Natuurlijke tuin
Een tuin kan heel praktisch en sfeervol zijn, maar het kan je zelfs nog meer opleveren! Denk aan een kringloop in je tuin: verzamel je groenafval op een composthoop en je hebt ieder jaar voldoende voedsel voor je planten. Leg een vijver of waterelement aan en je lokt dieren als de kikker, de egel en vogels die op hun beurt weer de vervelende insecten en slakken meester maken. Zet tussen je sierplanten ook een paar eetbare soorten als rabarber, aardbeien en bessenstruiken, zo valt er ook nog wat te eten uit eigen tuin.
Spannende tuinen
Een tuinontwerper heeft kijk op een slimme speelse indeling van je tuin. Hoe komt het huis mooier naar voren, hoe voorkom je inkijk in je tuin, hoe verbeter je het uitzicht op de tuin en de omgeving vanuit het huis. Een pad met een kromming of hoek maakt de tuin spannender, het verbergt iets. In de natuur is ook niet altijd alles direct zichtbaar, kijk maar eens naar een landschap, het is een verzameling van hoge en lage elementen, een samenspel van kleuren en elementen: lucht, water, aarde en vuur. De plantkeuze bepaalt ook grotendeels de sfeer, hierin kan een professional je goed informeren.
Tuinproblemen
Loop je tegen problemen in je tuin aan, is het te nat of te droog, doet de beplanting het slecht of kom je niet uit de indeling? Een tuinontwerper helpt je een stap verder. Vaak heeft de ontwerper voldoende mensenkennis om uit het gesprek die informatie te filteren die nodig is voor een passende tuin. Een ontwerp voor jouw tuin maakt je droom waar. Het is de basis voor de aanleg of renovatie van jouw tuin. Het kan een plan zijn dat je direct door een tuinman of hovenier laat aanleggen of een plan dat je zelf in fasen gaat realiseren.
Jouw wensen
Op basis van de maten van de tuin, het huis en de gewenste elementen kan de eerste opzet worden gemaakt. Wat zijn wensen voor de tuin: waar zit je het liefst, wat doe je in de tuin (eten, was ophangen, spelen, ontspannen zitten), welke materialen en kleuren spreken je aan? Wil je mooie passende verlichting in je tuin of stopcontacten voor de grasmaaier? Wil je een rustige hoek creëren waar je even alleen kunt zijn.
Daarbij horen ook de kenmerken van de huidige tuin, welke grondsoort heb je, wat is het budget voor de tuin, welke elementen kunnen blijven of hergebruikt worden. Met deze elementen kan de tuinontwerper vooraf al een inschatting geven van de mogelijkheden.
Maar hoe weet je welke planten bij jouw tuin passen? Het aanbod is overweldigend!
4 seizoenen mooi
Is het ontwerp klaar en de keuze voor de elementen als een vijver, tuinhuis of pergola duidelijk, dan begint het “inkleuren” van de tuin met beplanting. De basisbeplantingen als hagen en bomen zijn het begin, zij bepalen het grote kader, de harde lijnen. De hoogte in met de planten kan goed met klimmers en tegenwoordig is een verticale muur met planten ook vaak mogelijk. Voorjaarsbloeiers kondigen de lente aan, de uitbundige zomerbloeiers geven de zomer kleur wanneer je het meest in de tuin bent, najaarsbloeiers geven het gevoel van een extra lange zomer. De meeste winst heb je van planten en bomen die elk seizoen iets te bieden hebben: van voorjaarsbloesem, schaduw van het blad in de zomer en de vruchten in de herfst. De tuinontwerper kijkt naar het hele scala aan beplanting dat via kwekers leverbaar is, wat op dat moment aangeplant kan worden en waar de beste kwaliteit planten te vinden is. De tuincentra bieden vaak veel eenjarige planten of veel seizoensplanten, planten die op dat moment aantrekkelijk zijn, je blijft dan steeds planten vervangen. De juiste beplanting kiezen levert direct een goed resultaat op, het vormt een geheel in de tuin en het kan jaren plezier geven.