a

Tuinonderhoud in de winter

Gazon 

Het gazon is altijd zeer bepalend voor een verzorgd uiterlijk van de tuin. Daarom is het ook belangrijk om het gras goed te onderhouden. Zo lang het vriest is het beter om niet over het gras te lopen, omdat dit de sprietjes kan doen afbreken en het echt schade toebrengt aan de grasmat. Ook na de herfst blijft er nog blad uit de bomen afvallen of waait er afgevallen blad van elders aan. Dat blad is funest voor de grasmat; er kan geen zonlicht op de sprietjes komen, waardoor ze geel verkleuren en bovendien kan er schimmelvorming optreden. Door beide factoren sterft het gras uiteindelijk af en krijg je dus lelijke gele, en kale plekken in je gazon. Het blad verwijderen is dan ook altijd een klusje dat gewoon het hele jaar door gaat. Ligt er sneeuw op het gazon, dan kun je dat gewoon laten liggen.

Snoeien

Zolang het niet vriest kan je bepaalde struiken tot diep in de winter snoeien. Vooral fruitstruiken zoals de kiwi, braam of druif. Ook de hulst, vol met mooie rode bessen, kan geknipt worden. Het levert je mooie takken voor in huis op. Let op; knip je niet nu, dan eten de vogels alle bessen op!

Vijver

Heb je een vijver in de tuin, dan vereist deze even extra aandacht. Als het om een klein vijvertje gaat dat gemakkelijk bevriest, dan kun je eventueel de vijverplanten binnen halen om te voorkomen dat ze doodvriezen. Is de vijver dicht gevroren en ligt er sneeuw op, dan moet je de sneeuw wegvegen, omdat er anders niet voldoende licht doordringt in het water. Maak een opening in het ijs voor de zuurstof. Vissen verstoppen zich diep onder water, half in de bodem en onder het slib. Je kunt ook overwegen om een luchtpomp in het water te plaatsen, dit komt de kwaliteit van het water ten goede.

Onderhoud van gereedschap en andere kleine klusjes

De winter is bij uitstek geschikt om al het tuingereedschap eens onder de loep te nemen. Scharen, tangen en de messen van maaiers kunnen worden geslepen en eventueel geolied. De tuinslang moet leeg zijn om bevriezing te voorkomen. Bij strenge vorst is het slim om  het water van de buitenkraan af te sluiten en potten waar water in kan blijven staan om te keren. Zolang de vorst nog niet in de grond zit, kun je nog bloembollen planten. Ook kan de grond nog omgespit worden; dit verbetert de kwaliteit van de grond en zorgt ervoor dat het in het voorjaar klaar voor gebruik is.

Planten

De uitdrukking ‘hoge bomen vangen veel wind’ geldt letterlijk ook voor de planten. Planten kunnen worden beschermd tegen vorst en gure wind; druk de aarde rondom de plant aan en geef hoge planten ondersteuning met stokken. Eventueel kun je ook een windscherm maken met bamboe stokken en jute. 

Bij zacht weer is het leuk om wat planten op de tuintafel te plaatsen, bijvoorbeeld een kerstster of een paar hyacinten. Deze planten en de planten in de tuin die half of niet winterhard zijn, moeten binnen worden gehaald als het hard vriest. Een koele plek, waar voldoende licht komt is al goed genoeg.

Vogels

De vogels kunnen tijdens de koude dagen wel wat ondersteuning gebruiken. Voor elke soort wat voer hangen of neerleggen, zorgt voor een gezellige drukte. Lees hierover meer in de blog die we geplaatst hebben over het voeren van vogels.

Moestuin

De oogst in de moestuin bestaat in december uit snij- en/of rode biet, tuinbonen, boerenkool en soms sla. Het is nu ook een geschikte tijd om te beginnen met het zaaien binnenshuis in potten of bakken op de vensterbank. In het voorjaar kunnen de zaailingen dan snel in de grond gezet worden.

Je ziet dus; inderdaad genoeg te doen. Een tuin bezorgt je het hele jaar door werk, maar ook een heleboel plezier en een mooi uitzicht!