Tips voor het maken van een lichtplan (tuin)

Soorten tuinverlichting

Voor het optimale effect heb je de keuze uit verschillende soorten tuinverlichting zoals:

  • Wandlampen
  • Tuinpalen
  • Sokkels

Voor extra accentuering van bijvoorbeeld tuinpaden, gazon, borders of de oprit maak je gebruik van:

  • Grond/inbouwverlichting
  • Spotjes

Al deze soorten zijn verkrijgbaar in een variatie aan stijlen. Maar, welke stijl je voorkeur ook geniet, kies daarbij uiteraard het liefst voor de alternatieven die het meest milieuvriendelijk zijn; LED en solar.

Doelen tuinverlichting (lichtplan)

In grote lijnen maak je een keuze tussen sfeerverlichting en functionele verlichting. Dat is de eerste basis waarop de keuze wordt bepaald. Bekijk ook de mogelijkheden in de tuin. Waar heb je überhaupt ruimte om tuinverlichting te plaatsen en waar is welk soort licht vereist op welke momenten? Zo kom je al snel tot een bepaalde soort verlichting. Vervolgens kijk je dan welke je het mooist vindt. Heel simpel eigenlijk.

Functionele verlichting

  • Dit is verlichting die de veiligheid verhoogt. Denk hierbij aan lampen bij de schuur/garage, achterdeur of langs een pad of oprit. Goede verlichting is niet alleen handig maar kan ook de veiligheid verhogen. Plaats bijvoorbeeld lampen in donkere gangen of om bepaalde traptreden te verlichten. Een tuin met goed geplaatste verlichting is ook minder aantrekkelijk voor inbrekers

Sfeerverlichting

  • Hiermee zetten we elementen in de “spotlights”. Met de juiste sfeerverlichting geniet je er ’s avonds en in de winter ook van. Kies voor grondspots onder een boom of richtspots om een border uit te lichten.

Voor sfeerverlichting zijn er werkelijk eindeloos veel mogelijkheden. Aan lampen die bedoeld zijn voor de veiligheid worden meer eisen gesteld. Zo moet het licht feller en helderder zijn. Wil je een lamp op basis van een bewegingssensor of kies je voor een structureel brandende lamp? Voor klussen in het donker zijn er ook lampen met een breedstraler zodat alles krachtig verlicht wordt. Beknibbel in ieder geval niet op de benodigdheden. Gebruik speciale buitenkabels en accessoires. Doe je dat niet gaat het geheid fout en dat wil je natuurlijk niet zien gebeuren. Veiligheid boven alles!

Zorg met jouw lichtplan dat er voldoende balans is tussen sfeerverlichting en functionele verlichting. Bekijk in deze video direct hoe je kan starten met je verlichtingsplan!

De zichtlijnen in jouw lichtplan (tuin)

In ons tuinontwerp programma kun je echt spelen met jouw tuinverlichting. Is jouw tuin bijvoorbeeld niet zo groot? Breng dan diepte aan in een tuin door achteraan een zichtlijn verlichting aan te brengen. Speel ook met hoogtes: het is niet nodig om alle lampen op ooghoogte te hangen. Wat dacht je van grondspots? Let bij het plaatsen van jouw lichtplan wel op de zichtlijnen vanuit het huis. In ons online tuinontwerp programma kun je eenvoudig switchen van kijkrichting (Noord, Zuid, Oost, West en bovenaanzicht).

Jouw lichtplan in 3D

Is jouw lichtplan klaar? Dan rolt er in ons tuinontwerp programma vanzelf een kabelplan én bestellijst uit voor jouw tuinverlichting. Benieuwd wat het effect is van jouw lichtplan op het tuinontwerp? Bekijk dit dan direct in 3D! Zo loop je door jouw nieuwe tuin en zie je direct wat het effect is van jouw lichtplan.

Het lichtontwerp

Het ontwerpen van het lichtplan van je tuin en het kiezen van de juiste soort verlichting overlappen elkaar in grote mate. Vandaar dat we dit vaak tegelijkertijd doen. Besef dat licht een wezenlijke invloed heeft op de beleving van je tuin en in sterke mate sfeerbepalend is. Zonder duisternis is er geen licht, dus bekijk je tuin eens door een “donkere bril”. Waar zijn de duistere plekken en waar zou je het liefst licht willen zien? Voor de juiste sfeerverlichting maak je gebruik van spotlights, uplights en floodlights. Deze zijn allemaal te bestellen in onze webshop. Om het pad, hoogteverschillen en trappetjes goed zichtbaar te maken, gebruik je grondspotjes. Verder is het erg mooi om achter in de tuin contourverlichting te creëren door de lampen achter bepaalde objecten of begroeiing te plaatsen. Zo krijg je een heel fraai diepte-effect. Waar je ook rekening mee moet houden is dat er (behalve de inrichting van de tuin) ook andere facturen zijn die een grote invloed hebben. Het seizoen is daar een goed voorbeeld van maar ook bouwwerken of hoge bomen in de nabijheid van je tuin. Kortom: bekijk alle factoren die van belang zijn, bepaal waar je tuinverlichting wilt plaatsen en ontwerp zo jouw ultieme nachttuin!

Waar vind je de tool om een lichtplan te maken?

De verlichtingstool vind je onder “weergave” > “verlichting”. Je voegt eenvoudig voeding en lampen toe op jouw voorkeursplaats. Twijfel je nog of je het lichtplan wilt laten installeren in jouw (nieuwe) tuin? Voeg dan alvast een lichtplan toe aan je ontwerp en laat bij de aanleg of herinrichting alvast kabels op veilige diepte aanleggen. Zo kun je er op een later tijdstip alsnog voor kiezen om de armaturen te plaatsen en de verlichting aan te sluiten. Hiermee voorkom je echter dat de tuin alsnog open moet worden gegraven om de benodigde kabels in te graven. Denk vooruit en creëer jouw droomontwerp. Het is in de praktijk altijd mogelijk om vervolgens in stappen dat ontwerp tot leven te laten komen.

Wil jij ook starten met een lichtplan voor jouw tuin?

Ontvang gratis account