a

In beeld: Regen, Regen, Regen

De meteorologische zomer duurt nog maar een kleine week, maar nu al hoort de zomer van 2014 bij de natste zomer ooit. En zo’n zomer brengt soms heel wat ellende met zich mee; kletsnatte borders, waardoor wortels geen zuurstof meer op kunnen nemen en de beplanting gaat rotten. Een terras die niet goed afwatert waardoor water het huis binnen sijpelt. En ga zo maar door….. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om iets te doen aan al die overlast van regenwater. Soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om het water probleem te verhelpen. Maar in sommige gevallen zijn ingrijpendere maatregelen noodzakelijk.

Wanneer er bij een stevige regenbui water vanaf uw terras uw woning binnensijpeld dan is de afwatering van uw terras niet goed. Dit kunt u controleren door een lange rechte lat op uw terras te leggen met daar op een waterpas. Om te voorkomen dat regenwater vanaf het terras uw woning inloopt moet het terras ongv. 1 á 2 cm per meter aflopen.

Regenwater opnemen (infiltreren)

Hemelwater infiltratie

Om regenwater op te kunnen nemen is een goede verhouding van groen en steen nodig. Een goede vuistregel is 1/3 verharding en 2/3 groen. Soms is er echter te weinig ruimte in de tuin om vast te houden aan deze vuistregel, of vindt u een groot terras nou eenmaal wenselijker dan een grote groene border.
Ook dan, kan hemelwater in de tuin geinfiltreerd worden.

Test of uw tuin geschikt is voor infiltratie in de bodem

Groene daken

Het hemelwater in uw tuin is voor een groot deel afkomstig van daken. Tegenwoordig worden er steeds meer groene daken toegepast waarin regenwater wordt opgevangen. Vooral sedumdaken zijn populair, een sedumdak bestaat minimaal uit een pakket van 6-8 cm en bij een oppervlakte van 10m2 kan een dak al snel 300 liter water opvangen. Water wat niet opgevangen kan worden loopt weg via de regenpijp. Na de regenbui verdwijnt het opgevangen water middels verdamping en door opname van het sedum. Als u zelf een groendak wilt aanleggen bedenk dan goed dat een sedumdak behoorlijk zwaar is, denk aan grind, grond en het opgevangen water. Vraag dus altijd aan een bouwkundig adviseur of uw dak geschikt is.

Bestrating

Verharding komt natuurlijk in elke tuin voor. Gelukkig zijn er verschillende soorten bestrating die goed waterpasserend of waterdoorlatend zijn. Ook oude gebakken klinkers zijn een goede waterpasserende verharding, denk aan de brede voeg. Onder bestrating wordt vaak een pakket zand of split toegepast waarin het water goed kan wegzakken. In plaats van een elementenverharding kunt u ook kiezen voor grind of split. Een oppervlakkte van 10m2 en 10cm dik, bergt al snel 350 liter regenwater.

Vijvers

Een vijver is een ideale manier om een grote plens water tijdens een regenbui op te vangen. Natuurlijk moet het waterpeil dan wel een paar centimeter kunnen stijgen, ook is het belangrijk dat het waterpeil na de bui binnen twee dagen weer terug is op zijn oude niveau. Dit kan door het langzaam weg te laten druppelen in een grindstrook, of plantstrook naast de vijver. Bedenk wel dat niet alle planten tegen veel water kunnen. Lees het artikel waterminnende planten.

Reservoirs  

De meest effectieve manier om water op te vangen is een reservoir die alleen water opneemt tijdens een regenbui. En na de bui binnen twee dagen weer is leeggestroomd door infiltratie in de bodem. De plaatsing van een reservoir onder uw terras is slimme oplossing zo voorkomt u dat er veel ruimte in uw tuin verloren gaat.

Vuistregel infiltratie 1 m2 is 25 liter

Rekenvoorbeeld:

Waneer u hemelwater wilt opvangen van 10m2 terras. Dan is (10m2 x 25 liter) een wateropvang van 250 liter nodig. Dit komt neer op een reservoir van ongeveer 4 x 3 meter en 20 cm hoog.

Bereken en teken uw watertuin