a

Zelf kruiden kweken: basilicum

Maar ook in andere delen van de wereld, in bijvoorbeeld de zuid Aziatische keuken, wordt basilicum veel gebruikt.

Bovendien wordt basilicum ook al eeuwenlang toegepast als geneesmiddel. Tegenwoordig weten we dat het kruid, naast een groot aantal essentiële voedingsstoffen, ook antioxidanten, antivirale en antibacteriële stoffen bevat. Het is dus niet vreemd dat  het werd (en wordt!) ingezet als medicinale toepassing voor diverse ziekten. Basilicum is dus niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super gezond! Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf te kweken.

Basilicum kweken

Basilicum is een eenjarige plant die houdt van licht en warmte. Hij wordt ongeveer 45 centimeter hoog en er zijn maar liefst zo’n 150 soorten. We kennen allemaal wel de veelgebruikte groene soort, maar er zijn ook gekleurde varianten en soorten die meer voor de sier zijn dan voor de consumptie. Het best zaai je basilicum binnen, in het vroege voorjaar, waarna je bij goed weer in potten of volle grond uitplant.

De zaadjes zijn  kleine, glimmende zwarte pitjes die al na enkele dagen ontkiemen. De planten zijn afhankelijk van bestuivende insecten voor wat betreft de bevruchting. Wil je zelf ook weer zaad oogsten, dan zal je ze tijdens de bloeiperiode dus buiten moeten zetten.

Verzorging en oogsten

Als het weer echt mooi genoeg is, kun je de plantjes aan het einde van het voorjaar buiten zetten. Maar laat ze wel eerst afharden door ze eerst een paar dagen op een koele plek te zetten, zoals een bijkeuken of hal. Anders is het temperatuurverschil te groot. Kies voor een zonnig plekje in de tuin of op het balkon. Staat de plant te donker, dan worden de stelen (snakkend naar licht) veel langer en dragen ze minder blad. Geef regelmatig water, maar voorkom daarbij dat er teveel nattigheid op de blaadjes terechtkomt, omdat deze anders gaan rotten. Giet het water dan ook direct op de aarde.

Als basilicum gaat bloeien, wordt er minder blad gevormd. Je kunt de bloemetjes eruit knippen, om een mooie, volle plant te behouden. Maar, als je ook je eigen zaad wilt oogsten, moet je ze natuurlijk laten zitten. Je kunt het hele jaar door blad knippen of plukken om te gebruiken. Dit bevordert de bladvorming. Overigens zijn ook de bloemetjes gewoon eetbaar.