We geven zoveel mogelijk tips voor het regenbestendig maken van je huis. Maak gebruik van de tips die op jouw woonomstandigheid van toepassing zijn.
- Regenpijp loskoppelen
In de meeste gevallen is de regenpijp van je huis of gebouw aangesloten op de riolering. Tijdens hevige regenbuien kan daardoor de riolering overbelast raken, met alle gevolgen van dien. Door de regenpijp te ontkoppelen ontlast je niet alleen het riool. Het geeft je namelijk ook de gelegenheid om het regenwater op te vangen en her te gebruiken. Een win-win situatie dus!
- Regenwater opvangen
Je kunt het hemelwater dat uit de regenpijp komt op verschillende manieren gebruiken. Zo is het mogelijk om speciale infiltratieblokken in de tuin in te graven, waardoor het water vertraagd wordt afgegeven en opgenomen door je tuin. Dit betekent minder wateroverlast in je tuin en tegelijkertijd hoef je ook minder vaak te beregenen; beter voor het milieu dus!
Dit geldt ook voor als je water op wilt vangen in een eenvoudige regenton of een regenwater gebruikssysteem. Bij een regenton is het slim om ook te zorgen voor een overstort en voor een bladvanger.
Zo’n regenwater gebruikssysteem is een complete installatie waarbij de regenopvang is aangesloten op systemen in huis, bijvoorbeeld de watertoevoer voor de spoelbak van het toilet of de wasmachine. Een huisinstallatie omvat alles wat nodig is; een reservoir, een pomp, aansluitingen, een toevoervoorziening en een overstort. Zo’n systeem is fantastisch, maar laat het wel aanleggen en laat je wel adviseren door een expert.
- Groene gevel en groendak
Een andere mooie manier om te zorgen dat regenwater niet of met vertraging in het rioleringsstelsel terecht komt, is door de aanleg van een groendak of groene gevel. In beide gevallen wordt het water opgenomen en door de planten gebruikt. Bovendien ontlast je hiermee ook het milieu, doordat het groen isolerend werkt en je dus minder stookkosten hebt. Daarnaast dragen groene gevels en groendaken ook bij aan een groener straatbeeld!
- Geveltuintje
Geveltuinen geven de straat ook een groener uiterlijk. Het ziet er allemaal meteen een stuk gezelliger uit! Het oog wil tenslotte ook wat. Maar daarnaast helpt een geveltuin ook in de strijd tegen wateroverlast. Bij een flinke plensbui gaat niet al het regenwater in de dakgoot. Er komen ook heel wat liters water tegen de gevel aan, die normaal gesproken over de stoep of terras weglopen. Door een rij tegels of bestrating langs de gevel te verwijderen en daar een mooi, klein tuintje aan te leggen, kan het water van de gevel in de grond trekken.
- Verhoogde drempel en buffer
Er zijn natuurlijk gevallen waarbij alle maatregelen niet voldoende zijn en het regenwater toch nog het huis in stroomt. Op plaatsen waar er daar een groter risico voor is, is het slim om een verhoogde drempel of een verhoogd vloerpeil aan te leggen. Een verhoogde drempel is aan te bevelen bij buitendeuren en bij deuren naar de kelder of souterrain.
Maar maak vooral een natuurlijke buffer in je tuin door voldoende groen op te nemen in je tuinontwerp. Zorg bij de aanleg dat je woningpeil royaal hoger ligt door de tuin lager te leggen het peil af te laten lopen vanaf de woning kan je een (belangrijke) extra buffer inbouwen voor hevige stortbuien.
- Maak je kelder regenbestendig
Mocht de kelder nou onverhoopt toch nog onderlopen, dan is het natuurlijk wél fijn als deze daarop is ingericht en tegen een stootje kan. Leg kabels e.d. hoog, gebruik geen parket of vloerbedekking (beter tegels) en plaats kwetsbare spullen hoger of op poten. Heb je een douche, toilet of wasmachine in de kelder, sluit deze dan altijd aan met een pomp en terugslagklep, om te voorkomen dat water uit het riool terug je woning in stroomt wanneer de riolering overbelast is.
Door deze tips toe te passen, creëer je een directe woonomgeving die zoveel mogelijk regenbestendig is en bovendien milieuvriendelijk!
Nog een laatste tip: check bij je gemeente even of je aanmerking komt voor subsidie. De gemeente stimuleert graag het regenbestendig maken van de stad/dorp en zeker in de vorm van brandstof besparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een groendak.