Plannen, ontwerpen en aanleggen
- Wil je komend jaar genieten van een geheel gerenoveerde tuin? Nu is het de tijd om plannen te maken. Met onze online tekentool is het simpel om zelf digitaal een droomtuin te ontwerpen. Heb je wat plannen uitgewerkt, neem dan ook direct contact op met een hovenier, want in het voorjaar gaat iedereen bellen om een afspraak te maken.
- Stel een beplantingsplan op door gebruik te maken van onze PlantEncyclopedie. Het is mogelijk om de planten direct te bestellen.
- Wil je dit jaar een kas in je tuin plaatsen? Januari is hét moment om een kas te plaatsen, net voor het nieuwe zaaiseizoen begint.
- Leg een MicroDrip-systeem van Gardena aan. Op die manier hoef je je geen zorgen meer te maken over het besproeien van je tuin.
- De dagen zijn kort, ’s avonds steken we de kaarsjes weer aan. Heb je al gedacht aan een vuurplaats of vuurkorf voor in de tuin? Heel sfeervol!
Aanplanten
- Vind je het maar saai en kaal op je terras? Vul potten of manden met winterbloeiers, zoals Winterviolen of Bergthee. Zo geef je direct sfeer en kleur aan je tuin.
- Er zijn nog meer tips om kleur in de wintertuin te brengen? Lees onze blog voor meer inspiratie.
Onderhoud
- Vriest het? Zet de planten in potten dan binnen of op een beschutte plek bij elkaar.
- Verwijder dode takken en oude vruchten. Zo voorkom je ziektes en schimmels.
- Bescherm en verstevig vorstgevoelige planten en kwetsbare jonge bomen tegen de kou door een doek te plaatsen.
- Controleer of je schutting, terras, schuur of tuinhuis nog in goede staat zijn.
- Heb je het in oktober of november nog niet gedaan, breng dan nu je tuingereedschap op orde. Voer reparaties uit en olie al je gereedschap waar nodig.
- Een klus die je niet moet vergeten voordat het gaat vriezen: tap en sluit de waterleiding af om vorstschade te voorkomen.
- Houd paden vrij van sneeuw. Gebruik hiervoor liever zand dan zout. Dit is een meer milieuvriendelijke oplossing.
Verzorging
- Verspreid compost door je border.
- Zelfs in deze tijd van het jaar hebben planten in potten water nodig.
- Schud de sneeuw van beplanting af. Zo voorkom je dat er gaten vallen in bijvoorbeeld de buxus of dat takken doorbuigen en beschadigd raken.
- Als er wortelkluiten omhoog komen, probeer ze dan terug te stampen in de grond. Dit wilt nog wel eens voorkomen door de vorst.
Snoeien
- Januari is een goede snoeiperiode voor heesters en fruitbomen. Twijfel je over de snoeiperiode? Kijk dan eens in onze PlantEncyclopedie. Sommige soorten kunnen alleen gesnoeid worden wanneer het niet meer vriest.
- Plantensoorten die een sterke groei hebben zoals Klimop, Klimhortensia, Blauweregen en andere klimplanten kun je nu snoeien.
- Snoei- en tuinafval kun je altijd opnieuw gebruiken. Snijd rechte takken in de juiste lengte af en bewaar deze om als steunhout te gebruiken. Gooi de takken van het jaar daarvoor weer weg. Fijn tuinafval gebruik je als compost.
Gazon
- Als het vriest of sneeuwt, is het beter om niet meer over het gras te lopen. Dit geldt overigens ook wanneer de bodem erg nat is. Door de druk van je voeten wordt deze minder water doorlatend!
- Is de vorstperiode voorbij, verwijder dan afgevallen blad. Bewerk het gazon met een prikrol. Zo kun je de lucht- en watertoevoer optimaliseren.
Onkruid wieden
- Heb je de afgelopen tijd steeds opkomend onkruid verwijderd? In deze tijd van het jaar zal niet veel onkruid meer bij komen. Haal de beetjes onkruid die je ziet opkomen, meteen weg.
Vijver of waterschaal
- Zorg voor de vogels in de tuin door een grote schaal met water te vullen.
- Het is uiteraard belangrijk dat de vijver niet volledig bevriest en ook het oppervlak mag niet helemaal dichtvriezen.
- Bij lange, koude perioden moet je zorgen dat er een ‘wak’ in het ijs blijft, anders kan CO2 (gevormd door de vissen en de planten) niet uit het water ontsnappen en wordt de zuurstofconcentratie te laag. Zet daarom een bos riet of stro rechtop in het water. Zelfs als het oppervlak helemaal dichtvriest, kunnen gassen nog via het riet ontsnappen.
- Veeg sneeuw van het ijs. Anders valt er onvoldoende licht in het water.
- Met een luchtpomp in het water verbeter je de waterkwaliteit.
Moestuin
- Maak alvast een zaai- en plantschema voor het voorjaar.
- Je kunt de zaden van kiem- en spruitgroenten binnen kiemen: doe dat in een bak op de vensterbank of onder glas.
- Verwijder ook in de moestuin het onkruid en spit de grond om als de vorst over is. Dek de grond af met speciale folie. Dit zorgt voor een goede bodemstructuur en houdt de grond warmer en droger.
Voor de dieren
- Denk aan de vogels en zet een drinkbakje voor ze klaar.
- Laat een bergje bladeren liggen waar dieren in kunnen schuilen en scharrelen.
- Eekhoorns, vogels en egeltjes kunnen bij strenge vorst en sneeuw wel een handje hulp van ons gebruiken. Strooi wat pinda’s, zaden, pitten, amandelen of walnoten voor ze.
- Maak de voederplaats van de vogels af en toe schoon. Zo voorkom je verspreiding van ziektes.
- Hang liever geen vetbollen in een plastic netje op. Deze zijn niet duurzaam en vogels kunnen er verstrikt in raken.
- Je kunt wel een kastje als schuilplaats voor dieren ophangen.
Wil je de tuinkalender van andere maanden terug zien? Bekijk dan het tuinkalender jaaroverzicht.