Ze zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van vele planten en voedselgewassen. Zonder de bij zou het met de toekomst van onze planeet slecht gesteld zijn! De bij vervult dus een essentiële rol in ons ecosysteem, maar wordt eigenlijk heel erg ondergewaardeerd. Wij vinden dat daar verandering in moet komen en daarom besteden we dit seizoen extra aandacht aan de bij.
Het slechte nieuws is dat de bij het de laatste jaren heel erg moeilijk heeft. De modernisering (lees; bemesting en pesticiden) van de landbouw heeft ervoor gezorgd dat de biodiversiteit van akkers en velden enorm is teruggelopen. Uiteraard heeft dat ook gevolgen gehad voor de insecten, waaronder de bij. Het goede nieuws is dat jij veel kan doen om de bij te helpen. In een reeks nieuwsbrieven over de honingbij en andere soorten vertellen we je wat je kunt doen om je tuin tot een waar bijenparadijs om te toveren!
Soorten bijen
Een bij is een bij, zou je misschien denken? Niets is minder waar! In Nederland leven ongeveer 250 verschillende soorten! Bijna 60% daarvan wordt echter met uitsterven bedreigd.
De bij (Apoidea) maakt, net als bijvoorbeeld de wesp en de mier, deel uit van de vliesvleugeligen. Het is een insectenfamilie die afhankelijk is van planten met twee zaadlobben en het zijn dus vegetariërs. Gedurende hun hele leven, van larve tot bij, leven ze van stuifmeel en nectar. De bijen vliegen van bloem naar bloem om te eten en daarbij verspreiden ze het stuifmeel van de ene bloem naar de andere en zorgen zo voor bevruchting van desbetreffende planten.
Na het ontwaken uit de winterslaap is de bloesem van de Salix, zoals het wilgenkatje, een van de belangrijkste voedselbronnen voor de bij. Later gaan er steeds meer planten en bomen bloeien waarvan er een aantal favoriet zijn bij onze gestreepte vriend. Door juist deze planten in je tuin te zetten, kun je de bijenpopulatie helpen.
In het vroege voorjaar zijn dat bijvoorbeeld heesters zoals Pachysandra, Skimmia en Sarcococca. In de zomer kun je denken aan de Aralia en Clethra en in het najaar is een de Herfstaster een vrolijke bijentrekker.
Bij de bij kan men onderscheid maken tussen wilde bijen, hommels en honingbijen en daarnaast tussen solitaire en sociale bijen. Vooral de solitaire soorten kun je helpen door een bijenhotel op te hangen of door te zorgen voor ‘ondergrondse’ huisjes zoals zandzakken en houtstapels.
De bij is onze aandacht waard en er zijn dus vele manieren waarop je deze nuttige beestjes kunt helpen. In de volgende blogs vertellen we je onder ander gedetailleerd welke beplanting je daar het beste voor kunt gebruiken en hoe je gebruik kunt maken van een insectenhotel en hoe je die zelf kunt maken. Kortom, wordt vervolgd!