Wilgentwijgen: zowel solide, sierlijk als stoer

Het is een oer-Hollandse landschapsboom; de wilg ofwel Salix. Bekend bij iedereen zijn de knotwilgen waarvan de lange twijgen jaarlijks, of om de paar jaar, worden geknipt. Die twijgen zijn buigzaam en bruikbaar voor allerlei toepassingen zoals bijvoorbeeld het vervaardigen van manden en meubels. Nu de tuin weer een natuurlijke uitstraling mag hebben, staat ook de gevlochten wand van wilgentenen in de belangstelling.

Het is eenvoudig; zet een wilgentak in de grond en hij schiet wortel.

Met de buigzame eigenschap van de takken is het dan uiterst eenvoudig om een vlechtwerk te maken, of een transparante wand of een tunnel. In de oudheid werden de twijgen zelfs gebruikt om wijnranken vast te knopen, vaak aan leilatten die ook van wilg waren.

Omdat de meeste wilgen snel groeien valt er jaarlijks een grote hoeveelheid twijgen van de knotbomen te oogsten. Dat is handig omdat de levensduur van de twijgen bescheiden is. Overigens valt er ook goed te vlechten met lange rechte twijgen van de hazelaar (Corylus avellana)

Wilgenrollen zijn gemaakt van takken met een doorsnede van iets meer dan 1 cm. Deze takken zijn met elkaar verbonden door staaldraad. Zo is eenvoudig en snel en afscherming neer te zetten.

Zet wilgentakken in de grond en ze schieten wortel.

Wie wil kan op die manier een creatieve, wat ruige afscherming in de tuin maken. Jaarlijks snoeien is het enige onderhoud.

Een afscheiding van gevlochten wilgentenen hoeft niet hoog te zijn. Het hekwerk rondom de perken van deze groententuin is amper 40 cm hoog.

De creatieveling kan alles maken van wilgentenen. Lange twijgen kunnen gevlochten worden en wie wil kan de uiteinden samenknopen zodat er een transparante tunnel ontstaat.