De plantenborder opruimen
De lente staat voor een nieuw, fris begin. Ook in de tuin kun je nu lekker opruimen. Bijvoorbeeld door de bloemborders schoon te maken. Verwijder afgestorven plantresten en overtollig blad. Maak met een drietand of handcultivator de bovenlaag lekker los voor een betere luchthuishouding en mulch je borders met een laagje compost. In de video legt hovenier Henri Jansen uit waarom het na deze klus goed is om kalk te strooien.
Denk bij de start van de lente ook aan je vijver! Maak de vijverpomp en filter schoon zodat deze weer volledig functioneert wanneer je hem wilt gebruiken. Haal met een net alle oude bladeren en oude delen van waterplanten eruit om verzuring van het water tegen te gaan.
Snoeien in de lente
Het is nu een goed moment om zomer- en najaarsbloeiers te snoeien. Planten zoals heesters, de Vlinderstruik, de Kornoelje en de Pluimhortensia kun je tot eind maart terugsnoeien. Benieuwd hoe je een Hortensia snoeit die op meer- of eenjarig hout bloeit? Heb je een Boerenjasmijn in jouw tuin? Ook die kun je nu snoeien. Ook wintergroene hagen kun je het beste nu snoeien, zodat ze straks voller in het blad staan. In de video zie je hoe een Glansmispel wordt gesnoeid.
Het gazon herstellen
Nu de lente begint, kan je gazon wel een oppepper gebruiken! Belucht je gazon met een gazonprikker of riek. Zo krijg je een betere luchthuishouding. Misschien heb je ook wel last van kale plekken in het gazon. Hark de grond los met een draadhark. Bij ongelijkheden kun je een dun laagje teeltaarde of tuinaarde strooien en egaliseren. Zaai daarna het graszaad en hark het in. Loopt de temperatuur al lekker op bij de start van de lente? Als het boven de zes graden is, gaat je gazon weer groeien. Vanaf dan kun je dus ook weer maaien. Maai de eerste keer niet te kort, maar kies een hogere stand. In deze video over gazononderhoud krijg je nog meer nuttige tips.
Aanplanten
De lente is een goede tijd om de border aan te planten. Let bij de bestelling van jouw borderplanten op de bloeitijd, hoogte en breedte van planten. Kijk in onze uitgebreide PlantenEncyclopedia voor alle informatie. Tip: kijk niet alleen naar de bloei van een plant, maar combineer ook met bladkleuren en -vormen. Je zult versteld staan van de mooie combinaties die je kunt maken! Misschien heb je ook wel planten in de tuin staan die het vorig jaar niet goed deden op hun huidige plek. Ze verdienen het om te proberen of ze het op een andere plek wel goed doen. Nu is het de tijd om ze te verplaatsen.
Ontwerpen en duurzaam bouwen
Deze zomer genieten van jouw droomtuin? Dankzij het online ontwerpprogramma www.tekenjetuin.nl is dat eenvoudiger dan je denkt! Vertaal jullie ideetjes naar een plan op maat. Een plan dat je vervolgens in 2D en 3D kunt bekijken, waardoor je een nog beter beeld krijgt van jullie nieuwe tuin. Ook zonder tekenervaring kun je jullie wensen vertalen in een helder ontwerp. Denk goed na over de keuzes die je maakt in je tuin. Hoe beter het past, hoe langer je er tevreden mee bent. Sneller weer de tuin leeghalen en omgooien, is uit duurzaamheidsoogpunt (en ook financieel gezien) geen goed idee.
Je hoeft natuurlijk niet je hele tuin opnieuw in te richten. Eén groot element vervangen geeft vaak ook al een heel ander beeld. Kijk daarom eens kritisch naar de bouwwerken in je tuin: vervang rotte palen of schuttingen en plaats een klimrek voor je klimplanten. Tover een rommelhoek om door alle spullen op te ruimen. Misschien is er wel plek voor een overkapping. Ga je wat nieuws maken, hergebruik dan waar mogelijk materialen. Zo ben je lekker duurzaam bezig. Oude tegels uit de tuin kunnen misschien nu de basis vormen voor een stapelmuurtje. Of bouw er een bankje mee. Meer tips hoe je klimaatneutraal kunt tuinieren? Lees de blogpost over dit onderwerp.
Aandacht voor het terras
Nu de lente begint, gaan we weer meer buiten zitten. Dat doe je natuurlijk het liefst op een schoon en fris terras. Schrob snel de groene laag op je pad en terras eraf. Door zand te strooien veeg je het op een milieuvriendelijke manier weg. Maak ook het tuinstel of de loungeset goed schoon. Zet vervolgens een mooie pot met voorjaarsbloeiers op tafel of het terras. Erg geschikt zijn Viooltjes, Krokussen, Narcissen, Blauwe Druifjes en Hyacinten. Je krijgt er een instant voorjaarsgevoel van!
Tip: Pasen is hét lentefeest. Zondag 4 april is het zover. Lees de blogpost hoe je jouw tuin in Paassferen brengt.
Klussen voor de moestuin
Ook in de moestuin kunnen de handen uit de mouwen. Er is best veel wat je nu al buiten kunt zaaien, zoals wortels, radijs en bieslook. Sommige andere zaailingen kun je beter nog even binnen zetten, zoals tomaat, paprika en basilicum. En heb je nog geen compostbak? Maak die nu, zodat je ‘m het hele moestuinseizoen kunt gebruiken.
Diervriendelijke tuin
Om deze lente optimaal van vogels, bijen en vlinders te genieten, is het zaak nu de handen uit de mouwen te steken. Hang bijvoorbeeld een insectenhotel op, natuurlijk uit de wind en in de zon, liefst op het zuiden. Vogels zijn dol op een vijver. Geen plek voor een vijver of houd je er niet van? Zet ergens een grote drinkschaal neer. En zaai nu bloemenmengsels die straks in de zomer vlinders aantrekken. De Vlinderstichting noemt in haar top 10 van vlinderplanten onder meer winterheide, Viburnum, Lavendel, Herfstasters en natuurlijk de Vlinderstruik.
Meer tips en voorjaarsklussen?
Check onze tuinkalender van de maanden maart en april. Of bekijk de video waarin hovenier Henri Jansen kale plekken tussen Lavendelplanten opvult en de planten direct snoeit.