En later nog frequenter; met zoveel mogelijk eten als ze maar kunnen transporteren om in die wijd open gespreide snaveltjes van hun immer hongerige kleintjes te stoppen. Die kleintjes kunnen trouwens al een hoop herrie maken. Iets dat voor ons toeschouwers erg vertederend klinkt.
Maar ook buiten de broedtijd om komen de vogels naar je tuin voor beschutting en voedsel. Geniet jij ook zo van al die drukte in je tuin? Je kunt veel doen om nog meer vogels naar je tuin te lokken door deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hieronder geven we je een paar tips.
Voeding en drinken
Voor vogels is voeding natuurlijk een belangrijke factor wanneer ze je tuin bezoeken; ze gaan daarheen waar er wat te halen valt. Wat je aanbied in je tuin wisselt uiteraard per seizoen. Zorg voor struiken, bomen en heesters met bessen die de vogels graag eten. Deze vormen tegelijkertijd een prima beschutting of behuizing voor het nest. Verder kun je met bloemen of bloesem insecten aantrekken die ook een goede voedingsbron vormen.
Tijdens de wintermaanden bied je extra voedsel aan in de vorm van een voedertafel, vetbollen etc. Zorg voor een gevarieerd aanbod, zodat alle vogelsoorten aan bod komen. Verder zorg je het hele jaar door voor schoon drinkwater. Ververs dit regelmatig om het schoon te houden en om te voorkomen dat je een bak met muggenlarven krijgt. Doe er, als het vriest, een klein beetje suiker in of een pingpongballetje, anders vriest het water volkomen dicht. In de zomer, als het erg heet is, is het leuk om een grotere bak neer te zetten, zodat onze gevleugelde vriendjes lekker kunnen badderen.
Georganiseerde rommel
Een tuin die te netjes is, is voor vogels niet aantrekkelijk. Ze kunnen dan niet lekker rommelen tussen oud blad op zoek naar wormen en insecten. Dood hout dat al een beetje aan het rotten is, bevat vaak allerlei heerlijke beestjes! Verder kunnen ze veel van die ‘rommel’ gebruiken als bouwmateriaal voor hun nesten. Denk dan aan oud blad, maar ook bijvoorbeeld aan veertjes, hondenhaar, stukjes wol; dat is allemaal zacht en warm.
Nestkastjes
Je zal zien dat elke vogelsoort een eigen voorkeur heeft als aankomt op het bouwen van een nest. Merels kiezen bijvoorbeeld graag voor een dichte klimop of heester. Eksters en duiven maken bij voorkeur hun nest wat hogerop in een boom en zwaluwen bouwen een nest van modder onder de dakrand. Daarom zijn er ook nestkasten in verschillende soorten en maten. Een nestkast is bovendien meestal zo gebouwd dat de eitjes en kuikentjes beschermd zijn tegen dieven, zoals eksters, die graag de eitjes of jonkies oppeuzelen.
Hang de nestkast op een goede plek, niet in de volle zon en niet te laag (tussen twee en vijf meter van de grond), met de opening weg van de heersende windrichting; in Nederland is dat het zuidwesten. Zorg dat de aanvliegroute vrij is, dus dat er geen takken of bladeren voor de opening hangen. Hang je meerdere nestkasten op, zorg er dan voor dat ze minstens drie meter van elkaar verwijderd zijn als het om verschillende soorten gaat. Heb je nestkasten voor dezelfde vogelsoort, dan moeten ze minstens tien meter van elkaar verwijderd zijn.
Na de winter, nog ruim voor de broedtijd, maak je de nestkast schoon door het oude nestmateriaal te verwijderen en het kastje schoon te borstelen. Gebruik geen zeep, hooguit warm water.
Katten
Vooral als de jonge vogels net uit het nest komen, willen ze nogal eens ten prooi vallen aan een kat. Je kunt het natuurlijk niet helemaal tegenhouden, want katten zijn nu eenmaal een natuurlijk vijand van de vogels. Toch kun je wel maatregelen nemen om je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de buurkatten. Je eigen kat doe je een belletje om. Heb je een schutting, span dan een waslijndraad op ongeveer twintig centimeter boven de schutting; zo kunnen de katten er niet overheen lopen en er ook lastiger overheen klimmen. Plant op de plaatsen waar katten de tuin binnen komen een stekelige plant of strooi het stekelige snoeisel over de grond.
Om de boomstam van bomen waar een nest in zit, breng je een soort kraag aan van gaas, zodat de kat er niet meer in kan klimmen.
Met al deze, vrij eenvoudige, maatregelen maak je jouw tuin zo vogelvriendelijk als het maar kan en kun je genieten van een grote variëteit aan gevleugelde bezoekers!
Nationale Vogelweek
Ontdek vogels die u misschien nog niet kende tijdens de Nationale Vogelweek en kies voor een excursie bij u in de buurt.