Het is misschien wat fris om nu in de tuin te werken, maar je krijgt er dan ook wat voor terug! Stel je eens voor dat je straks door je eigen tuin kunt wandelen en ondertussen lekker snoepen van frambozen, bessen en ander fruit! Zelf fruit kweken geeft enorm veel voldoening en bovendien is het lekkerder en gezonder!
Waar
Een fruittuin leg je het beste aan op een stuk grond waar volop zon komt. Hetzelfde geldt overigens ook voor een moestuin en daarom kan dat eventueel mooi gecombineerd worden. Let dus bij het kiezen van de plek op het licht; zorg dat minstens de helft van de tijd van het daglicht, er ook direct zonlicht op de plek valt. De zon heeft namelijk grote invloed op de smaak van de vruchten omdat het de ontwikkeling van de fruitsuikers stimuleert. Maar ook voor de knopvorming, die veelal al in het najaar plaatsvindt, is voldoende zonlicht belangrijk. Tip: door een aantal bessenstruiken naast elkaar te planten, kun je deze tijdens het seizoen allemaal tegelijk afdekken met een net om de struiken tegen vogels te beschermen, dat is wel zo handig.
Voorbereiding van de grond
Het beste is om de grond al zo’n twee weken eerder voor te bewerken. Fruitstruiken groeien het beste op goed doorlatende grond, zoals zandgrond. Eventueel kun je de grond, als deze te kleiachtig is, omspitten met zand. Verder is het goed om compost en/of potgrond door de grond te harken. Is de grond echt heel erg kleiachtig, dan moet deze eerst verbeterd worden door tuinturf en compost door de klei te werken. Bij erg vochtige grond is het aan te bevelen om terpen te vormen; kleine heuveltjes waarin de struiken worden geplant zodat ze geen natte voeten krijgen.
Deze maatregelen zijn voor de meeste fruitstruiken voldoende. Sommige soorten gedijen echter beter in veenachtige grond. Voor bessensoorten zoals cranberry’s, bosbessen en vossenbessen is het daarom slim om een flinke hoeveelheid tuinturf door de zandgrond te mengen.
Soorten kiezen
Het kiezen van de fruitsoorten is net zo iets als voor de bakken in de snoepwinkel staan; al die heerlijkheden die je straks uit je tuin kunt halen…. Begin echter met makkelijke soorten. Pas als je enkele jaren ervaring hebt, is het slim om ook moeilijkere fruitsoorten te planten, zoals bijvoorbeeld de bovengenoemde cranberry.
Is je fruittuin vooral bedoeld voor eigen gebruik, dan is het leuk om veel verschillende soorten te planten, wil je graag fruit inmaken en jam maken, dan is het ook handig om meerdere struiken van 1 soort neer te zetten. Kies bijvoorbeeld een aantal bessensoorten (rode, witte en zwarte), in combinatie met de herfstframboos, kruisbes en de wijnbes. Onder de struiken kun je dan een aantal aardbeienplantjes plaatsen. De eerste jaren zijn de bessenstruiken nog niet zo groot en laten voldoende licht door voor de aardbeien, terwijl deze tegelijkertijd een mooie bodembedekker vormen die onkruidvorming tegengaat.
Fruitbomen zijn ook leuk om te planten, maar daarbij moet je er rekening mee houden dat het soms een paar jaar duurt voordat de eerste vruchten eraan komen. Na enkele jaren kunnen deze bomen zo groot worden, dat ze het zonlicht van de andere fruitsoorten weghouden. Houd daar dus wel rekening mee bij het planten.
Gebruik de tekentool met 3D-functie om de perfecte fruittuin te ontwerpen en te zien hoe de lichtval in de tuin is. In onze planten encyclopedie kun je alle soorten opzoeken en bekijken wat de beste omstandigheden voor de soort zijn. Zo kun je een uitgekiende fruittuin ontwerpen waar je nog jarenlang plezier en profijt van hebt!