Je tuin onderhouden. Wat moet je doen?

Tuinonderhoud in april

De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor april op een rijtje. 

Gazon: rond het begin van het voorjaar (maart – april)  start je weer met het onderhoud aan de grasmat. Onderhoud van het gazon is belangrijk, ze zijn immers de visitekaartjes van een tuin. Wanneer je een mooi groen gazon wilt hebben moet je iets meer doen dan alleen regelmatig het gras maaien. Heb je nog geen gazon of ben je van plan dit jaar het oude gazon te vervangen, doe dit dan in de periode mei – juni. Denk voor de aanleg al na over de besproeing van het gazon, wil je een automatisch besproeingssyteem? Dan moet je deze aanleggen voordat je het gras aanlegd. Wil je meer weten over het onderhoud van je gazon? Lees hier alle tips en artikelen.

Onderhoud gazon

Grond: het belangrijkste in je tuin is de grond, logisch, anders groeit en bloeit er niets. Het bewerken van de grond is belangrijk om al je planten een goede kans te geven om op te starten in het voorjaar. Je start met het los maken van de bodem. Een wortel wil net als ons ademen. Vastgeklonterde of vastgetrapte grond heeft weinig of geen nuttige schimmels, bacteriën en wormen in zich omdat ook zij zuurstof nodig hebben. De grond losmaken is dus belangrijk om de gasuitwisseling van de wortels met het oppervlak goed te laten functioneren. Het openen van de grond doe je met een schoffel en kun je het beste doen wanneer de grond na een regenbui is opgedroogd. Schoffelen is ook goed voor de waterhuishouding in de tuin, een goed opengewerkte grond voert het regenwater namelijk snel af naar diepere lagen. Benieuwd hoe je de waterdoorlatenheid van de bodem kan berekenen?

Grond bewerken

Bemesten: de beste periode om te bemesten is het voorjaar. Vergelijk het voorjaar maar eens met een baby, een baby moet groeien en heeft vooral in het begin de juiste voedingsstoffen nodig, net als in jouw tuin die begint in het voorjaar opnieuw te groeien en kan in de meeste gevallen wel wat hulp in de vorm van bemesting gebruiken.  Er zijn twee soorten meststoffen, kunst- en organische meststoffen. Organische mest is beter voor de bodem en planten, kunstmest werkt sneller maar ook korter en maakt de planten zwakker.

Wat moet je in het voorjaar bemesten?

  • Een gemengde mest voor de siertuin (bomen, hagen en struiken). Vaak kun je ook kiezen uit specifieke mestsoorten voor bijvoorbeeld, Buxus, Coniferen en Rododenrons.
  • In het begin van april kan je het gazon bemesten met een organische gemengde mest. Vanaf eind april tot eind augustus strooi je maandelijks een stikstof rijke mest.
  • Aan het begin van het voorjaar word de moestuin weer volgezet met nieuwe gewassen, een paar dagen voor je gaat zaaien is het beste moment om biologische mest door het oppervlak te werken.
  • Rozen bemesten kun je het beste doen met speciale rozenmest of beendermeel en organische mest. Werk de meststoffen licht door de grond.
  • Pot-,kuip-planten en éénjarigen: Voor deze groep zijn ook vaak speciale meststoffen te koop. Maar een handje koemest heeft vaak ook een goede uitwerking op de bloei.
Hagen scheren

Snoeien: De belangrijkste snoeiwerkzaamheden in het voorjaar (na de vorst) zijn het terugsnoeien van de perkrozen, de vlinderstruik en de pluimhortensia. Ook kan je de groenblijvende haag een scheerbeurt geven.