beter om, kort voor je vertrek, het onkruid in je tuin te wieden. Zo krijgt het zo min mogelijk kans tijdens je afwezigheid.

Heb je een vijver met vissen? Span er dan gaas over om je vissen te beschermen tegen bijvoorbeeld katten. Bovendien kan er zo  geen vuil in het water terecht komen.

Last, but not least; ruim tuinmeubilair e.d. op in de schuur. Je weet immers nooit wat het weer doet en zo ontneem je eventuele inbrekers de kans het meubilair te gebruiken om in je huis te klimmen.

Met deze tips is je tuin in optimale staat als je weer terug komt. Geniet volop van je vakantie én van het thuiskomen!