Suggesties voor beplanting die water goed verdragen.
Zenegroen (Ajuga reptans; Ajuga geneviensis)
Sterke bodembedekker die van vocht houdt en tegen droogte kan. Lage plant, dus vooral te gebruiken bij niet te hoge waterstanden.
Vetkruid (Sedum, diverse soorten)
Oersterke plant die ook in groene daken wordt toegepast. Zal vooral gedijen op ondergronden waar water snel wegloopt en die zonder regen kurkdroog kunnen worden.
Moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris)
Een van de vele fraaie oeverplanten. Zorg dat de grond niet te droog wordt. De plant kan op zwaardere gronden, bijvoorbeeld bij een vijver die stijgt en daalt. Moeraswolfsmelk doet het ook goed op plekken waar u via een leeglekkende opvangbak de border langer nat kunt houden.
Grassen (‘gazongras’; Carex morrowii; muskigumensis)
Een onderhouden gazon kan prima een dag blank staan. Ruiger gras ook, maar dat kan er na een ‘overstroming’ wel onverzorgd uitzien. Grassen en zegges kunt u ook in een border gebruiken. Diverse soorten kunnen nattigheid en droogte aan én zijn bovendien erg fraai, ook in de winter!
Wilg (Salix; diverse soorten)
Struikachtigen hebben als voordeel dat ze altijd boven het water uit steken. De meeste wilgen verdragen natte ‘voeten’ én droogte, een mooie combinatie voor een watertuin! In uw tuin kunt u de minder harde groeiers als Salix repens toepassen.
Vinderstruik (Budleia)
Net als Sedum kan Budleia zowel water én grote droogte aan. Hebt u een regenwateropvang met veel zand en grind? En dus een relatief snelle afvoer? Dan kunt u deze struik en bijvoorbeeld planten als de Yucca proberen.