Voordat je begint… Algemene snoeitips:
- Snoeien is verwonden. Daar is geen ontkomen aan. Belangrijk is dat je goed, schoon en scherp gereedschap gebruikt. Op die manier herstellen zogeheten ‘snoeiwonden’ makkelijker. Bacteriën en schimmels krijgen bij een gladde snoeiwond minder kans om schade aan de plant aan te brengen.
- Moet je een struik snoeien waar een ziekte in zit? Ontsmet dan het gereedschap om besmetting te voorkomen.
- Planten herstellen beter bij een gezonde bodem met voldoende voedingsstoffen.
- Het hele jaar door kun je dood of beschadigd hout, zieke scheuten, scheuten die in een ongewenste richting groeien of overlast geven en wortelopslag verwijderen.
- Helaas worden veel mooie struiken tot bolletjes geknipt. Jammer! Volg de natuur van de plant. Streef bij het snoeien altijd naar een evenwichtige, gelijkmatige ontwikkeling die niet ten koste gaat van de natuurlijke groeiwijze.
- Is het heel heet of juist vriesweer? Stel het snoeien zo mogelijk even uit.
- In de zomer snoei je het beste op een bewolkte dag.
- Ga je een boom of dichte haag snoeien, check dan eerst of er een vogelnestje tussen het groen verscholen zit. Snoei niet vlakbij een nestje.
- Gewenst is om maximaal twintig procent blad en takken per keer te knippen. Maar soms ontkom je er niet aan om flink te snoeien en veel takken of loof te verwijderen, zoals bij achterstallig onderhoud. Regelmatig wat takken uit een heester wegknippen is minder schadelijk en geeft ook een mooier beeld.
- Knip een tak schuin af vlak boven een knop of uitloper. Probeer op een zogenaamd buitenoog te knippen. Dit is vooral bij struikrozen van belang.
- Maak je snoeigereedschap na afloop goed schoon. Zo krijgt zand en water geen vat op de schaar, want anders zul je merken dat de snoeischaar na verloop van tijd niet meer zo goed knipt.
- Snoeiafval kan prima geschikt zijn als basis voor de composthoop, behalve als er schimmels in zitten.
Snoei de Hortensia vlak boven de knoop
Snoeien in het voorjaar
- Heesters die in de zomer en/of het najaar bloeien op het eenjarige hout, oftewel het hout dat dat groeiseizoen wordt gevormd, mag je in het voorjaar flink terugsnoeien. Voorbeelden zijn Spiraea japonica, Buddleja davidii, Hydrangea ‘Annabel’ en Hydrangea paniculata-soorten.
- Heesters die bloeien op het meerjarige hout, oftewel het hout dat het vorige groeiseizoen is gevormd, mogen uitgedund worden. Je haalt dus een deel van de oude takken weg en laat de jonge takken zoveel mogelijk staan. Voorbeelden zijn Hydrangea macrophylla en Deutzia-soorten.
- Coniferen en Taxushagen kunnen vanaf maart gesnoeid worden, maar ze herstellen het beste als je ze snoeit rond de langste dag.
- In april mag je voorjaarsbloeiers (na de bloei) snoeien, zoals Forsythia, Japanse Sierkwee en Ribes. Snoei een deel van de oude takken weg. Winterheide kun je direct na de bloei gedeeltelijk terugsnoeien. Zomerheide knip je juist nu voor een mooie bloei in september.
- Voor rozen is het moment gekomen om ze goed terug te snoeien.
- In mei staat het snoeien van de ligusterhaag op het programma. Deze kan dan rond september nog een keer gesnoeid worden.
- Heb je een forse Hulstboom die te groot is geworden? Deze kun je nu flink terugsnoeien, zelfs tot op het kale hout.
- Bij de klimplanten kunnen de zomerbloeiende Clematissoorten en Kamperfoelie nu teruggesnoeid worden, net als de Hedera-hagen.
De Hydrangea Paniculata struik verjongen
Snoeien in de zomer
- Voorjaarsbloeiende Clematissoorten kunnen nu teruggeknipt worden. Van de zomerbloeiende klimplanten kun je de overtollige takken eventueel wegsnoeien.
- De druif heeft nu flinke groeischeuten. Deze kun je tot vlak boven de jonge druiventrossen terugsnoeien.
- Juni is de tijd om Coniferen en hagen te snoeien. Dit kan tot in het najaar. Snoei niet bij te warme dagen en felle zonneschijn. Hierdoor kunnen planten verbranden.
- Na de vruchtdracht kun je het beste de steenvruchtbomen een snoeibeurt geven: abrikozen, perziken, pruimen en kersen.
- Frambozen, bramen en bessenstruiken kun je terugsnoeien en verjongen nadat ze vruchten hebben gekregen, in augustus en september dus.
Snoeien in het najaar
- Bladverliezende bomen zoals de Berk, Notenboom en Esdoorn, snoei je (over het algemeen) het beste tussen oktober en eind december. Op dat moment staat namelijk de sapstroom grotendeels stil en kan de snoei weinig schade aanrichten aan het gestel van de boom.
- Heesters die nu uitgebloeid zijn, kunnen uitgedund en deels teruggesnoeid worden.
- De nazomer is uitermate geschikt om hagen een tweede knipbeurt te geven.
- De klimhortensia kan in het vroege najaar gesnoeid worden door oude bloeiwijzen terug te snoeien. Laat jonge scheuten zitten voor de bloei van het volgende jaar.
Zorg voor nieuwe vrucht hout takken
Snoeien in de winter
- De winterperiode is hét moment om een appel- of perenboom te snoeien. Lichte vorst is geen probleem.
- Is er geen kans meer op vorst overdag? Aan het eind van de winter kun je onder andere Vlinderstruik en Lavendel snoeien.
- Zet voor februari/maart uitgebloeide winterbloeiers op je snoeiagenda, zoals de Winterjasmijn.
- Van december tot eind februari kun je het beste Leilindes snoeien.
- Knotwilgen kun je tot eind maart snoeien.
Meerdere keren per jaar snoeien
- De Buxus is een plant die meerdere keren per jaar vormsnoei kan gebruiken, afhankelijk van de groei.
- Ook Lavendel is gebaat met meerdere snoeibeurten: eerst in het voorjaar goed terugsnoeien en in augustus snoei je de bloemstelen en uitgebloeide bloemen nog een keer.
- De Wisteria of Blauwe regen moet meerdere keren per jaar gesnoeid worden. In het najaar kunnen alle overtollige twijgen op zogenoemde kortloten gesnoeid worden. Tijdens de zomer kunnen de overtollige groeischeuten ook op kortloten gezet worden.
- Struikrozen dienen na de hoofdbloei ontdaan te worden van uitgebloeide bloemen. Afhankelijk van het soort kan dit ook bij klimrozen.
Bekijk de video’s
Niet alleen lezen, maar ook zien hoe je een appelboom, Hortensia of Boerenjasmijn snoeit? Bekijk de video’s en leer van hovenier Henri Jansen de kneepjes van het vak.