a

In elke tuin past een boom

Er is nogal wat verwarring bij bomen. Bomen worden groot is de algemene gedachte. Natuurlijk zijn er bomen die na vele jaren boven de dertig meter hoogte uitkomen, maar gelukkig zijn er ook bescheiden groeiers en soorten die eenvoudig zijn te snoeien. Voor elke tuin is er dus wel een geschikte boom te vinden. Zeker wie daarvoor advies vraagt aan een kweker met kennis.

Een eikenboom wordt groot, maar een zuileik blijft smal en een compacte eik op een 2meter-stam geënt, blijft altijd bescheiden van omvang. De ene eik is dus de andere niet. Simpelweg betekent dat, dat er voor elke tuin een geschikte eik te vinden is. Voor wie dat weet, zijn de mogelijkheden onbegrensd. Extra is daarbij dat tegenwoordig ook steeds meer struiken op stam worden geënt om zo uit te groeien tot een kleine boom. Denk aan de bolacacia, de bolesdoorn maar ook aan de in de nazomer bloeiende hibiscus die steeds  vaker op 2meter-stam wordt aangeboden.

Solitaire snoeivormen

Dan zijn er ook nog tussenvormen van struiken die kunnen uitgroeien tot  een, vaak meerstammige boom. Meestal uitgroeiend tot hoogtes van drie, vier meter. Denk aan bekende struiken als de sering, de vlier en het krentenboompje. Al deze vormen zijn te rekenen tot de kleine bomen die perfect in de wat kleinere tuin passen. Tegenwoordig zijn ze helemaal in, die meerstammige solitairen. Vraag bij aanschaf altijd even hoe de plant het best te snoeien is. Alleen bij de juiste behandeling is de boom zó te sturen dat hij nooit de overhand gaat nemen. Precies hetzelfde geldt uiteraard voor de in vorm gesnoeide bomen waarvan we de laatste jaren ook steeds meer voorbeelden zien.

Vormgeven met bomen

Bomen zijn een handig middel om in een tuin mee vorm te geven. Om te beginnen zorgen ze voor hoogte, benadrukken ze de verticale lijn die essentieel is in elke tuin. Bomen die met hun kruin de breedte in gaan (of worden geleid) zorgen voor schaduw en benadrukken in een tuin de horizontale lijn. Ook dat is een manier om de vormgeving binnen een tuin te versterken. Daarnaast is het heel goed mogelijk om met enkele dezelfde bomen op een rij diepte te creëren. Of diepte te versterken wanneer ze naast een pad staan aangeplant.  Tot slot is de bladkleur van bomen bepalend voor hoe een tuinontwerp ervaren wordt. Donkerbladige bomen (denk aan roodbladige beuk of sierkers) treden gevoelsmatig naar de voorgrond, zo’n boom achterin de tuin aangeplant maakt de tuin ondieper. Bomen met licht blad geven ruimte. Wanneer die achterin de tuin staan, maakt dat de tuin juist dieper. Een struik-hibisus op stam geënt geeft een kleine boomvorm met bloemen in de (na)zomer. De perfecte boom voor een zonnige standplaats in elke kleine tuin.

Een mooi voorbeeld van het door snoei beheersbaar houden van bomen. Geknipte zuilvormen van de haagbeuk, Carpinus betulus. Door ze op een rij te plaatsen versterkt de aanplant de dieptewerking van het pad. Locatie: Kwekerij Fahner – Deurningen  

Parrotia persica is een forse heester die, door de hoofdtakken aan de onderkant kaal te knippen, kan uitgroeien tot een prachtige meerstammige solitair. Zo wordt een boomvorm gemaakt die amper boven de drie meter uitkomt. Een blikvanger met name in de herfst wanneer al het blad in rode en oranje tinten verkleurt.

Wie toch een grote boom in een kleine tuin wil, kiest bijvoorbeeld voor deze Gleditisa triacanthos ‘Sunburst’. Het gele blad geeft diepte en helderheid en de transparante kroonvorm met het kleine blad laat veel licht door. Een perfecte keuze gebaseerd op kennis van het zo uitgebreide bomensortiment.