a

Klimaatneutraal tuinieren kun je leren

Bodem is de basis

Ga je werken aan een duurzamere tuin? Begin bij de bodem. Een gezonde bodem is de basis voor een ‘fitte’ tuin. In een gezonde bodem zijn van nature voldoende regenwormen aanwezig. Het is ook een bodem die je makkelijk omschept. Is de bodem keihard, maak de bodem dan losser. Door compost te gebruiken kun je de kwaliteit van de bodem verbeteren.

Bloemen vol nectar

Een klimaatvriendelijke tuin is een tuin waar ruimte is voor leven. Kies voor bloemen die bijen en vlinders aantrekken. De Vlinderstichting noemt in haar top 10 van vlinderplanten onder meer winterheide, Viburnum, Lavendel, Herfstasters en natuurlijk de Vlinderstruik.

Water

Vogels zijn dol op een vijver. Geen plek voor een vijver of houd je er niet van? Zet ergens een grote drinkschaal neer. En zet een regenton neer om water op te vangen.

Ook decoratief

Stapel wat boomstammetjes op in een hoek. Ziet er decoratief uit en het krioelt er van het leven.

Recyclen

Hergebruik materialen! Oude tegels uit de tuin kunnen misschien nu de basis vormen voor een stapelmuurtje. Of bouw er een bankje mee.

Inheems

Kies inheemse planten: deze zijn sterker omdat ze in ons klimaat thuishoren.

Vuistregel

Gebruik maximaal een derde van het tuinoppervlak voor stenen. Zo blijft er twee derde van je buitenruimte over voor groen. Meer groen in tuinen met veel bestrating helpt ook om wateroverlast te voorkomen.

Waterdoorlatend

Kies liefst voor waterdoorlatende verharding, om in tijden van extreme regenval overstromingen van het riool tegen te gaan. In halfverharding zoals grind kan het water sneller weglopen.

Haag in plaats van schutting

Erfafscheiding nodig? Kies liever voor een haag dan een schutting, het is een plekje waar vogels hun kostje bij elkaar scharrelen.

Groen op je dak

Een groendak op het schuurtje is een goede keuze voor het milieu, want je bevordert er de biodiversiteit in de tuin mee. Door een groendak wordt het regenwater gebufferd, waardoor water bij extreme regenval niet het riool overbelast. Het grondwaterpeil blijft op deze manier stabiel.

Buffervijver

Woon je op veen- of kleigrond of in een gebied met een hoge grondwaterstand, leg dan een buffervijver aan. Deze vangt het regenwater op, waarna het langzaam de grond in zakt. Ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de tuin!

Logisch: led

Zorg voor ledverlichting in de tuinlampen. Sluit timers aan zodat lampen niet onnodig branden. Werk ook met bewegingssensoren voor praktische verlichting, zoals bij de garage.

Duurzaam geteelde planten

Wist je dat duurzaam geteelde planten over het algemeen sterker en weerbaarder zijn? Dat komt omdat er minder gewasbeschermingsmiddelen voor zijn gebruikt. Hierdoor heb je minder uitval. Dus: goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Mooi terras

Gebruik hardhout met het FSC-logo of bamboe als terrasbekleding.

Groenten uit eigen tuin

Leg een moestuin aan! Het geeft voldoening en je hoeft deze groenten niet in de supermarkt te kopen wat ook beter is voor het milieu.

Natuurlijke schaduw

Staat er een volgroeide boom in de tuin? Koesteren! Een boom zorgt voor natuurlijke schaduw (en voor verkoeling), altijd beter dan de schaduw die een parasol ons geeft.

Duurzame keuze

Denk goed na over de keuzes die je maakt in je tuin. Hoe beter het past, hoe langer je er tevreden mee bent. Sneller weer de tuin leeghalen en omgooien, is uit duurzaamheidsoogpunt (en ook financieel gezien) geen goed idee.