Start met het tekenen van jouw tuin!
tekenjetuin.nl geeft je een gratis tool om jouw tuin te tekenen. Verwerk al jouw inspiratie in het tuin tekenprogramma en start gratis met het tekenen van je tuin. Naast dat wij het tuin tekenprogramma gratis ter beschikking stellen, krijg je van ons verschillende tips & tricks om tot een mooie tuin tekening te komen. Dit allemaal online en zonder tussenkomst van een app.
Hoe start ik met het tuin tekenprogramma?
We zijn erg trots op ons “kindje”: ons tuin tekenprogramma. Daarnaast beseffen we dat het nogal overweldigend kan zijn als je voor de eerste keer wilt starten met jouw online tuin tekening. Daarom vinden wij het belangrijk om er alles aan te doen om het tekenprogramma voor jouw tuin, zo duidelijk mogelijk uit te leggen. We doen dit met video’s op ons Youtube kanaal en uiteraard hebben we een prachtig helpcenter waar je terecht kunt met al je vragen.
Begin bij het begin: de afmetingen
Allereerst wil je de afmetingen van je tuin weten (inclusief gebouwen etc.). Hiervoor ga je dus met pen en papier naar buiten en meet je jouw tuin op met een meetlint. Verwerk de afmetingen in het tuin tekenprogramma zodat je een grove indeling van het geheel krijgt. Begin met de bebouwing en ga vervolgens over tot de indeling van jouw tuin.
Bepaal de bodembedekking
Zodra je alle afmetingen hebt verwerkt in het tekenprogramma, is de bodembedekking aan de beurt. Bekijk in onze bibliotheek welke types bodembedekking er mogelijk is en kies de verharding naar keuze. Denk hierbij aan tegels, klinkers, gazon, kunstgras, borders en nog veel meer. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, maakt het tekenprogramma automatisch een bestellijst. Als je wilt is het mogelijk om alle producten vanuit je tuin tekening te bestellen.
Ontdek alle nuttige tools
De basis staat nu vast. Alle afmetingen zijn in het tuin tekenprogramma verwerkt en je hebt de bebouwing, de schutting en de bodembedekking getekend. Het is nu tijd om kennis te maken met alle nuttige tools die het jou makkelijk gaan maken om de tuin te tekenen. We hebben ze hier voor je opgesomd:
- First person camera (3D aanzicht).
- PlantEncyclopedie en plantenzoekmachine.
- Zon en schaduw simulatie in je tuinontwerp.
- Verlichtingsplan gekoppeld aan jouw tuinontwerp.
- Bewateringsplan genereren vanuit tuinontwerp.
Al deze tools geven jouw tuin tekening meer body. Door al deze tools te gebruiken, heb jij een complete tekening van jouw tuin en sta je niet meer voor verrassingen. Deze getekende tuin kun je bij de hovenier wegleggen zodat hij of zij exact weet wat er moet gebeuren.
Een terras in jouw tuin tekenen
Het terras, bedoeld als plek waar je comfortabel kunt ontspannen, s’ochtends vroeg tijdens het opkomende zonnetje en in de avond met de barbeque als vervanger van de eetkamertafel. Belangrijk dus om bij het plannen van je terras rekening te houden met de juiste locatie. Hier vindt je ’tips & trucs’ om zelf je buitenkamer te creëren.
Je terras ontwerpen:
- Vermijd plekken met bomen naast het terras, rondom of onder bomen is de vochtigheid hoger waardoor de kans bestaat op algvorming (groene aanslag) en dus gladheid.
- Handig is ook een goede doorgang naar de keuken zodat je bij een feestje of barbeque niet allerlei capriolen hoeft uit te halen om je gerechten op de tuintafel te krijgen.
- Hou bij het plannen van je terras rekening met de elektriche apparaten die je gebruikt. Wil je bijvoorbeeld buiten gourmetten zorg dan dan je een stopcontact in de buurt van je tuintafel hebt. Achteraf een stroompunt aanleggen is niet eenvoudig.
- Bedenk ook hoe je schaduw op het terras wilt creeëren. Bijvoorbeeld met een schaduwdoek of strategisch geplaatste beplanting.
Handig om te weten de ligging van het terras:
- Oriëntatie op het noordoosten: In de morgen en avond zon, s’middags schaduw
- Oriëntatie op het zuidwesten: Zon vanaf begin van de middag tot laat in de avond
- Oriëntatie op het zuiden: De beste locatie voor de meeste zonuren, van s’ochtends tot laat in de middag
De juiste grootte
Een terras moet groot genoeg zijn om plaats te bieden aan het gezin, familie en vrienden. Niets is zo vervelend als met je stoel half in de aarde en half op het terras te zitten. Laat in een kleine tuin je terras onderdeel zijn van de gehele tuin om toch voldoende ruimte te creeëren. Met wat handigheidjes kan je het oog bedriegen en de tuin of het terras groter laten lijken dan die in werkelijkheid is.
De optimale terrasgrootte is voor iedereen verschillend maar het aanhouden van een minimaal diepte van 3,60 is wenselijk wanneer je genoeg ruimte wilt hebben voor bijvoorbeeld een tuinset. Wil je voldoende ruimte hebben dan moet je voor 4-6 personen minimaal 20 tot 25m2 terras hebben.
Kies voor goede materialen
Natuursteen
Een resultaat van jarenlange geologische ontwikkelingen in de aardkost heeft geresulteerd in een fantastisch mooie terrasverharding, natuursteen. Natuursteen is een verzamelnaam van duizende soorten die over de gehele wereld worden gewonnen. Elke stukje natuursteen is uniek en dat geeft het terras een stijlvolle uitstraling en een mediterane flair. Natuursteen is extreem vorstbestendig door de van nature hoge dichtheid, natuursteen moet net als betontegels goed vlak gelegd worden om gemakkelijk over te lopen.
Beton
Betonnen tegels fasineren door de eindeloze hoeveelheid mogelijkheden die je hebt. De groote diversiteit in formaten, verschillende oppervlakken en verbanden geven je de mogelijkheid om precies dat genen te creeëren wat jij zoekt. Betontegels zijn eenvoudig in onderhoud zijn extreem goed bestand tegen hoge belastingen en daardoor slijtvast.
Keramiek
Keramische tegels zijn natuurlijk bekend als als wand en vloerbekleding binnenshuis, maar de tegels kunnen ook buiten toegepast worden. Door de extreem harde bovenlaag kan vuil en vocht slecht doordringen in de tegel, zo hou je dus de uitstraling van de tegel vast. Het leggen van keramische tegels kan het beste door de vakman gebeuren, de fundering onder de tegels is een precisie werkje om te voorkomen dat tegels in de winter breken door het uitzetten van vocht onder de tegels.
Straat(bak)steen
Gebakken of betonnen klinkers op het terras geven een nostalgische rustieke uitstraling. Klinkers zijn vooral op kleine terrassen een goed alternatief voor de grootformaattegels. Ook de verwerking van klinkers is relatief eenvoudig en door de robuustheid is onderhoud eenvoudig. Desondanks kan tussen de vele voegen mos en onkruid groeien. Straatbakstenen laten zich ook goed combineren met andere materialen en zijn duurzaam.
Composiet (wpc)
Wood plastic composites (wpc) bestaat voor 70% uit hout en 30% uit kunststof. Het ziet eruit als echt hout en heeft als voordeel dat het uv en weerstbestendig is. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen vocht, en voelt het fijn aan op de blote voeten omdat het niet scheurt of splintert en uitglijden voorkomt. Door de weersbestendigheid en duurzaamheid zal je jarenlang plezier hebben van dit terras. Bijkomend voordeel is dat dit materiaal gemakkelijk is te verwerken.
Hout
Een terras van echt hout straalt warmte en natuur uit. tijdens warme dagen voelt hout prettig aan onder de voeten omdat dit tot tegenstelling van andere materialen niet heel erg opwarmt. Nadeel van hout is de kans op gladheid bij nat weer, en ook is hout niet vormvast. Exotische houtsoorten zoals bankirai zijn duurzamer dan inheemse soorten en vragen dus minder onderhoud.
Een tuin met terras tekenen op het zuiden
Eén ding is duidelijk: een tuin op het zuiden krijgt de meeste zon. Waar moet je rekening mee houden als je een tuin gaat tekenen die op het zuiden staat gericht? Een van de misverstanden is dat een terras direct moet aansluiten op de gevel van de woning. Het kan veel spannender zijn om het terras op afstand van je gevel te plaatsen. Daarmee wordt voorkomen dat de horizontale steenvlakte van het terras, naadloos overgaat in de verticale steenvlakte van de gevel. Door veel met groen te spelen tussen de woning en het terras maak je de tuin veel zachter en natuurlijker (ook al is die ruimte slechts 30 centimeter!).
Kun je alleen optimaal genieten van een tuin op het zuiden?
Een ander misverstand is dat een tuin naar het zuiden gericht moet zijn om optimaal van de zon te kunnen genieten. Ook in een tuin die een andere richting op wijst, is er altijd ruimte voor de zon. Alles heeft hier te maken met creatief ontwerpen. Wie het terras in een naar het noorden gerichte tuin enkele meters van de gevel legt – om zo toch voldoende zon op te vangen – creëert een veel interessantere vormgeving. Met zo’n terras op enkele meters afstand van de keukendeur is het probleem van schaduw op dat terras al behoorlijk ingedamd. Bedenk daarbij dat het eetterras vooral in de namiddag centraal staat en op dat moment van de dag schijnt de zon al vanuit het zuidoosten.
Meerdere terrassen?
Wie voor meerdere terrassen in de tuin kiest, heeft altijd ergens zon en schaduw. Ongeacht de zonnestand. Een tip is wel om de terrassen op voldoende afstand van elkaar te leggen. Door ze verspreid door de tuin te plaatsen, is er overal een ander zicht op tuin én huis. Op die manier wordt een tuin optimaal benut en blijft ook het huis een belangrijke rol spelen. Dat laatste aspect wordt nog te vaak over het hoofd gezien.
Hier zie je twee terrassen op afstand van elkaar. Zo is er altijd wel een plek in de zon of de schaduw te vinden. Plus de zichtlijnen richten zich niet alleen vanuit het huis naar de tuin maar ook vanuit de tuin naar het huis.
Een terras direct aan de woning verschuift het groen meteen een stuk naar achter. Jammer want ook tijdens ‘binnendagen’ wil je optimaal van al het groen kunnen genieten. Probeer daarom, net als in dit geval, vanaf het terras meteen wat hogere beplanting te plaatsen.
Het wordt vaak onderschat bij het ontwerpen van een tuin, maar hoe mooi is het om ook helemaal achter in de tuin een klein terras of simpelweg alleen een bank te plaatsen. In dit geval een beschaduwd plekje onder een overkapping begroeit met klimrozen.
Een wandelpad in je tuin tekenen
Een pad is om over te lopen. Logisch natuurlijk, maar in een tuin kan het pad ook de functie hebben van vormgever. Lange rechte paden versterken het dieptegevoel en kunnen verschillende tuindelen zowel scheiden als verbinden. Na het plaatsen van de terrassen zijn de verbindingslijnen naar en tussen die terrassen aan de beurt. Voor die verbindingslijnen gelden behalve praktische ook ontwerptechnische regels.
Tuinpaden in de praktijk
Als eerste is er de praktijk. Een looppad naar bijvoorbeeld het eetterras moet hindernisvrij zijn, net als het looppad richting de voordeur. Ook de route met de vuilcontainer van tuin naar openbare weg of met de fiets van poort naar schuur moet er een zijn zonder obstakels. Praktisch betekent dat:
- Voldoende breed.
- Zo weinig mogelijk bochten.
- Geen storende beplanting over het pad.
- Stevige en egale verharding.
Tuinpad een verbindings- of zichtfunctie?
Als tweede zijn er bij paden ontwerptechnische aandachtspunten. Paden kunnen behalve een verbindingsfunctie namelijk ook een zichtlijnfunctie hebben. Wie bijvoorbeeld een ‘zichtlijnpad’ – hoe smal ook – haaks op de schuifpui richting erfgrens aanlegt, maakt de tuin optisch veel dieper. Zeker vanuit de huiskamer bezien. Wie een pad aanlegt van een tegen de zijgrens van de tuin gelegen terras rechtstreeks naar de tegenoverliggende zijgrens maakt de tuin optisch breder. Een simpel foefje waarbij het belangrijk is te onthouden dat deze zichtlijnpaden niet de hoofdpaden, de praktijkpaden, hoeven te zijn. Zichtlijnpaden hoeven daarom ook niet van begin tot eind helemaal pad te zijn. Er mogen best tussengelegen openingen in komen waar planten groeien, lage planten uiteraard want het effect van de zichtlijn moet wel behouden blijven. Ook mogen de voegen breed zijn om daar kruiptijm of loopkamille in te laten groeien. Wie zo’n pad beloopt, moet wel goed uitkijken en geregeld extra grote stappen maken.
Tot slot is het bij zichtlijnpaden zeker wel mogelijk om ‘onregelmatig’ materiaal te gebruiken als kasseien, flagstones of grind.
Een duidelijk voorbeeld van een functioneel pad dat tevens dient als zichtlijn. Om makkelijk naar het achterste terras te kunnen lopen, is het pad van hard materiaal gemaakt. Ontwerptechnisch kan het sterk zijn dit pad nog verder door te laten lopen, helemaal tot aan de haag op de erfgrens.
Blijf beschut met de juiste schutting
Een tuinafscheiding is er in veel verschillende vormen en maten. Met onze tool kun je eenvoudig in jouw tuin tekenen wat je mooi lijkt. In onze bibliotheek zijn enorm veel keuzemogelijkheden om de juiste schutting te kiezen. Het is zelfs mogelijk om een levende tuinafscheiding te kiezen. Een tuinafscheiding heeft veel functies. Zo kun je een schutting gebruiken om een houvast te creëren waar je de tuin binnen ontwerpt. Denk ook aan bescherming, privacy, beschutting en het afbakenen van je eigendom.
Sierheggen
Af en toe zie je ze staan in het groot maar soms ook in het klein in compacte tuinen: Sierheggen. Deze heggen hebben veel onderhoud, snoeiwerk nodig, alleen hierdoor krijgen de hagen hun karakteristieke vorm. Bijzonder geschikt als sierheg is de Taxus. Vooral de Taxus Media is goed bestand tegen ingrijpend snoeien. Vooral door de donkere uitstraling van een taxus komen de siervormen goed tot hun recht tegen een lichte achtergrond.
Tip: Wanneer je begint met het maken van een sierheg snoei de jonge planten tot de helft terug. Hierdoor ontstaat een dichtere structuur van takken waardoor een mooiere vorm ontstaat.
Bekijk hier de verschillende groenblijvende hagen
Haag met bomen
Een erg mooie haagsoort een haag met bomen. Deze bestaat dan uit een lage haag met daarin, meestal zo om de drie meter, bomen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor laagstam fruitboompjes; zo krijg je een schitterende afscheiding die ook nog eens wat opbrengt! In het voorjaar zitten de boompjes vol met bloesem die, afhankelijk van de soort, heerlijk ruikt. Ook een fraaie mogelijkheid is een lage haag, zo tot een meter hoog, waarin leibomen staan. De leibomen vertakken op ongeveer twee meter hoogte. Het resultaat is dus een haag met een open ruimte erboven en daarboven de boomtakken. Het biedt privacy, maar maakt tegelijkertijd een heel open en ruimtelijke indruk.
Vlechtheg
Het maken van een mooie vlechtheg is best bewerkelijk, maar dan heb je ook wat; een haast ondoordringbare afscheiding, waar de vogels heel blij mee zullen zijn. In het kort gezegd, plant je kleine struiken en tijdens de groei vlecht je die steeds in elkaar. Wanneer de heg een bepaalde hoogte heeft bereikt, moet deze worden gelegd. Dat betekent dat de stammetjes dicht bij de grond bijna helemaal worden doorgehakt of -gezaagd en de heg wordt platgelegd. Alles kan dan weer uitlopen en nieuwe takken zullen zodanig verticaal door de gelegde takken groeien. Uiteindelijk ontstaat er zo een ondoordringbaar vlechtwerk, wat een ideale broed- en vluchtplaats is voor de vogels! Plaats je zo’n heg op een open, windrijke zijde van je tuin, dan biedt hij ook beschutting tegen de wind!
Onderhoud
Afhankelijk van de haagsoort moet deze één of twee maal per jaar worden gesnoeid. Let op: in de periode van 1 maart tot 30 september mag de haag alleen in vorm worden gebracht. Vooral bij het snoeien in mei moet je de haag goed op vogelnesten controleren. De snoeilengte van een heggenschaar speelt een belangrijke rol bij de aanschaf. Hoe langer het zwaard (de snoeilengte) hoe meer heg oppervlak in een keer gesnoeid kan worden. Moet je echter vanuit een moeilijke positie snoeien bijvoorbeeld vanaf een ladder dan is een kleine handzame heggenschaar aan te raden. Bekijk welke snoeischaar bij jou past
Belangrijk is ook om na elke snoeibeurt de messen te reinigen met een oliehoudende doek, de olie smeert de messen en voorkomt corrosie.
Wilgenscherm
Een wilgenscherm is eigenlijk een tussenvorm; tussen levend en niet levend materiaal. Het is een afscheiding van gevlochten wilgentenen; het afval van de snoeibeurten van de Wilg. Daarbij steekt men een aantal dikkere takken in de grond en worden de dunnere twijgen daartussen gevlochten. Door te variëren met de dikke en de dunne twijgen, kun je patronen invlechten als je dat wil. Het leuke van een wilgenscherm is dat de takken die je gebruikt nogal eens wortel willen schieten. Zo heb je dus een semi-levende tuinafscheiding!
Wilgenschermen zijn kant-en-klaar te koop, maar je kunt ook in het vroege voorjaar goed rondkijken in je omgeving. Daar waar er wilgen worden gesnoeid, mag je in de meeste gevallen het hout gewoon meenemen en gebruiken.
Kastanjehout
Kastanjehout neemt een bijzondere plaats in. Het wordt ook wel het hardhout van Europa genoemd en wordt op eigen bodem gekweekt. Hiermee is er dus nauwelijks transportvervuiling omdat het hout niet ingevlogen hoeft te worden, er hoeven geen regenwouden te worden gekapt en het hout gaat heel lang mee. Kortom, duurzamer kan haast niet. Deze houtsoort kan worden toegepast in verschillende vormen; als hekwerk, samengesteld van gekloofde latten, als een soort gevlochten schutting of bijvoorbeeld als hekwerk, gecombineerd met een stalen rail. Via onze webshop leveren wij hout van ‘Van Vliet Kastanjehout’. Hun motto is; ‘duurzaam en eerlijk hout van dichtbij’. Dat zegt eigenlijk al genoeg!
In de volgende blog over tuinafscheiding lees je alles over de afscheidingen, gemaakt van ander, niet levend, natuurlijke materiaal, of materialen die door de mens vervaardigd zijn.
Andere Schermsoorten
Ook met andere materialen kun je een prachtig scherm maken. Denk bijvoorbeeld aan riet- of heidematten. Bamboeschermen zijn, in tegenstelling tot riet en heide, ijzersterk! Bovendien heb je de keuze uit verschillende diktematen.
Een zwembad, vijver of zwemvijver in je tuin tekenen
Met ons tuin tekenprogramma van tekenjetuin.nl is het mogelijk om een fraaie waterpartij in je tuin te tekenen. Er zijn zoveel mogelijkheden, kies bijvoorbeeld voor een zwembad, een vijver of een zwemvijver.
Met welke aspecten moet je rekening houden?
Ontwerp:
Het ontwerp is iets dat uiteraard smaak gebonden is. Wil je iets dat recht en strak is, of iets dat wat klassieker oogt? Of ga je meer voor een ontwerp dat opgaat in de omgeving? Daarnaast is de beschikbare ruimte ook een factor waar je rekening mee moet houden. Met onze tekentool kun je verschillende ontwerpen in je tuin tekenen en de beste kiezen.
Locatie:
Meestal heb je niet al te veel mogelijkheden voor het bepalen op welke plek de waterpartij moet komen. Maar mocht je wel enige keuze hebben, dan is het slim om rekening te houden met de ligging ten opzichte van de zon. Verder is het ook niet zo handig om het direct onder een grote boom aan te leggen, in verband met het blad dat dan in het water valt. Een ander aspect is privacy, maar, mocht je tuin open en zichtbaar zijn, dan kun je nog altijd een vorm van tuinafscheiding aanbrengen. Daar kun je overigens ook de sfeer en uitstraling mooi mee vervolmaken!
Beschikbaarheid elektriciteit:
Voor het gebruik van een pomp en verlichting is elektriciteit nodig. Daarom is het handig om dicht bij een elektrische aansluiting te blijven. Leg je het zwembad/de vijver toch liever verder van het huis, dan moet er een elektrische verbinding tot stand gebracht worden. Denk hierbij ook aan de verlichting. Deze kun je automatisch in laten schieten door ons tekenprogramma zodat je exact de juiste elektriciteits punten krijgt.
Materiaal:
Wij adviseren je om echt uitsluitend te kiezen voor materiaal van topkwaliteit. Het is misschien een wat grotere investering, maar het is wel de veiligste optie en op de lange termijn ook de goedkoopste, omdat je niet steeds reparaties hoeft uit te voeren.
Gebruik de tekentool!
Heb je goed nagedacht over al deze factoren en je keuze bepaald, dan kun je beginnen met het leukste gedeelte: je tuin gaan tekenen! Het kan zijn dat je daar iemand voor inhuurt, maar je kunt het ook zelf doen. Gebruik daarvoor ons tuin tekenprogramma. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, vormen, begroeiing en zelfs fonteinen! De eventuele betegeling en tuinafscheiding bij/om het zwembad kan je dan ook meteen intekenen en zo krijg je een goed beeld van hoe jouw droomplan eruit zal komen te zien.
Wil je nog meer informatie over het tekenen van je tuin of het ontwerpen van jouw tuin?