Een natuurlijke speelplek biedt kinderen uitdaging. Want natuur geeft rust, maar stimuleert tegelijk ook de ontwikkeling en creativiteit van kinderen. Al spelende met groen kunnen kinderen veel leren. Een tuin indeling met veel ruimte voor een natuurlijke speelplek betekent lekker bezig zijn met zand, takken, water en blaadjes.
Bewuste keuzes
Een goed tuinontwerp is de basis voor jarenlang tuinplezier. Zeker in deze tijd van klimaatveranderingen is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Met tekenjetuin van garDsign kun je je tuin online ontwerpen. Je ziet direct hoe jouw ideeën uitpakken in de ruimte en merkt snel wat wel en niet werkt. Neem een trampoline; niet het mooiste element in een tuin, maar kinderen zijn er dol op! Als je een trampoline ingraaft in de tuin, valt deze minder op. Daarnaast is het ook nog eens veiliger in gebruik. In de online tool op tekenjetuin kun je met één muisklik een trampoline plaatsen waar je wilt. Ook een schommel verplaats je digitaal zonder moeite door de hele tuin om de beste plek te bepalen.
Uitdagende hoekjes ontwerpen
Een groen speelparadijs staat of valt met een achtertuin ontwerp dat vol zit met uitdagende hoekjes. Het liefst kies je voor natuurlijk materiaal. Graaf bijvoorbeeld stammetjes van duurzaam hout half in de grond: een ideale verstop- en klauterplek. Of vlecht een tunnel of hutje van wilgentenen als uitdagende speelhoek.
Halfverharding
Een goede vuistregel is om maximaal een derde van het tuinoppervlak voor stenen te reserveren in het nieuwe tuindesign. Zo blijft er twee derde van je buitenruimte over voor groen, dus speelplek. Kies eens niet voor tegels, maar voor half-verharding. Bijvoorbeeld van een leem-substraat; dat geeft een ander gevoel onder de voeten dan een tegel. Bij het maken van de tuin tekening heb je in de online ontwerptool de keuze uit veel soorten verharding, zodat de structuur en kleur van de tegels, grind of andere bodembedekking het meest natuurgetrouw uitziet in jouw ontwerp.
Een rijk vol kabouters
Heb je een tuin op het zuiden? Zorg voor voldoende schaduw, zodat kinderen niet urenlang in de zon spelen. Kies bijvoorbeeld voor een pergola gemaakt van kastanje palen. Staat er een volgroeide boom in de tuin, laat deze dan staan voor natuurlijke schaduw én voor verkoeling. Maak onderaan de stam een piepklein deurtje van hergebruikt hout waar misschien wel een heus kabouterrijk achter schuilgaat…
Spelenderwijs leren
Ga je een kindvriendelijke tuin tekenen, kijk dan of er plek is voor een moestuin(tje): zo leren kinderen spelenderwijs meer over groenten en fruit. Ze kunnen helpen met water geven en onkruid wieden. Of laat ze munt stekken; lekker verfrissend in glaasje water of om thee van te trekken. En wat is er nu lekkerder dan een verse braam plukken en direct in je mond stoppen!
In ons tuinontwerp programma vind je de Productbibliotheek met duizenden afbeeldingen van bomen, planten, bestrating en producten als verlichting. Klik de elementen van jouw keuze aan zodat het ontwerp nog meer tot leven komt. Zo wordt een tuin ontwerpen een koud kunstje.
Nog meer tips voor een kindvriendelijke tuin
- Hergebruik materialen! In tekenjetuin kun je simpel een muur tekenen. Oude tegels uit de tuin kunnen de basis vormen voor een stapelmuurtje. Of bouw er een bankje mee.
- Kinderen zijn dol op water. Maar het moet wel veilig blijven. Kies voor een ondiep stroompje of zet een grote drinkschaal neer waar vogels komen drinken.
- Kies de juiste planten; niet giftig of met veel stekels, maar wel struiken die bijvoorbeeld vlinders aantrekken.
- Een tuin vol bloemen is klimaatvriendelijk en kinderen zijn dol op de geuren en kleuren. Plant bijvoorbeeld een vlinderstruik of blauwe verbena.