a

Nu doen: 7 klussen om je tuin voorjaarsklaar te maken

Tuinklus #1 -> Gazon verwennen

In het vroege voorjaar kan het gazon extra aandacht gebruiken, zodat de fletse kleur en mos of kale plekken verdwijnen.

Praktisch:

Door de toplaag van het gazon te beluchten ontstaat een betere luchthuishouding. Prik met een riek gaatjes in de grond, vooral op plekken waar het gras wat kaler en slechter is. Haal met een draadhark oud gras en mos uit het gras. Kale plekken kun je nu gaan inzaaien. Strooi daarvoor eerst wat tuinaarde op de plek en verdeel en egaliseer dit. Zaai daarna het gras op de plek en hark het zachtjes in.

Advies van de hovenier:

Heb je het gazon ontdaan van rommel, is het goed belucht en zijn kale plekken opnieuw ingezaaid? De laatste stap is het bemesten van het gras. De beste keuze daarvoor is een organische meststof. Let hierbij vooral op de juiste samenstelling van de meststoffen.

Bekijk de video van het voorjaarsklaar maken:

Zien hoe hovenier Henri Jansen het gazon voorjaarsklaar maakt? Check de video.

Tuinklus #2 -> Borders opschonen

Heb je borders vol beplanting? In deze tijd van het jaar begint dan alles weer te groeien. Tijd om de border voorjaarsklaar te maken!

Praktisch:

Haal alle bladeren uit de border met een draadhark. Maak vervolgens met een drietand de bodem goed los. Zo maak je de toplaag van de bodem luchtig, waardoor kalk en meststoffen beter bij de plantwortels kunnen komen.

Advies van de hovenier:

Kalk strooien is goed voor de zuurgraad en het zorgt ervoor dat meststoffen beter opgenomen worden. De meeste vaste planten en heesters verdragen kalk goed. Maar er zijn ook soorten die juist weinig tot geen kalk hoeven. Soorten zoals Astilbe, Kniphofia en Liriope kunnen prima zonder kalk. Grofweg kun je zeggen dat alle heide-achtigen en groenblijvende heesters geen tot weinig kalk hoeven.

Bekijk de video van het opschonen van de border:

Zien hoe hovenier Henri Jansen de borders opschoont? Check de video.

Tuinklus #3 -> Hagen snoeien

Wintergroene hagen kun je het beste nu snoeien, zodat ze straks voller in het blad staan. Hierdoor wordt de haag ook dichter.

Praktisch:

Snoei alle dode en uitspringende takken weg. Hierdoor worden de planten compacter en kunnen ze weer beter uitgroeien. De snoei zorgt er ook voor dat de plant weer sterker en gezonder wordt. Dit is te herkennen aan frisgroene en rode bladeren zonder donkere vlekken.

Advies van de hovenier:

Photinia fraseri ‘Red Robin’ oftewel Glansmispel is een kleurrijke heester die opvalt door zijn mooie, felrode jonge bladeren. Deze wintergroene plant is prima geschikt als haag. Denk ook eens aan de Laurier. Deze heester is ook perfect te gebruiken als bladhaag. Net als de Glansmispel blijft de Laurier wintergroen en je kunt kiezen uit meerdere soorten.

Bekijk de video met snoeitips over de Glansmispel:

Zien hoe hovenier Henri Jansen de Glansmispel snoeit? Check de video.

Tuinklus #4 -> Hortensia’s aanpakken

De Pluimhortensia kent iedereen wel: het is een lust voor het oog. Snoei ‘m nu flink terug om straks te genieten van de grote kegelvormige bloemen. Heeft jouw Pluimhortensia veel takken die dicht op elkaar groeien? Knip er in het vroege voorjaar takken tussenuit. Zo kan er meer lucht en licht bij de plant komen en kan deze zich verjongen met nieuwe, frisse uitlopers.

Praktisch:

Let op hoe je de plant snoeit: als je de takkransen helemaal afsnoeit, bevordert dat uiteindelijk juist de groei van nog meer takkransen. Na verloop van tijd geeft de plant dan minder en kleinere bloemen. Wil je juist blijven genieten van de prachtige bloei waar de Pluimhortensia bekend om staat, haal dan nu het oude, dode hout eruit.

Advies van de hovenier:

Eén van de eigenschappen van Hortensia’s is dat de bloemen kunnen veranderen van kleur. Wist je dat deze prachtige planten het beste op een licht zure grond groeien?

Bekijk de video met snoeitips over de Hortensia:

Zien hoe hovenier Henri Jansen de Hortenia’s snoeit? Check de video

Tuinklus #5 -> Siergrassen kortknippen

Siergrassen als Penisetum en Miscanthus, houden tot ver in de winter hun sierwaarde. Nu is het tijd om ze flink te kortwieken. Hierdoor krijgt de plant meer licht en ruimte, waardoor deze zich beter kan ontwikkelen in het voorjaar.

Praktisch:

Snoei de siergrassen helemaal terug tot op de grond en woel goed over de overgebleven stompjes om alle dode stukjes stengel eruit te halen. Je kunt ook met een bladhark over de plant gaan om de losse stukjes weg te halen.

Advies van de hovenier:

Zie je na het snoeien dat er in de basis van het siergras een kale plek zit? Schep de plant uit de grond en scheur of steek deze doormidden. Zet het meest vitale deel weer terug. Op deze manier verjong je de plant.

Bekijk de video met snoeitips over siergrassen:

Zien hoe hovenier Henri Jansen de siergrassen snoeit? Check de video.

Tuinklus #6 -> Voorzien of verwijden van leiwerk op bomen

Leibomen worden vaak als erfafscheiding geplaatst om een storend uitzicht aan het zicht te onttrekken. Maar let op: leiwerk is alleen verstandig als het soort boom ervoor geschikt is. En bedenk dat in sommige gevallen een leiwerk juist averechts kan werken, omdat het teveel aandacht trekt.

Praktisch:

Door verticaal leiwerk in bijvoorbeeld Leilinden en Haagbeuken kun je een mooie afscheiding krijgen en een storend uitzicht wegwerken. Bij horizontaal leiwerk zoals bij de Dakplataan of Moerbei krijg je een natuurlijke parasol.

Advies van de hovenier:

Als de boomsoort er niet voor geschikt is, kan leiwerk te veel overheersen. De bomen komen dan mooier tot hun recht zonder leiwerk. Ook ontstaat er zo meer rust en openheid.

Bekijk de video met tips over leiwerk:

Bekijk in deze video waarom hovenier Henri Jansen het leiwerk bij bomen weghaalt.

Tuinklus #7 -> Kattenkruid: nu snoeien en in de loop van de zomer weer

Kattenkruid is een sterk gewas waar niet alleen katten graag in liggen, maar dat ook in trek is bij bijen en vlinders. Nu snoeien betekent straks een uitbundige bloei in paars-, blauw- en wittinten.

Praktisch:

In het vroege voorjaar mag al het dode materiaal van het Kattenkruid eraf. Knip met een scherpe snoeischaar al het dorre plantmateriaal af tot net boven de grond. Je ziet de nieuwe uitlopers vervolgens alweer net boven de grond uitkomen.

Advies van de hovenier:

Kattenkruid groeit snel. Als in juni/juli de hoofdbloei achter de rug is, mag je deze plant weer helemaal tot bijna op de grond terugsnoeien. De plant komt opnieuw op en bloeit nog een keer.

Bekijk de video met tips over Kattenkruid:

Zien hoe hovenier Henri Jansen Kattenkruid snoeit? Check de video.